Ziua Logo
  Nr. 4392 de marti, 18 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Cartita ruseasca in NATO
-- Presedintele Dmitri Medvedev nu exclude ca Rusia sa faca parte din Alianta, in pofida arestarii recente a unui important spion al Kremlinului
Un spion infiltrat in Ministerul Apararii din Estonia, stat membru NATO, a furnizat serviciilor secrete ruse informatii in legatura cu scutul american antiracheta si cu strategia de aparare cibernetica a Aliantei, a informat publicatia The Times. De la Washington, presedintele Medvedev a declarat ca Rusia nu exclude aderarea la NATO si este pregatita pentru un parteneriat cu Alianta.
Hermann Simm (foto), in varsta de 61 de ani, a fost arestat la 21 septembrie, impreuna cu sotia sa, sub suspiciunea de colectare si comunicare ilegala de informatii clasificate pentru Rusia. Conform cotidianului estonian The Postimees, fostul director al departamentului pentru securitate din cadrul Ministerului Apararii de la Tallin a marturisit deja in detaliu activitatile sale ilegale, care au inclus transferul de documente secrete despre UE, Estonia si NATO catre GRU, serviciul militar rus de informatii si SVR, serviciul rus de informatii externe. Potrivit ziarului, Simm le-a spus anchetatorilor ca a fost recrutat de KGB in perioada sovietica si a fost abordat de catre agentii GRU in anii '90, fiind amenintat ca va fi desconspirat ca fost agent KGB, daca refuza sa coopereze in continuare cu Rusia. Un oficial estonian de rang inalt a declarat ca Simm ar fi putut fi recrutat de catre KGB dupa ce ar fi fost prins cu afaceri ilegale in timp ce studia la Moscova, in anii '80, la Academia de militie. In 2001, acesta a fost desemnat directorul unui departament secret.
Cel mai grav caz de spionaj
In calitate de director al Departamentului pentru Securitate in cadrul Ministerului Apararii, Simm a fost responsabil de protectia secretelor de stat, inclusiv a informatiilor de la NATO si UE. Autoritatile estoniene au insistat mult pentru introducerea apararii impotriva atacurilor cibernetice pe agenda NATO si au infiintat un Centru pentru aparare cibernetica la Tallin. Proiectul a fost insa compromis iremediabil, dupa dezvaluirea acestui caz de spionaj. Mai multe echipe de anchetatori din UE si NATO, sub supra�vegherea unui ofiter american, s-au deplasat la Tallin, pentru a clarifica situatia care este considerata drept cel mai grav caz de spionaj impotriva NATO de la sfarsitul Razboiului Rece. "Cazul Simm" este deja comparat cu cel al fostului sef al departamentului de contraspionaj al CIA, Aldrich Ames, care era de fapt principalul spion rus in SUA.
Never say never
Federatia Rusa nu exclude aderarea la NATO si este pregatit pentru un parteneriat cu Alianta, a anuntat presedintele Dmitri Medvedev la Washington, relateaza BBC. "Dupa cum se spune, <<never say never>>", a raspuns Medvedev in limba engleza, referindu-se la posibilitatea ca Rusia sa adere vreodata la NATO. Alianta "a avut posibilitatea de a invita Rusia in NATO, dar nu a facut-o", a adaugat acesta. In acelasi timp, Medvedev a propus ca SUA si NATO sa participe la pregatirea unui nou tratat privind securitatea europeana. Tot ieri, organizatia "Comitetul impotriva spionajului" a desfasurat la Moscova un pichet de protest impotriva "activitatilor subversive ale ong-urilor occiden�tale", facand apel la populatia rusa sa se uneasca pentru a "curata" tara de spioni americani.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
cine onan babanu   de dario
eufrosin   de dario
E prea de tot   de Eufrosin
pt. finkel5 & prieteli sovietici   de dario
mai da sunte-tzi bun la capacit    de dario
Eh, il schimba pe-un Kasparov sau Saakasvili + carton de Vodka Gorbatschow-Export   de NormanFinkel5
votcarii rusi ar mai lipsii din gruparea asta cea mai terorista,   de iobagul roman
Hermann Simm...   de alamar
A r h i v a
  ETA decapitata    3 comentarii
  Obama pune lacat pe Guantanamo    13 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dovada crimei la Petrila (3831 afisari)
 Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987 (3351 afisari)
 I-am blocat (2258 afisari)
 Nesimtire Grawe (1922 afisari)
 ZIUA l-a infrant pe combinatorul Vladescu (1443 afisari)
 Gigi Becali vrea inapoi banii donati Patriarhiei (3038 afisari)
 Ce-i cam lipseste Karolinei Kurkova? Buricul! (2632 afisari)
 Ministrul ucrainean al Apararii avertizeaza Romania si Rusia ca armata tarii sale este gata de lupta  (2318 afisari)
 A reusit sa aduca avionul la sol, desi a ramas intr-o singura aripa! (VEZI VIDEO) (2266 afisari)
 Elena Basescu l-a vizitat in toiul noptii pe Hrebenciuc Jr.! (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.