Ziua Logo
  Nr. 4392 de marti, 18 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Monopol pe expertize criminalistice
-- Ministerul Justitiei este somat sa liberalizeze activitatea de expertiza criminalistica asupra careia statul are monopolul * Situatia confirma ancheta ZIUA referitoare la acest subiect
Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, presat sa schimbe legislatia expertilor criminalisti
SoJust - Societatea pentru Justitie, una dintre cele mai active organizatii non-guvernamentale din tara, condusa de judecatorul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, a cerut ieri Ministerului Justitiei sa reglementeze in regim de urgenta legislatia in domeniul expertizelor criminalistice.
Pozitia SoJust survine anchetei ZIUA din numarul de sambata, intitulata "Scandal la Cri�minalistica", in care aratam ca Romania risca sa fie condamnata pe banda rulanta la CEDO de la Strasbourg, datorita faptului ca nu a autorizat experti independenti (privati) pe anumite domenii, in special pe voce si vorbire. In prezent, in cazurile in care sunt folosite ca probe inregistrari audio-video, cei acuzati nu pot demonstra ca acestea sunt contrafacute sau trunchiate, intrucat nu exista nici un expert din afara statului care sa realizeze o asemenea expertiza. Monopolul expertizelor este detinut de stat nu numai pe voce si vorbire, dar si pe trafic de droguri, tehnologia informatiilor si alte zone ale criminalisticii. Iar singurii abilitati sa ateste daca o proba din categoria celor de mai sus este adevarata sau nu sunt doar angajatii statului, de la nivelul SRI, Politiei si Institutul National de Expertize Crimnalistice din cadrul Ministerului Justitiei. In orice stat UE, un acuzat are dreptul de a solicita o expertiza independenta, realizata de un expert privat pentru a demonta o proba cu care este acuzat. Romania nu a autorizat nici un fel de experti independenti, pe zonele de probe sensibile, care sunt de regula apanajul serviciilor secrete sau ale parchetelor specializate. De ani de zile, statul e cel care acuza, prin procurori, si tot statul certifica probele prin angajatii sai din Politie sau SRI, fiind incalcat principiul european al egalitatii armelor si dreptul la un proces echitabil. Deja Romania a fost condamnata de CEDO in cauza "Dumitru Popescu", deoarece SRI a efectuat inregistrarile pe baza carora omul a fost condamnat si tot el le-a "expertizat". Iar cazul nu e singular.
Legislatie "sovietica"
Comunicatul SoJust "atrage atentia asupra riscului pentru statul de drept" pe care il prezinta "normele care reglementeaza expertizele criminalistice din Romania, organizate potrivit unei conceptii de sorginte sovietica, consacrand monopolul statului". SoJust arata ca pregatirea expertilor oficiali ai statului care nu au studii superioare de specialitate de lunga durata si nici traininguri corespunzatoare, dar si legislatia deficitara reprezinta motive de serioasa ingrijorare. Ministerul Justitiei este acuzat ca din anul 2000 si pana in prezent nu a organizat nici un examen de de recunoastere a unor experti pe domeniile tehnologiei informatiilor, inregistrarilor audio-video si altele, in pofida faptului ca tehnica evoleaza de la an la an intr-un ritm sustinut.
SoJust solicita Ministerului Justitiei sa reformeze si sa liberalizeze de urgenta activitatile de expertiza criminalistica si enumera o serie de deficiente din acest sector: "imposibilitatea partilor de a se apara conform principiului egalitatii armelor; existenta unor expertize cu concluzii diferite si indoielnice; imixtiunile in activitatea de expertize criminalistice; organizarea unor examene de experti criminalisti autorizati la solicitarea serviciilor secrete, desi institutia expertului criminalist a fost creata pentru a servi partile si nu serviciile de informatii".
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Contradictii   de Radu de la Afumati
l   de tase
A r h i v a
  Kovesi un Cattani pentru americani    1 comentariu
  Hotie electorala    2 comentarii
  Coruptie la Primaria Capitalei    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dovada crimei la Petrila (3831 afisari)
 Cum a fost pacalita CIA pe 15 noiembrie 1987 (3351 afisari)
 I-am blocat (2258 afisari)
 Nesimtire Grawe (1922 afisari)
 ZIUA l-a infrant pe combinatorul Vladescu (1443 afisari)
 Gigi Becali vrea inapoi banii donati Patriarhiei (3038 afisari)
 Ce-i cam lipseste Karolinei Kurkova? Buricul! (2632 afisari)
 Ministrul ucrainean al Apararii avertizeaza Romania si Rusia ca armata tarii sale este gata de lupta  (2318 afisari)
 A reusit sa aduca avionul la sol, desi a ramas intr-o singura aripa! (VEZI VIDEO) (2266 afisari)
 Elena Basescu l-a vizitat in toiul noptii pe Hrebenciuc Jr.! (2204 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00892 sec.