Ziua Logo
  Nr. 4391 de luni, 17 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Cum va iesi Romania din criza
-- A inceput deja sa se simta si in Romania, pe zi ce trece mai accentuat, criza. Somajul amenintator pluteste ca o pasare a furtunii deasupra tarii, iar cetatenii, chiar si cei mai optimisti, incep sa se indoiasca de suportabilitatea in viitor a valurilor de criza ce vor urma. Cat despre solutiile propuse pe de o parte de Guvern, iar pe de alta de partidele din opozitie si liderii acestora (aflati in campanie electorala), ele sunt, pe cat de irealiste, pe atat de irealizabile si ineficiente.
Iluzorii Si, de multe ori artificiale, aceste asa-zise solutii nu conving, cum s-a vazut, pe nimeni. Sunt doar fraze goale de continut si de logica, menite sa "adoarma" suspiciunea unei populatii roase de grija zilei de maine, intr-o vreme de restriste. Iar pe fondul ultimilor ani de scandal si ura, care isi are originea sus, tocmai la palatul Cotroceni, ani in care populatia tarii s-a inrait, dobandind, si ea, valentele unei incredibile violente, pe toate palierele, se vede, poate cel mai clar, ca politicienii nu (mai) au niciun fel de lega�tura cu ceea ce inseamna Romania reala. Daca ceva sau cineva va putea scoate tara din criza care ranjeste spre acest popor, acel cineva este chiar aceasta "Romanie reala" spre care politicienii, si nu numai ei, mai arunca doar in campania electorala cate o privire perfida si scarbita. Ma refer aici la "uitata" Romanie rurala, de doua ori urgisita: o data pe vremea comunistilor, cand marea majoritate a taranilor au fost mutilati sufleteste, prin confiscarea averilor si pamanturilor, iar dupa 1989 prin nepasarea tuturor guvernelor care a dus la distrugerea sistematica a agriculturii.
Nu am nici o IndoialA ca potentialul acestei Romanii distruse in acesti multi ani este inca unul imens si aceasta categorie urgisita in ultimii saptezeci de ani va fi cea care va scoate nu numai tara din impas, dar ea va fi si cea care va reaminti celor care au uitat ca brand-ul Romaniei nu-l va putea "inventa" sau "descoperi" niciun strain de aceasta tara, dupa "retete" occidentale, atat timp cat el exista de sute de ani, dar a fost uitat numai fiindca la conducerea tarii, de la Regele Mihai incoace s-au perindat, pana in ziua de azi, vorba unui mare roman, "oameni inteligenti, dar nu caractere". Peste doua milioane de romani lucreaza in agricultura Europei, in Spania, Italia sau aiurea. De ani buni, aceasta agricultura europeana, (subventionata de respectivele state!), facuta de romanii plecati pentru un ban in plus printre straini, infloreste. De ani buni, datorita retelelor multinationale bine puse la punct, Romania este invadata de produse agricole din import, in timp ce agricultura noastra este distrusa aproape in intregime.
TrAim un adevAr crunt: risipa resurselor naturale, agricole si umane a atins, in acest moment, cote de neimaginat, datorita unor politicieni si grupuri de interese, care au actionat in acest sens. Rezultatul? Mii de hectare de pamant nefolosite, paragina satului romanesc, a sufletului acestuia, disolutia populatiei din aceste zone, din care, lucru cutremurator, doar 1% din tineri au acces la invatamantul superior! Cheia viitorului acestei tari nu poate fi alta decat aparitia politicienilor cu constiinta si a unei societati civile neaservite interesului politico-financiar, destul de intelepti pentru a incepe, pe baze serioase, (cu fondurile europene care ne sunt alocate, culmea, toc�mai pentru aceasta actiune), dezvoltarea rurala, dezvoltarea agricola si, la finalul acestui lant, dezvoltarea industriei alimentare.
Intr-o europA Si Intr-o lume, in care din ce in ce mai multi oameni aleg sa manance sanatos, ecologic, a avea traditia noastra agricola si a o lasa, din interese meschine, sau din pura prostie, sa se piarda sufocata de saracie, nu inseamna decat a condamna cu adevarat acest popor la criza si disperare. Si cum schimbarea nu vine din critica, ci din angajare, sper ca ideea aceasta sa prinda radacini in mintea si constiinta politicienilor care vor castiga alegerile anul acesta. Fiindca devine din ce in ce mai clar ca nu din calculatoare, masini, burse de valori, banking sau multinationale care nu construiesc nici o valoare reala se va salva Romania, ci chiar din adevaratul suflet romanesc, picurat cu sudoare, sange si lacrimi: pamantul.
Octavian HOANDRA 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
romania in criza   de nf
Unde a vazut cineva un plan anticriza?   de boul
Tov Hoandra va tarag atentia ca    de Ghita Bizonu'
100% de acord   de scepticus clusiensis
A r h i v a
  Cand candideaza "scursorile societatii"    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 PSD sufla in ceafa PD-L (3111 afisari)
 Noua ordine mondiala dupa G20 (2316 afisari)
 12 morti la Petrila (2304 afisari)
 Tinta lui Iliescu (2276 afisari)
 Domnule, e lege! (1890 afisari)
 La 17 ani, Andreea Marin s-a iubit cu un preot: "Era ca o caprita vesela si frumoasa" (10498 afisari)
 Asta da curaj! Susan Sarandon pozeaza dezbracata la 62 de ani (3266 afisari)
 Mihaela Radulescu a fost exmatriculata din facultate (2941 afisari)
 Balmajeala KGB: Turcia vrea Crimeea (2735 afisari)
 Intalnirea de gradul trei se apropie: In 2025 vom putea comunica cu extraterestrii (2502 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01943 sec.