Ziua Logo
  Nr. 4390 de sambata, 15 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Foaia de temperaturA
Despuiati de identitate
Indicator statistic: creste numarul violentelor electorale. De ce? Un grup de analisti s-a sesizat si a zis in prime time: pentru ca a crescut miza alegerilor. Adica, zic ei, ferocitatea e pe masura ciolanului. Creste osul, se intetesc maraiturile. Tentatia dintai este sa fim de acord. Fiindca ne racoreste. Ne ia din fierbinteala cu care asistam la spectacolul degradarii de la un cap la altul al scenei sociale. Lovim la randul nostru, batjocorind. Haita de caini hamesiti. Huo! Ne face bine. Injuram de ciolan si traversam veacul crunt. Copiii se omoara intre ei. Soselele sunt cotropite de nesimtiti. Presedintele Ungariei vine in Covasna ca la el acasa si zice ca sustine autonomia tinutului secuiesc. Si nu ne pasa. Nu ne mai doare nimic. Suntem imuni la durere, la umilinta. Fara identitate.
Comunismul ne-a bAgat in tarcuri. Ne hranea, ne dadea caldura si divertisment in portii cat sa nu murim. Temeri cat vezi cu ochii. Sa nu avem glas. Fanteziile ideologice, dupa ureche, iresponsabilitatea de dupa au spart zagazurile, au rupt malurile. Ne-am pulverizat. Fara nicio miza care sa ne readune laolalta. Gasti, nu cluburi. Cardasii, nu aliante. Incaierari, nu competitie.
DespuiaTi de identitate, ne credem Dumnezei. O tara de Dumnezei. De lideri si de presedinti si de "cel mai tare din parcare". Fiecare cu tabla sa de legi. Cu dreptul sacru de a judeca si pedepsi pe oricine. Numarul scandalurilor electorale creste. Sunt mai vizibile. Mai dezgustatoare. Miza electorala nu difera mult de-acum patru ani. Nu ea poarta vina violentei in avant. Dimpotriva. Nu mai avem NICIO miza. Debusolati, ratacim in noi. Acumulam energii latente. Care izbucnesc acolo unde invelisul e mai putin rezistent. Pe stadioane. Pe soselele fara stapan. Iata, acum, in lipirea de afise electorale.
In comuna mea, copiii nu mai saluta. Considera ca a saluta pe toata lumea este ceva batranesc. Ei sunt liberi, sunt altfel decat mediul in care s-au nascut, au televizoare si telefoane mobile, si se maltrateaza in wc-uri. Comunitatea nu mai are mize. Solidaritatea ca miza, mandria ca miza, cavalerismul ca miza, cutezanta ca miza, intaietatea sportiva ca miza, educatia ca miza. Frumusetea morala ca miza. Comunitatile au disparut ca forte motrice. Primarii isi trateaza concetatenii ca pe niste turisti, ca pe niste vilegiaturisti, cu condica de sugestii la brau, de unde sa citeze la mitinguri ori in emisiunile tv. Au mintile risipite in imagini electorale. Joaca pe franghie. Nu aduna, ci dezbina. Nu stimuleaza, atata.
Poate, acum, uninominalii se vor gandi si la rostul de a reda celor din colegiile unde vor fi alesi identitatea pierduta. Spiritul comunitar. Mizele unificatoare. Oare?!
Nicolae Cristache - cristas@clicknet.ro 
A r h i v a
  Cocaina la stomac    
  Bolnavi in misiuni    1 comentariu
  Ciocnire pe Dunare    
  Protan castiga timp    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigmele 11 septembrie 2001 (6329 afisari)
 Euro-recesiunea (2381 afisari)
 Scandal la Criminalistica (2262 afisari)
 Garantat de Mafia (2093 afisari)
 Intelegerile Budapestei cu Kremlinul (2040 afisari)
 Cum s-a relaxat Sarah Palin dupa infrangerea suferita in alegerile din 4 noiembrie (3192 afisari)
 Fotografii seminud cu frumoasele de la Hollywood, intr-o colectie cu parfumul anilor '40 (1893 afisari)
 Obama sustine un plan de pace pentru Orientul Mijlociu care prevede revenirea Israelului la granitele din 1967 (1874 afisari)
 Un templu neolitic din Turcia ar putea fi locul de nastere al civilizatiei (1617 afisari)
 Reteaua eticheta: Grupare specializata in inlocuirea codurilor de bare, anihilata de politisti (1530 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01087 sec.