Ziua Logo
  Nr. 4388 de joi, 13 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Despre alegeri si optiuni
Horia MIHALCESCU 
Ne ducem la vot degeaba?! Care este rolul electoratului in formarea viitorului Guvern? Stim ca alegerile din 30 noiembrie sunt pentru formarea viitorului Parlament. Dar oamenii sunt mai atenti la cine va forma viitorul Guvern decat la membrii Parlamentului.
Formarea Guvernului este consecinta fireasca a majoritatii parlamentare, caci ea decide cine va fi, in final, prim-ministrul si ce echipa va avea. Mecanismul acesta se aplica perfect atunci cand majoritatea este rezultatul votului, adica atunci cand electoratul desemneaza un castigator net. Ce se intampla insa daca votul nu decide o majoritate? Pai atunci alegerile devin optiuni. Adica, alegerile electoratului se transforma prin negocieri in optiunile celor alesi. Doar ei decid apoi noul Guvern.
Alegerile din acest an nu vor da un castigator net. Deci viitorul guvern nu va fi rezultatul votului, ci al optiunilor negociate ulterior.
Optiunea principala este a presedintelui. El este cel care desemneaza persoana care sa formeze viitorul Cabinet. Cand un partid sau o alianta obtine majoritatea, rolul presedintelui este unul simplu. Cand nimeni nu obtine majoritatea lucrurile se complica.
Acum patru ani, presedintele l-a desemnat pe reprezentantul Aliantei DA sa formeze viitorul Guvern, desi PSD si PUR obtinusera mai multe voturi. Iar Tariceanu a reusit atunci sa rupa PUR de PSD ca sa obtina validarea in fata Parlamentului a noului Cabinet.
Scenariul s-ar putea repeta si acum, iar mesajul presedintelui din ultimele zile este cat se poate de clar. Nu conteaza cat obtine o alianta sau un partid, daca nu va avea majoritatea. In acel moment va conta doar pe cine va propune seful statului sa formeze viitorul guvern si abilitatea lui de a construi majoritatea care sa-l sustina.
Presedintele nu a spus pe cine va desemna, ci pe cine nu va desemna cu siguranta. Stim doar ca Geoana si Tariceanu nu vor fi cei alesi de presedinte. Mai mult, seful statului nu l-a indicat hotarat pe Stolojan, lasand sa se inteleaga ca el este doar una dintre optiunile sale.
In schimb, Adrian Nastase spune ca am putea avea un Guvern Tariceanu III, adica actualului cabinet sa-i fie prelungit mandatul, daca presedintele se incapataneaza sa insiste pe un premier PD-L.
Deci, fiecare tabara o ameninta pe cealalta cu optiunile ei. Ceea ce nu este altceva decat preambulul viitoarelor negocieri post-alegeri. Ce rol va avea electoratul in aceste negocieri? Caci nici parlamentarii nu vor fi alesi in majoritate de catre electorat. Mecanismul noului sistem de vot este atat de amestecat, incat prea putini parlamentari vor ajunge in Palatul Parlamentului, prin votul electoratului. Caci este greu de obtinut o majo�ritate intr-un colegiu. Restul vor ajunge prin hazard.
Care va fi, in final, contributia electoratului in aceste alegeri, daca nici marea majoritate a parlamentarilor, nici viitorul Guvern nu vor fi rezultatul direct al votului? Raspunsul este unul simplu: alegerile sunt doar un pas necesar pentru optiuni. Grea optiune, dupa atatea alegeri!
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Parlamentozaurii   de Marius Adrian Porojnicu
   de Gormogon
A r h i v a
  Bancile doresc iesirea din criza fara a-si pierde privilegiile    3 comentarii
  Cine tine la pariu???    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Stolojan si Vosganian s-au certat in public (3073 afisari)
 Nu-i mai duduie (2711 afisari)
 Schroeder: Dominatia Americii s-a sfarsit (2246 afisari)
 "Viata cu Abramovici nu a fost un vis" (1992 afisari)
 Ion Cristoiu turnator (1791 afisari)
 Incredibila aurora, ce apare la fiecare 45 de minute, descoperita pe Saturn i-a bulversat pe oamenii de stiinta  (4059 afisari)
 Barack Obama, asa cum nu l-ati mai vazut niciodata (FOTO) (3949 afisari)
 Putin a vrut sa "il spanzure de testicule" pe Saakasvili (3158 afisari)
 Mowgli exista! O fetita a fost adoptata de animalele salbatice din Africa (FOTO/VIDEO INCREDIBILE)  (3122 afisari)
 Cele mai frumoase posterioare din lume (FOTO) (2046 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87346 sec.