Ziua Logo
  Nr. 4388 de joi, 13 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Celebri
Aretha, o rockerita mai buna ca Elvis
John Lennon
Aretha Franklin, supranumita deja, de multi ani, "Regina muzicii soul", a fost desemnata cea mai buna cantareata din era rock-ului, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de revista Rolling Stone.
Franklin, in varsta de 66 de ani, i-a devansat pe Ray Charles - clasat pe locul al doilea, pe Elvis Presley - locul al treilea, pe Sam Cook - locul al patrulea si pe John Lennon - locul al cincilea, potrivit acestui sondaj efectuat pe un esantion de 179 de muzicieni, producatori, editori ai revistei Rolling Stone si alti specialisti din industria muzicala, relateaza Mediafax.
Clasamentul, care cuprinde numele a 100 de artisti, va fi dat publicitatii maine, cand noul numar al revistei Rolling Stone va fi lansat cu patru coperti diferite.
Editia va contine interviuri cu mai multi muzicieni. Cantareata R&B Mary J. Blige a declarat ca "Aretha Franklin este motivul pentru care femeile isi doresc sa cante". Robert Plant, fostul solist al trupei Led Zeppelin, clasat pe locul al 15-lea in top, a descris vocea lui Elvis Presley ca fiind "increzatoare, insinuanta".
In afara de Franklin, ceilalti cantareti in viata, prezenti in top 10, sunt Bob Dylan, pe locul al saptelea, Stevie Wonder, pe locul al noualea, Marvin Gaye pe locul al saselea, Otis Redding, pe locul al optulea.
Elvis Presley
Alte prezente notabile in clasament sunt cea a lui Paul McCartney, pe locul 11, cu un loc mai sus decat idolul sau, Little Richard, Mick Jagger, pe locul 16, cu un loc inaintea unei alte voci de referinta, Tina Turner. In top 25, cel mai tanar artist este Mickael Jackson, in varsta de 50 de ani, clasat pe locul 25.
La alcatuirea acestui clasament au participat si James Hetfield, solistul trupei Metallica, solistii folk David Crosby si Yusuf Islam, Keith Richards, chitaristul trupei Rolling Stones, veteranul punk-rock Iggy Pop si starul pop britanic James Blunt. Fiecare dintre ei a alcatuit un top 20, iar alegerile lor au fost centralizate alaturi de voturile celorlalti participanti la sondaj.
20 de piese pe primul loc
Aretha Louise Franklin s-a nascut pe 25 martie 1942 si este cantareata si compozitoare de muzica soul si R&B. Este denumita "Regina muzicii soul", dar stilul ei unic cuprinde si influente de jazz, rock, blues, pop si gospel. A castigat 20 de premii Grammy, dintre care opt au fost consecutive, intre anii 1968 si 1975, perioada in care premiul pentru "Cea mai buna solista R&B" a fost denumit in gluma de ziaristi "Premiul Aretha".
Aretha Franklin
Franklin are un total de 20 de piese care au ajuns pe prima pozitie in clasamentul Billboard R&B Singles, iar doua dintre ele au ajuns pe prima pozitie si in clasamentul Billboard Hot 100. Este vorba de piesele "Respect", din 1960, si de duetul sau cu George Michael, din 1980, "I Knew You Were Waiting (For Me)".
La 3 ianuarie 1987, Aretha Franklin a devenit prima artista care a fost inclusa in Rock and Roll Hall of Fame. (D.M.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
muzica Soul   de Viorica Ianc
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stolojan si Vosganian s-au certat in public (3073 afisari)
 Nu-i mai duduie (2711 afisari)
 Schroeder: Dominatia Americii s-a sfarsit (2246 afisari)
 "Viata cu Abramovici nu a fost un vis" (1992 afisari)
 Ion Cristoiu turnator (1791 afisari)
 Incredibila aurora, ce apare la fiecare 45 de minute, descoperita pe Saturn i-a bulversat pe oamenii de stiinta  (4059 afisari)
 Barack Obama, asa cum nu l-ati mai vazut niciodata (FOTO) (3949 afisari)
 Putin a vrut sa "il spanzure de testicule" pe Saakasvili (3158 afisari)
 Mowgli exista! O fetita a fost adoptata de animalele salbatice din Africa (FOTO/VIDEO INCREDIBILE)  (3122 afisari)
 Cele mai frumoase posterioare din lume (FOTO) (2046 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00869 sec.