Ziua Logo
  Nr. 4386 de marti, 11 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Putin da Nisa pe Chisinau
-- Dupa amenintarile Moscovei privind instalarea unor rachete la Kaliningrad, in replica la scutul american anti-racheta, europenii pregatesc dezghetul relatiilor UE-Rusia
In paralel cu summit-ul UE-Rusia de la Nisa pentru negocierea unui viitor parteneriat strategic, care urmeaza sa aiba loc saptamana aceasta, seful executivului rus, Vladimir Putin, a decis sa participe la sedinta consiliului sefilor de guvern din CSI, la Chisinau. Intalnirea este programata pentru aceeasi zi, vineri, 14 noiembrie.
Consiliul Afacerilor Generale si Relatiilor Externe (CAGRE) s-a reunit ieri la Bruxelles, intr-un format extins, cuprinzand, pe langa ministrii de externe ai statelor UE, si pe cei ai apararii si dezvoltarii, pentru a analiza stadiul relatiilor Uniunii cu Rusia, in perspectiva summit-ului UE-Rusia din 14 noiembrie, de la Nisa. Presedintia franceza a UE s-a pronuntat de curand in favoarea reluarii negocierilor cu Rusia pentru incheierea unui nou Acord de Parteneriat si Cooperare, insa in cadrul consiliului continua sa existe divergente intre statele membre. Lituania, Polonia si Cehia se opun reluarii negocierilor cu Rusia. Dezghetul relatiilor dintre UE si Rusia survine si pe fondul acceptarii de catre Moscova a trimiterii de observatori europeni in Georgia pentru a monitoriza evolutia situatiei din Caucaz, informeaza portalul euroactiv.com.
UE incearca imblanzirea ursului
Ministrii europeni de externe s-au intalnit ieri la Bruxelles, pentru a pregati summit-ul cu Rusia de vineri, de la Nisa, care survine declaratiilor belicoase ale Moscovei privind instalarea rachetelor rusesti in Kaliningrad. Relatiile UE cu Rusia urmau sa fie analizate de sefii diplomatiilor europene pe baza analizelor elaborate de Comisia Europeana si de Secretariatul Consiliului de Ministri al UE, asa cum au cerut sefii de stat si de guvern la summit-ul de urgenta de la 1 septembrie, dupa conflictul ruso-georgian. Dupa ce in urma cu cateva luni, Marea Britanie si Suedia se opuneau vehement unui parteneriat cu Moscova, acestea au anuntat, ieri, ca sprijina reluarea negocierilor dintre UE si Rusia cu privire la incheierea unui nou acord de parteneriat, dar au subliniat ca relatiile dintre Bruxelles si Moscova trebuiesc reanalizate. "Putem spune ca sustinem reluarea negocierilor asupra unui nou acord-cadru intre UE si Rusia intrucat consideram ca problemele vizate sunt de interes major pentru Uniune si pentru Rusia", se arata intr-o declaratie de presa comuna a ministrilor de externe britanic si suedez, David Miliband si Carl Bildt. In paralel, Vladimir Cijov reprezentantul rus de pe langa UE, a declarat ieri ca Rusia nu va face "nicio concesie" statelor europene in privinta Georgiei. Oficialul rus a adaugat ca "toate punctele acordului Medvedev-Sarkozy au fost respectate".
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
cele 2 regiuni georgiene sint la ora asta sub ocupatie ruseasca masiva cu mii de militari?!?,   de silviana
Vai de ea de UE ... Este in mod clar la mana rusilor !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Atacuri americane in Siria    13 comentarii
  Mafia a inflorit in Bulgaria dupa aderarea la UE    4 comentarii
  Intalnire Bush - Obama la Casa Alba    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Somerii "Guvernul Romaniei" (2344 afisari)
 Basarabia, "Yes, we can!" (1916 afisari)
 Putin da Nisa pe Chisinau (1884 afisari)
 Aniversare Dallas (1280 afisari)
 Atacuri americane in Siria (1244 afisari)
 Fosta doamna Pitt rabufneste la adresa celei care i-a furat sotul: Angelina Jolie n-a procedat deloc ortodox (4631 afisari)
 Si-a injectat ulei de gatit in fata pentru ca nu mai avea botox (3983 afisari)
 Curat ghinion pentru Larry King! Cea de-a sasea sotie l-a inselat, sub ochii sai, cu antrenorul de baseball al copiilor (3831 afisari)
 Listele complete ale candidatilor din 30 noiembrie 2008 (3212 afisari)
 Statele Unite au lasat sub gheata din Groenlanda o bomba nucleara (2605 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00888 sec.