Ziua Logo
  Nr. 4386 de marti, 11 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Scrutin pazit din tarc
-- BEC a decis ca observatorii si ziaristii din sectiile de votare sa stea intr-un spatiu special amenjat
Asociatia Pro Democratia (APD), impreuna cu Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), a solicitat ieri membrilor Biroului Electoral Central (BEC) revenirea asupra unei decizii adoptate pe data de 16 octombrie, pe motiv ca aceasta afecteaza in mod grav activitatea observatorilor independenti si a presei.
Decizia 47 a BEC prevede ca observatorii organizatiilor neguvernamentale, precum si reprezentantii institutiilor mass-media acreditate la alegerile din 30 noiembrie "au acces numai in spatiile special amenajate in acest sens si pot stationa numai in spatiul stabilit in acest sens, in sala de votare, de catre pre�sedintele biroului electoral al sectiei de votare". Reprezentantii organizatiilor ce au facut sesizarea considera neintemeiata decizia BEC, insistand asupra faptului ca aceasta creeaza conditii favorabile comiterii unor abuzuri din partea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare. APD, AMP si CJI subliniaza faptul ca prezenta si activitatea observatorilor ONG, cat si ale reprezentantilor presei acreditati in ziua votarii, se numara printre garantiile democratice ale desfasurarii corecte si transparente a unor alegeri libere. Limitele acestei activitati sunt suficient reglementate prin actul de acreditare, presedintii birourilor electorale putand retrage acreditarea in situatiile in care activitatea observatorilor sau a jurnalistilor in sectiile de votare depaseste sau incalca limitele legii, se mai arata in comunicat.
Afectare grava
Organizatiile semnatare considera ca decizia afecteaza in mod grav activitatea observatorilor independenti si a presei si solicita revenirea asupra acesteia si pastrarea vechilor reglementari. Pe de alta parte, APD precizeaza faptul ca prevederile legii erau explicite si pana la emiterea acestei decizii care mai rau incurca datele problemei si lasa loc de interpretari. "Persoanele acreditate pot asista la operatiunile electorale in ziua votarii, incepand cu ora 6 si terminand cu momentul incheierii si semnarii, de catre membrii Biroului Electoral al sectiei de votare, a procesului verbal de constatare a rezultatelor votarii in sectia respectiva, numai daca prezinta actul de acreditare. Acestea nu pot interveni in niciun mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avand numai dreptul de a sesiza in scris presedintele biroului electoral in cazul constatarii unei neregularitati", a precizat Ana-Maria Mosneagu, reprezentant al APD.
BEC se scuza
Marian Muhulet, purtator de cuvant al Biroului Electoral Central, a sustinut: "Prin aceasta decizie se reglementeaza accesul la birourile de circumscriptie si in cadrul sectiilor de votare. Am considerat ca venim in sprijinul presedintilor sectiilor de votare care, avand acolo oameni care voteaza, si observatori, si candidati, trebuie sa-si organizeze activitatea ca aceasta sa nu fie impietata in vreun fel. In acest fel, BEC a dat aceasta posibilitate ca presedintii de sectii de votare sa-si stabileasca un spatiu dupa cum considera - pentru observatori si acreditatii mass-media - in cadrul sectiilor de votare, insa asta nu inseamna ca li se limiteaza accesul in sectia de votare". Muhulet a precizat ca maine se va dezbate sesizarea facuta de APD, AMP si CJI.
Ghidul alegatorului
MAE si Autoritatea Electorala Permanenta au lansat "Ghidul alegatorului roman din strainatate", pentru informarea cetatenilor romani stabiliti peste hotare in legatura cu conditiile in care pot vota la alegerile din 30 noiembrie, materialul putand fi accesat pe site-urile celor doua institutii. Materialul prezinta sintetic cele mai importante elemente de noutate pe care le aduce Legea privind desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si a Senatului pentru a aduce la cunostinta noua procedura de votare, aferenta votului uninominal.
Cornelia G. POPESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
amp trebuie sa'si schimbe denumirea in apm/a ca se intelege altceva!!   de silviana
A r h i v a
  Profitul Loteriei la reexaminare    3 comentarii
  Atentat cu bile asupra lui Geoana    8 comentarii
  Slogan interzis Aliantei PSD-PC    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Somerii "Guvernul Romaniei" (2344 afisari)
 Basarabia, "Yes, we can!" (1916 afisari)
 Putin da Nisa pe Chisinau (1884 afisari)
 Aniversare Dallas (1280 afisari)
 Atacuri americane in Siria (1244 afisari)
 Fosta doamna Pitt rabufneste la adresa celei care i-a furat sotul: Angelina Jolie n-a procedat deloc ortodox (4631 afisari)
 Si-a injectat ulei de gatit in fata pentru ca nu mai avea botox (3983 afisari)
 Curat ghinion pentru Larry King! Cea de-a sasea sotie l-a inselat, sub ochii sai, cu antrenorul de baseball al copiilor (3831 afisari)
 Listele complete ale candidatilor din 30 noiembrie 2008 (3212 afisari)
 Statele Unite au lasat sub gheata din Groenlanda o bomba nucleara (2605 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01034 sec.