Ziua Logo
  Nr. 4386 de marti, 11 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Lenea la romani
-- Dezinteresul pentru munca este unul dintre cei mai importanti factori care ingreuneaza procesul recrutarii de noi angajati
Alin Burtescu - Ziua foto
Dezinteresul pentru munca, slaba pregatire si lipsa de experienta dublate de pretentiile salariale prea mari sunt principalii factori care ingreuneaza procesul de recrutare de noi angajati pe posturile vacante. Acest fenomen se inregistreaza atat in mediul privat cat si in cel public.
Potrivit unei cercetari sociologice efectuate in septembrie de Institutul de sondare a opiniei publice TNS CSOP, pentru Agentia de Strategii Guvernamentale absenta personalului calificat este reclamata in special de catre angajatorii privati, in timp ce nivelul salariului cerut reprezinta o problema mai mult pentru institutiile publice.
Cerintele si ofertele angajatorilor
Dezinteresul pentru munca este indicat drept un aspect negativ al pietei fortei de munca de catre 25% dintre angajatorii privati si aproape 20% de catre cei din sectorul public.
Profilul angajatului ideal difera de sectorul de activitate (public sau privat), angajatul din sistemul privat fiind caracterizat drept un barbat cu nivel de pregatire potrivit postului, cu o experienta intre 3 si 12 luni, avand permis auto (48%), cunostinte de calculator (46%), cu disponibilitate de deplasare in tara (34%) si cunoscand limbi straine (29%). In sectorul public, angajatul ideal poate fi, in egala masura, barbat sau femeie, cu un nivel de pregatire corespunzator postului pentru care candideaza, cu o vechime intre 6 luni si 3 ani, cu abilitati minimale de lucru cu calculatorul (84%), cunoscand cel putin o limba straina (50%) si cu dis�ponibilitate de deplasare in tara. Pentru posturile de conducere sunt solicitate studii universitare (56%) si chiar postuniversitare (37% in sectorul public) precum si spirit organizatoric, competitivitate si capacitate decizionala.
Trei sferturi (76%) dintre an�gajatorii privati si 57% dintre cei publici sunt nemultumiti de taxele platite la stat. Ei asteapta ca autoritatile sa dispuna masuri de crestere a salariilor si sa creeze programe de calificare a personalului si apreciaza ca firmele cu capital privat, companiile multinationale si institutiile financiar-bancare sunt in prezent locurile de munca atractive pentru romani. Aproape jumatate dintre angajatorii in sectorul public au aratat ca in institutie nu exista un sindicat, in timp ce pentru sectorul privat lipsa sindicatului a fost indicata de 89% dintre respondenti.
Pentru a atrage forta de munca, angajatorii incearca sa ofere la randul lor in principal un salariu/pachet salarial motivant (92% in sectorul privat si 74% in cel public), program flexibil (63% privat si 48% public), servicii medicale (50% privat si 44% public), tichete de masa (54% privat si 45% public) si un sistem atractiv de prime (56% privat si 47% public) in special de sarbatori, mai mult in cazul angajatilor privati, sau ca al 13-lea salariu, in sistemul public.
Angajatii au fost recrutati in ultimele sase luni in principal prin anunturi publicate in ziar (55% dintre angajatorii privati si 77% in sectorul public), recomandarea unui prieten, cunostinte sau rude (59% sectorul privat si, conform raspunsurilor formulate, 13% in cel public), agentia locala pentru ocuparea fortei de munca (29% privat si 41% public), anunt pe site-urile internet de specialitate (20% privat si 24% public) si anunt pe site-ul institutiei/firmei (13% privat si 44% public).
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Munca-i pt. negrii si masini unelte   de neamtu tiganu
Romania are de toate!Putea lipsi fani ai lui Tandala?   de LENIO
de "management defectuos" ce zici,'ai taica ?   de Marius Adrian Porojnicu
lenea scaldatului in deductii aeriene asupra rezultatului unui sondaj efectuat printre angajatori,    de silviana
Pretentii mari mai au si angajatorii....   de Bumerang
Timpul trece, leafa merge   de roy
Nu exista oameni lenesi!    de paraipan
Fotografie mincinoasa ?   de Aladin
Romancele sunt intodeauna harnice   de Atamild
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Somerii "Guvernul Romaniei" (2344 afisari)
 Basarabia, "Yes, we can!" (1916 afisari)
 Putin da Nisa pe Chisinau (1884 afisari)
 Aniversare Dallas (1280 afisari)
 Atacuri americane in Siria (1244 afisari)
 Fosta doamna Pitt rabufneste la adresa celei care i-a furat sotul: Angelina Jolie n-a procedat deloc ortodox (4631 afisari)
 Si-a injectat ulei de gatit in fata pentru ca nu mai avea botox (3983 afisari)
 Curat ghinion pentru Larry King! Cea de-a sasea sotie l-a inselat, sub ochii sai, cu antrenorul de baseball al copiilor (3831 afisari)
 Listele complete ale candidatilor din 30 noiembrie 2008 (3212 afisari)
 Statele Unite au lasat sub gheata din Groenlanda o bomba nucleara (2605 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01403 sec.