Ziua Logo
  Nr. 4384 de sambata, 8 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Criza este mai tare ca Obama
-- Noul presedinte american va afla de la George W Bush ca situatia e mai neagradecat a crezut in campania electorala
Contextul economic si financiar in care noul presedinte american va prelua, la 20 ianuarie 2009, fotoliul de la Casa Alba ramane alarmant, in SUA recesiunea fiind deja anuntata pentru anul care urmeaza. Barack Obama va trebui sa faca fata unor sarcini extrem de dificile si sa gestioneze, cu rezultate cat mai rapide si cat se poate de concrete, problemele grave financiare si economice ale Americii. Obama va afla ca situatia este mult mai dramatica decat banuia in timpul campaniei electorale, cu ocazia intrevederii pe care o va avea, luni, la Casa Alba, cu inca presedintele SUA George W Bush. Succesul administratiei democrate conduse de Obama va depinde de disponibilitatea lui de a combate problemele economice pe termen lung, cu riscul unei incetiniri a ritmului economiei, considera New York Times.
Autoritatile americane au anuntat ca in octombrie a fost atins cel mai inalt nivel al somajului in SUA, peste 200 de mii de locuri de munca fiind desfiintate, cel mai mare numar din martie 2003, cand a avut loc invazia din Irak. Conform Bloomberg, rata somajului va creste semnificativ pana in ianuarie 2009, cand Obama va prelua in mod oficial prerogativele Presedintiei SUA. Obama va avea luni, la Casa Alba, prima intalnire cu presedintele american in exercitiu George W. Bush, a carui sarcina se reduce tot mai mult la a facilita tranzitia puterii catre noua administratie si impiedicarea unui atac terorist in timpul ce i-a mai ramas, considera Reuters.
Discutiile din Biroul Oval vor avea loc cu doar cateva zile inainte de summitul G20, pe tema crizei economice, la care vor participa lideri din 20 de tari industrializate si din statele emergente, la 15 noiembrie, la Washington. Dupa ce a anuntat primele numiri importante in noua administratie democrata, Obama a discutat telefonic, pe tema crizei, cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, premierul britanic, Gordon Brown si cancelarul german, Angela Merkel. Stimularea economiei va reïżœprezenta o prioritate a mandatului lui Barack Obama, existand sanse ca in acest an Congresul, dominat de democrati, sa ia anumite decizii. Presedintele Camerei Reprezentantilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a anuntat ca democratii vor analiza posibilitatea adoptarii, in anumite conditii, a unor pachete de masuri menite sa stimuleze economia. Succesul sau esecul administratiei sale ar putea fi insa determinat de cat de bine se ocupa de problemele pe termen lung cu care se confrunta tara, mai degraba decat de viteza cu care se incheie recesiunea. O serie de analisti, citati de mass-media americana, i-au recomandat lui Obama sa directioneze mai multe fonduri catre infrastructura, o modalitate pentru a stimula economia si de a crea locuri de munca.
Craciun fara shopping in SUA
In paralel, companiile de distributie au anuntat deja o scadere semnificativa a vanzarilor in luna octombrie in SUA, ceea ce dovedeste ca populatia americana este grav afectata de criza, iar Craciunul se anunta destul de sumbru pentru Statele Unite, relateaza AFP. Daca scaderea pretului benzinei a reprezentat o usurare pentru finantele americanilor, riscul unei recesiuni economice ii opreste pe consumatori sa cheltuie excesiv, mai ales in perioada Sarbatorilor. Cert este ca, indiferent de strategiile lui Obama, atunci cand economia Americii merge ca pe roate, si economia mondiala merge la fel de bine.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Pt. Mos Grigore   de Atamild
Obama trebuie sa gaseasca o solutie, doar este presedinte.   de Atamild
Pentru Mos Grigore (criminalul) si cei care cred ca oamenii sunt animale de vanzare   de Atamild
Retrogradul american (si nu numai american!) se opune progresului.   de Atamild
Uvertura...   de Mache
care sarbatori domne ??   de CHIORU
Oare ca membru....   de Alcor
Oare Obama nu citeste ZIUA?   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Inapoi in ghearele lui Castro    48 comentarii
  Bush incompetent    46 comentarii
  Parada istorica    6 comentarii
  Bursele raman volatile    2 comentarii
  Previziuni pesimiste    1 comentariu
  UE vrea reformarea sistemului financiar    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Inapoi in ghearele lui Castro (2150 afisari)
 Obama nu-i asa de negru (2000 afisari)
 Basescu antisemit? Sa fim seriosi! (1850 afisari)
 Parada istorica (1216 afisari)
 Bush incompetent (1211 afisari)
 Ierusalim: Bataie cu pumni si Evanghelii intre preotii Bisericii Sfantului Mormant  (2834 afisari)
 Misterul mumiei egiptene care urla a fost descifrat (2517 afisari)
 Stratfor: Trei posibile scenarii privind asasinarea lui Obama (2419 afisari)
 Bucuresti: Atacat cu toporul in fata unui magazin (2260 afisari)
 AFP: Analiști militari din Rusia susțin că accidentul de pe submarin este un eșec pentru ambițiile Moscovei de mare putere militară (2090 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00933 sec.