Ziua Logo
  Nr. 4384 de sambata, 8 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Invazie britanica in Romania
In mai 1940, serviciile secrete britanice analizau posibilitatile trimiterii unei forte expeditionare de 1000-1200 de oameni care sa distruga rafinariile si campurile petrolifere din Romania. Documentul din 2 mai 1940 pe care il prezentam in randurile ce urmeaza, poate fi consultat in arhiva S.O.E. - Special Operations Executive - o organizatie infiintata la initiativa lui Winston Churchill care aduna in randurile sale civili si militari, avand ca scop ducerea razboiului cu mijloace neortodoxe. In S.O.E. au activat peste 13.000 de britanici care au sustinut retele de spionaj si sabotaj cuprinzand peste 1.000.000 de partizani si luptatori antifascisti. Ideea sabotarii productiei de petrol romanesti inainte ca aceasta sa cada in mainile Germaniei naziste a dus la alcatuirea mai multor planuri franco-britanice. Insa caderea dezastruoasa a Frantei in campania din 10 mai - 22 iunie 1940 a facut ca germanii sa captureze mai multe dosare ale serviciilor secrete franceze in care erau descrise pe larg toate planurile de distrugere a productiei romanesti de petrol. Conform planului britanic pe care il prezentam, forta expeditionara trebuia sa fie mascata in doua nave venite din Palestina care urmau sa preia imigranti evrei coborati pe Dunare de la Timisoara la Sulina. Cu ocazia imbarcarii adevaratilor emigranti, efectuata in larg, soldatii britanici urmau sa le preia locul, dupa care sa fie debarcati la Sulina. Cel mai probabil, incertitudinea ca o forta de doar 1200 de oameni sa reuseasca sa ajunga de la Sulina la Ploiesti si sa saboteze rafinariile a dus la abandonarea acestui plan de invazie. Cheia documentului este urmatoarea:
Shertok - E; Palestina - F; David - G; Haifa - H; Romania - J; Timisoara - K; Bucuresti - L; Sulina - M; Evrei - N; Stramtori - O; Turcia - P. (George Damian)
Special Operations Executive a dus la indeplinirea celei mai periculoase misiuni britanice din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial; armele favorite erau pistolul cu amortizor Welrod (foto sus) si pistolul-mitraliera Sten (foto jos)
Obiectivul
A. Obiectivul planului. Asigurarea unei forte proprii, "a cincea coloana" in J, ca o contragreutate la fortele germane, "a cincea coloana", existente deja, precum si interventia la ordinele M.I.R. in cazul in care o actiune militara devine posibila in tara. O asemenea actiune ar putea deveni importanta in legatura cu proiectul campurilor cu petrol, avand in vedere ca trupele pot fi concentrate in timp util in zona. Alternativ, aceasta ar putea fi utilizata pentru un razboi de gherila prin care am castiga timp pentru a continua demolarile care puteau fi facute inainte de ocuparea tarii de catre trupele germane.
B. Detalii ale planului
I. Recrutarea si expedierea de trupe. Actiunile necesare la acest capitol pot fi rezumate dupa cum urmeaza:
1. Actiunea trebuie preluata de E. si prietenii lui din F., care sa selectioneze o forta de 1.000 pana la 1.200 de oameni. G. este de parere ca in aceste circumstante fortele trebuie limitate la acest numar si noi nu suntem in masura sa contestam opina sa.
2. Aici, actiunea trebuie preluata de autoritatile competente pentru a asigura cooperarea guvernului F. cu acest plan, urmarindu-se urmatoarele:
(a) Ministerul Coloniilor si guvernul F. trebuie sa accepte principiul conform caruia, pentru fiecare 1.000 pana la 1.200 de oameni care pleaca in aceasta expeditie, va fi nevoie de un numar echivalent de imigranti ilegali carora sa li se permita sa debarce in F.. Prietenii nostrii din F. sunt dispusi sa pregatesca aceasta debarcare ca de obicei, fara asistenta din partea guvernului, dar ei trebuie sa primeasca asigurarea ca, in cazul in care acestia vor fi prinsi in momentul intrarii, fie li se va permite totusi sa intre in mod oficial, fie, in cazul in care vor fi arestati, vor fi eliberati cat mai curand. Prietenii nostrii ne-au expus faptul ca cei 1.200 de imigranti care vor intra ca parte a planului, nu trebuie sa fie instigati impotriva restului imigrantilor din F.. Ei vor fi pur si simplu imigranti ilegali a caror intrare a fost acceptata de guvern.
(b) Guvernul F. trebuie determinat sa inchida ochii la recrutarea celor 1.200 de oameni din F., deoarece este imposibil sa fie stransa si imbarcata o asemenea forta fara a atrage atentia asupra procedurilor.
3. Doua nave trebuie trimise sau achizitionate pentru transportarea fortelor. Cel mai bine ar fi daca acest aranjament va fi sarcina lui E. si a prietenilor sai din F., fondurile necesare fiind puse la dispozitie de Sectiunea D. De preferabil, navele ar trebui sa fie vapoare identice si ar trebui sa nu navigheze sub pavilion britanic. E. trebuie sa ia decizia daca navele vor fi expediate sau achizitionate, dar in cazul in care vor trebui alocate fonduri pentru achizitie, acestea vor fi acoperite din banii alocati Sectiunii D. pentru acest proiect. Vor trebui facute modificari ambelor nave, astfel incat sa poata fi utilizate atat pentru transportul trupelor cat si pentru imigrantii care se vor intoarce. Aceste aranjamente vor fi facute de E. in portul H sau alt port, cu fonduri asigurate de Sectiunea D.
Recrutarea echipajelor
4. Echipaje speciale ar putea fi recrutate de E. in F. pentru a manevra navele (acesta fiind un argument in favoarea achizitionarii si impotriva trimiterii), in acest caz Amiralitatii i se va cere sa ofere un numar de ofiteri de nave care sa le conduca.
5. E. se va ocupa cu deghizarea membrilor fortei, astfel incat ei sa para imigranti din Europa Centrala. Amiralitatea trebuie sa se asigure de faptul ca C. din C. Med.(?):
(a) Va instrui ofiterii care vor conduce navele din H., pentru ca acestia sa nu impiedice imbarcarea fortelor, ci din contra, sa ajute cat mai mult, intr-un mod cat mai discret.
(b) Va informa vasele care vor patrula in Levant si Egee sa nu deranjeze cele doua nave, nici la dus nici la intors.
6. O posibila problema care trebuie luata in calcul va fi trecerea navei Nr. 1 prin O., fara a intampina probleme din partea guvernului P. Prietenii nostrii ne-au indicat faptul ca vor trebui facute o serie de aranjamente pentru a nu permite corpului de control al P. sa urce la bordul K. Sper ca acest lucru poate fi realizat fara a se apela la guvernul P., dar daca va fi nevoie, Ministerul de Externe ii va cere ambasadorului sa solicite cooperarea acestuia.
7. E. trebuie sa asigure provizii trupelor pe perioada in care ele se vor afla pe mare, cu fondurile disponibile din Sectiunea D.
8. E. va organiza imbarcarea trupelor.
9. M.I.R. va trebui sa faca pregatirile necesare pentru ca ofiterii de care este nevoie sa se afle la bordul vasului in care se afla trupele (denumita ulterior Nava Nr. 1) si trebuie sa inregistreze membrii trupelor ca soldati. Totodata, trebuie facuti toti pasii necesari pentru ca la final, trupele sa-si primeasca salariile, indemnizatiile si pensiile. Aceasta este o conditie asupra careia au insistat prietenii nostrii din F.
Organizatia S.O.E. din Romania II. Pregatirile din J.
1. In cel mai scurt timp posibil G. trebuie sa ia legatura cu organizatia I.I. din J., iar discutiile sale trebuie sa urmareasca urmatoarele puncte:
(a) Acordul lor general cu privire la plan. Au fost facute sondaje si se pare ca nu vom intimpina dificultati in privinta aceasta. In principiu, discutiile lui G. cu ei nu vor fi decat o chestiune de schitare a detaliilor legate de intelegere.
(b) Realizarea pregatirilor pentru organizarea unui grup de, sa zicem 1.500 de imigranti, care va fi format int-o mica proportie din femei si copii din K.
(c) La un semnal, grupul trebuie sa fie gata sa coboare de-a lungul raului in barje.
(d) Trebuie organizata o evacuare separata a copiilor si femeilor intr-un grup avansat. Ideea este aceea ca scenariul trebuie realizat de asa natura incat, concentrandu-si atentia asupra protejarii copiilor si femeilor refugiati din K., ministrul britanic din L. ne-a asigurat premisiunea guvernului britanic de a le permite acestora acesul in F.. Acest grup avansat urmeaza sa se deplaseze in mod obisnuit, coborand de-a lungul raului pana la M., fiind protejat si de propaganda facuta de organizatia I.I., care ii va debarca in mod obisnuit, cu acordul autoritatilor locale.
(e) G. va trebui sa ajunga la o serie de intelegeri preliminare cu organizatia I.I. pentru a le asigura provizii trupelor din Nava Nr. 1, in momentul transferului acestora in barje la gura de varsare a raului. Fondurile necesare in acest scop vor fi asigurate de Sectiunea D si G., acestea fiind transferate catre organizatia I.I.
Debarcarea trupelor
In momentul in care toate pregatirile de mai sus sunt finalizate, debarcarea trupelor ar trebui sa decurga destul de usor, daca sunt respectate urmatoarele: grupul de imigranti colectati din K. (care acum va fi format dintr-un numar de 1.000-1.200 de persoane) va cobori in barje de-a lungul raului pana la gura de varsare de la M., conform intelegrii facute cu organizatia I.I..Intre timp, cele doua vase, Nr. 1, la bordul careia se afla cele 1.000 - 1.200 de persoane din F., deghizati in imigranti, va stationa in port intr-un mod similar vaselor care sunt angajate de obicei in traficul ilegal cu imigranti. La un semnal stabilit, barjele cu adevaratii imigranti se vor deplasa catre nave. Prima data se vor deplasa catre Nava Nr. 2, unde vor debarca persoanele aflate la bord. Apoi se vor deplasa catre Nava Nr. 1 si vor imbarca persoanele aflate la bordul acesteia. Atunci barjele se vor intoarece la gura de varsare a raului, fiind raspandit zvonul ca asa cum s-a mai intamplat, ele au suferit o dezamagire, datorita faptului ca prin masurile luate de reprezentantii britanii, cele doua nave au fost fortate sa se intoarca pe mare inainte de sosirea barjelor. Diferenta dintre "emigrantii" veniti si cei plecati nu va fi observata de nimeni deoarece acestia nu vor putea fi vazuti de aproape, decat de proprii superiori, fiind ascunsi in barIV. Inarmarea trupelor.
1. Ar exista posibilitatea ca o parte din armele necesare trupelor, sau cel putin o parte din ele, sa fie transportate pe Nava Nr. 1, transferate pe barje odata cu persoanele si apoi depozitate pe barje. Aceasta chestiune va trebui discutata cat mai curand posibil cu E. si prietenii lui din F., precum si de catre G. cu organizatia I.I..
2. Daca se dovedeste ca acesta varianta va fi greu de pus in aplicare, mai ales in privinta unor anumite arme, responsabilitatea contrabandei cu arme pentru J. va intra sub incidenta Sectiunii D, atat aici cat si pe teren.
3. In acest caz responsabilitatea transferarii armelor in barje cade in seama organizatiilor sectiunii D din J.
Invazia
Prietenii nostrii din F. ne-au declarat ca sunt dispusi sa mentina aceste trupe in barje pana cand situatia evolueaza de asa natura, incat ele sa poata debarca sub comanda unor ofiteri britanici, ca niste trupe de uscat, chiar daca acest lucru ar insemna ca ele sa stea in barje 2 sau 3 luni. Totusi ar fi de preferabil ca trupele sa fie evacuate treptat din barje, in secret, concentrate in anumite puncte strategice din J. Responsabilitatea analizarii acestor puncte va cadea in seama lui G. si a organizatiilor Sectiunii D din J. La ora actuala, singura propunere a fost aceea ca, comunitatea N. din J., sa ia parte la formarea trupelor prin organizatiile sale deja existente, iar la nevoie sa forteze autoritatile locale sa le ofere garantii cu privire la faptul ca ei nu vor fi expulzati din J. Cu siguranta acest lucru ne-ar garanta o distribuire treptata a trupelor in puncte cheie ale J., unde acestea ar fi foarte utile in eventualitatea unor ostilitati. Cu toate acestea este putin probabil ca un numar mare de trupe sa poata fi concentrat in jurul campurilor cu petrol.
Traducere de Ioan TUDOR 
A r h i v a
  Cum s-a batut Bratianu pentru Romania Mare    3 comentarii
  Granitele lui Stalin    1 comentariu
  Cedarile Londrei    
 Top afisari / comentarii 
 Inapoi in ghearele lui Castro (2150 afisari)
 Obama nu-i asa de negru (2000 afisari)
 Basescu antisemit? Sa fim seriosi! (1850 afisari)
 Parada istorica (1216 afisari)
 Bush incompetent (1211 afisari)
 Ierusalim: Bataie cu pumni si Evanghelii intre preotii Bisericii Sfantului Mormant  (2834 afisari)
 Misterul mumiei egiptene care urla a fost descifrat (2517 afisari)
 Stratfor: Trei posibile scenarii privind asasinarea lui Obama (2419 afisari)
 Bucuresti: Atacat cu toporul in fata unui magazin (2260 afisari)
 AFP: Analiști militari din Rusia susțin că accidentul de pe submarin este un eșec pentru ambițiile Moscovei de mare putere militară (2090 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02689 sec.