Ziua Logo
  Nr. 4382 de joi, 6 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
CNA respinge cenzura TVR
-- Postul public de televiziune este acuzat de PD-L ca isi permite sa impuna o linie politica
Razvan Popescu, director CNA, si Alexandru Sassu, seful TVR
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis ieri ca Televiziunea Romana a comis un abuz prin respingerea de la difuzare a unor materiale de promovare a PNL si PD-L, pe motiv ca acestea ar incalca legea audiovizuala. Spoturile de campanie ale liberalilor fusesera refuzate pe motiv ca in ele aparea tricolorul, iar cele ale pedelistilor din cauza ca faceau referire la alianta PNL-PSD, care in opinia televiziunii publice nu exista. Dupa ce au analizat casetele video cu materialele respective, membrii CNA au hotarat ca acestea pot fi difuzate si au concluzionat ca TVR a confundat emisiunile de promovare cu buletinele electorale.
Membrii CNA Narcisa Iorga si Gelu Trandafir au sustinut, potrivit Agerpres, ca decizia TVR reprezinta "un abuz complet" si o cenzura "ca pe vremea lui Ceausescu", apreciind ca masura luata de reprezentantii televiziunii publice este "incredibila". In plus, Narcisa Iorga a remarcat ca intr-un calup de promovare a PSD difuzat de TVR, presedintele formatiunii, Mircea Geoana, a afirmat ca "dreapta trebuie inlaturata, fiind zodia scandalului si a incompetentei", dar cu toate acestea materialul respectiv nu a fost respins de la difuzare.
Casetele cu materiale de campanie trimise de PNL si PD-L au fost respinse de la difuzare de catre echipa care gestioneaza emisiunea "Buletin electoral", transmis de TVR 1. Potrivit TVR, cele doua materiale de campanie ale PNL contineau simbolul national - drapelul, ceea ce contravine Deciziei CNA nr. 792 din 30 septembrie 2008 in care se precizeaza ca "in cadrul emisiunilor electorale si al spoturilor electorale este interzisa utilizarea simbolurilor nationale - drapel, stema, imn - ale Romaniei sau ale altui stat, ca elemente de propaganda electorala". Cat despre cele doua stiri ale PD-L, TVR a precizat ca acestea au fost respinse din cauza unor afirmatii facute de liderii partidului, care incalca articolul 112 ale aceleiasi decizii CNA, care prevede ca "productiile audiovizuale realizate de candidati sau competitori electorali nu contin afirmatii care pot aduce atingere demnitatii umane, dreptului la propria imagine sau moralei publice". Astfel, intr-un material Theodor Stolojan vorbea despre "guvernarea PSD-PNL", o declaratie considerata de TVR neconforma cu realitatea si a carei difuzare ar incalca de asemenea legea audiovizuala. Intr-un alt material trimis de PD-L, Vasile Blaga vorbea despre "politica de clan", TVR sustinand ca acest mesaj este depreciativ, avand in vedere definitia cuvantului "clan".
Intr-un comunicat remis ieri de catre PD-L se precizeaza ca partidul a sesizat CNA pe motiv ca "TVR cenzureaza mesajele adresate alegatorilor democrat-liberali". "Televiziunea Romana ne-a comunicat in scris ca nu accepta expresia "Guvern PNL-PSD", folosita de prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan, pentru ca un asemenea guvern nu exista. Prin aceasta, Televiziunea Romana si-a depasit rolul de informare asupra opiniilor politice, permitandu-si sa impuna o linie politica, fapt care iese din cadrul legal al atributiilor ei. Televiziunea Romana nu stabileste ce exista si ce nu exista. Televiziunea Romana trebuie sa stie ca exista dreptul la opinie si atat", se arata in documentul citat.
Pretentiile lui Basescu
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, cu ocazia decorarii a 16 redactori ai Radio Romania Actualitati (RRA), ca i-ar placea ca si TVR sa atinga standardul de echidistanta a postului public de radio. "Nu vreau sa critic pe nimeni dar mi-ar placea mult ca si Televiziunea Romana sa atinga standardul dumneavoastra de echidistanta" le-a spus seful statului redactorilor RRA, precizand ca neutralitatea radioului public face din aceasta institutie "un etalon". (I.S.C.)
Irina S. CHIROIU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
TIMPUL care il sper...   de Ion Ionescu
Partidul Derbedeilor Lihniti...   de Roman Liber
TRAIANE, ESTI CEL MAI BUN !!!   de UNFORGIVEN
sigur ca i-ar placea presedintelui al 21% din romani   de horiageo
A r h i v a
  Voiculescu ramane Felix    
  Boc se incaiera cu Tariceanu    15 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Un negru la Casa Alba (3400 afisari)
 Ne-au napadit spionii (3262 afisari)
 Moscova tine la secret documente despre Romania (2968 afisari)
 Vadim -Cristoiu la CNA (1478 afisari)
 Rusia pune rachetele pe Europa (1306 afisari)
 De ce a divortat Nicole Kidman de Tom Cruise (3303 afisari)
 La 43 de ani, Liz Hurley face senzatie pe plajele din India (2551 afisari)
 Kate Moss si-a scos picioarele de pensionara la cumparaturi! (2441 afisari)
 Berlusconi: Obama este "tanar, frumos si bronzat"! (Video) (2027 afisari)
 Vladimir Putin ar putea reveni la Kremlin in 2009, potrivit presei ruse (1877 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00951 sec.