Ziua Logo
  Nr. 4382 de joi, 6 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
UE in pericol de a-si pierde avantul reformist...
-- In avangarda statelor europene care militeaza pentru o Europa financiar unificata se situeaza, indiscutabil, Franta. De ce? Presedintele Sarkozy are avantajul, aproape unic, de a fi totodata seful unui stat important si un bun specialist financiar. Oarecum, la periferia acestor demersuri, la nivelul sefilor de stat si de guverne, se afla si Romania, al carei punct de vedere fata de reforma UE se lasa asteptat. Inevitabil, avand in vedere slabiciunea economica. Dar cand se manifesta in public, Romania lasa sa se intrevada ostilitate fata de coordonarea macroeconomica si fata de alt concept inrudit al lui Sarkozy: guvernul economic european.
DeocamdatA, planurile franceze au, insa, mai departe, acelasi caracter nebulos. Nu le va fi, deci, prea greu Cancelarei Merkel si ministrului german al Finantelor, Peer Steinbrueck, sa administreze francezilor un dus rece, fara a-i frana definitiv, intrucat toate tarile membre au, chiar daca se contrazic, si o arie de interese comune.
A cAzut, insa, ideea lui Sarkozy de a fi organizate (de ce nu sub presedintie franceza?) intalniri periodice la nivel inalt... Interesul de a-si intari economiile printr-o integrare marita este, insa, prezent, stimulat, poate si de faptul ca prestigiul SUA si Rusiei este in regres, atat pe plan politic, cat si financiar, ceea ce inaripeaza gandirea prospectiva...
PreSedintele francez este, deocamdata, cel putin vedeta integrarii europene - pentru Romania un avantaj, intrucat, ca francez, ne intelege mai bine, poate, durerile.
RomAnia trebuie sa faca, insa, in continuare eforturi pentru a-si insanatosi economia, iar pe Sarkozy nu va fi usor sa-l traga pe sfoara.
DupA cum eschivarilor franceze mascate de un zel integrationist, ministrul german de finante, Steinbrueck, a stiut totdeauna sa le dea replica, prin aluzii fine: exista unii care, cu vorba, cheama la "revolutie", dar se feresc sistematic de orice angajament concret. E vorba de perfectionarea UE. E putin probabil ca situatia se va imbunatati dupa ce Sarkozy se va retrage de la presedintia, prin rotatie, a UE... Dar, in curand, se va sti ce ramane dupa noianul de discursuri frumoase...
Serban ORESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Cateva observatii   de srelu
Piei Satana!   de Mache
A r h i v a
  De ce sa votam? Pentru ca putem...    
  Editorialul cititorului    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Un negru la Casa Alba (3400 afisari)
 Ne-au napadit spionii (3262 afisari)
 Moscova tine la secret documente despre Romania (2968 afisari)
 Vadim -Cristoiu la CNA (1478 afisari)
 Rusia pune rachetele pe Europa (1306 afisari)
 De ce a divortat Nicole Kidman de Tom Cruise (3303 afisari)
 La 43 de ani, Liz Hurley face senzatie pe plajele din India (2551 afisari)
 Kate Moss si-a scos picioarele de pensionara la cumparaturi! (2441 afisari)
 Berlusconi: Obama este "tanar, frumos si bronzat"! (Video) (2027 afisari)
 Vladimir Putin ar putea reveni la Kremlin in 2009, potrivit presei ruse (1877 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00701 sec.