Ziua Logo
  Nr. 4381 de miercuri, 5 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Sosesc rusii. Cu bani
Project Syndicate 
Guvernul Rusiei sta pe o baterie imensa de bani pe care planuieste sa ii investeasca in activele straine. Imaginea muschilor sai economici a iesit la iveala de curand, cand prim-ministrul Islandei a anuntat ca Rusia ar putea ajuta cu cinci miliarde de dolari economia islandeza aflata in criza.
Cine s-ar fi gandit ca, data fiind situatia haotica a Rusiei anilor '90, doar dupa zece ani de la acel moment va ajunge in postura de a ajuta financiar o tara dezvoltata? Chiar mult mai surprinzator este faptul ca aceasta mana de ajutor intinsa Islandei vine intr-un moment in care pietele bursiere din Rusia sunt in cadere libera, iar schimburile de pe bursele moscovite au fost sistate.
Kremlinul se gandeste ca acum este momentul sa cumpere cat se poate de ieftin actiuni, folosind actuala criza financiara pentru a aparea drept un jucator economic global. In calitate de prim ministru, Vladimir Putin a afirmat "Poate ar trebui sa cumparam ceva din afara!". Potrivit lui Arkady Dvorkovich, consilier economic al presedintelui Dmitri Medvedev, guvernul va sprijini, atat dipomatic cat si financiar, expansiunea companiilor rusesti in afara.
In urma razboiului dintre Rusia si Georgia, Occidentul s-a temut ca guvernul Rusiei isi va utiliza banii nu doar pentru scopuri economice, ci si ca o unealta in politica externa agresiva. Oare Occidentul poate considera investitiile rusesti din strainatate drept o modalitate de a influenta Rusia?
Incercarea de a arunca o Cortina de Fier in jurul fondurilor si afacerilor Rusiei se va dovedi oarecum contraproductiva. In realitate, o "invazie" pe scara larga a afacerilor rusesti ar fi o dezvoltare pozitiva, pentru ca va promova interdependenta economica.(...) Investind in actiunile americane si europene, guvernul si elitele economice ale Rusiei achizitioneaza o parte din economia globala.(...)
In mod paradoxal, in pofida recentelor lovituri de pe pietele bursiere, Rusia ramane inundata de bani. De curand, guvernul Rusiei a propus un plan de 130 de miliarde de dolari destinat sistemului bancar al tarii; ca procent al PIB-ului, asta ar echivala cu 1,3 trilioane de dolari in SUA, adica aproape dublu decat planul Paulson.(...)
Companiile de stat si private au investit deja masiv in strainatate, de cele mai multe ori cumparand bucati din mari companii straine. Per ansamblu, cele mai importante 25 de companii rusesti detin 59 de miliarde de dolari in actiuni straine. Rusia este al treilea mare investitor in economiile in ascensiune, dupa Hong Kong si Brazilia. Desi criza financiara a afectat pietele bursiere rusesti, unele dintre cele mai bune companiii au fost mai putin lovite decat omoloagele lor occidentale. Investitiile straine ale corporatiilor rusesti au generat deja dezbateri incinse atat in SUA, cat si in Europa, chiar cand investitia a fost facuta de o companie privata.(...)
Dar criza financiara face fericit Occidentul, care a vazut acum ca are "prieteni cu bani". In timpul vizitei in Rusia, din iunie, secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, a accentuat ca SUA sunt interesate de investitiile rusesti. Dar guvernul Rusiei are inca nevoie sa stabileasca o structura transparenta si responsabila pentru a gestiona fondurile de sanatate.(...) Principalul beneficiu al investitiilor rusesti in strainatate nu este, cum s-ar crede, unul economic, ci faptul ca ajuta Rusia sa devina un protagonist global. Si trebuie avute in vedere si elitele Rusiei, care isi cumpara case la Londra, care fac schi in Alpi si isi scolesc copiii prin Elvetia. Acestea au prea mult de pierdut dintr-o inrautatire a climatului dintre Rusia si Occident. A venit timpul ca cele mai mari afaceri ale Rusiei si guvernul sau sa devina parte a economiei mondiale.
Sergei Guriev este rector la New Economic School din Moscova.
Aleh Tsyvinski este profesor de Economie la Universitatea Yale.
Copyright: Project Syndicate, 2008. www.project-syndicate.org
 Afisari: 881  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Bre Ruskii Jidov,   de alwis46
Efreul rus si acolitii sai   de Igor
Da, asa este   de Paul din Ohio
Cu pretzul benzinei in scadere   de roy
A r h i v a
  Wass Albert - un criminal de razboi care "se vinde"bine    13 comentarii
  Farsa referendumului din Birmania    2008-05-27
 Top afisari / comentarii 
 Harta radarelor (4583 afisari)
 Mafia avocaturii invinsa la CEDO (2798 afisari)
 Securistul Voiculescu isi da arama pe fata (2575 afisari)
 Vadim: Cristoiu m-a turnat! (2049 afisari)
 Ambasadorul Ungariei chemat pentru explicatii la MAE (1994 afisari)
 Goala, ziua in amiaza mare, in metroul londonez (FOTO) (3773 afisari)
 Pamela Anderson locuieste intr-o rulota (3497 afisari)
 Fata lui este model, mosteneste o avere de 2,6 miliarde de dolari si are o varsta ce te-ar putea surprinde! (2809 afisari)
 The Washington Post: Romania se clatina din cauza crizei financiare mondiale (2239 afisari)
 Proiect: Pastila minune care arde grasimile fara un minim de efort  (2195 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85494 sec.