Ziua Logo
  Nr. 4380 de marti, 4 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Dilema patronilor
-- Angajatorii sunt zgarciti in oferirea de beneficii pentru salariati * Acestia din urma ar prefera asigurari de sanatate sau pensii private
Primele, tichetele de masa si tichetele cadou sunt principalele beneficii oferite de angajatorii romani, desi angajatii ar prefera mai degraba asigurari private de sanatate, potrivit studiului "Ce isi doresc si ce primesc angajatii romani", realizat de Mednet Marketing Research Center si Media Xprimm.
Cei mai multi angajati romani (71,9 % din Bucuresti si 65,6% din provincie) primesc din partea angajatorilor, ca prim beneficiu suplimentar, prime (de sarbatori, de concediu, tip al 13-lea salariu), cu toate ca ei si-ar dori mai degraba asigurare privata de sanatate (24,5% dintre cei din Bucuresti si 22,7% din celelalte mari orase). Dupa prime, in topul beneficiilor oferite de angajatori se afla tichetele de masa sau cele de tip cadou - au raspuns 57,3% dintre salariatii bucuresteni chestionati si, respectiv, 54,2% dintre cei din provincie, in timp ce bonusurile pentru performanta sunt mai des folosite de angajatorii din Bucuresti. Telefonul mobil, training-urile, masina de serviciu, team-building-urile, pensia privata facultativa si asigurarea medicala sunt alte beneficii oferite, in proportie mai mica, angajatilor. Primele si tichetele de masa/cadou se ofera cu precadere salariatilor din sistemul de stat, in vreme ce bonusurile pentru performanta, telefonul mobil, training-urile, masina de serviciu si team-building-urile se ofera mai ales in companiile private. "Angajatii cu studii medii si sub-medii ii depasesc pe cei cu studii superioare doar cand vine vorba despre tichetele de masa/cadou, acestia din urma fiind preferati de angajatori pentru toate celelalte beneficii extra-salariale", se arata in studiu.
Femeile sunt mai fidele
In ceea ce priveste stabilitatea la locul de munca, rezultatele indica faptul ca angajatii din Bucuresti schimba locurile de munca mai des decat cei din tara, un bucurestean petrecand in medie 6,68 ani la un loc de munca, in vreme ce un angajat din afara Capitalei ramane la acelasi loc de munca in medie 7,7 ani. Initiatorii studiului precizeaza ca exista diferente mari intre anii petrecuti la un loc de munca din sistemul de stat, fata de cei petrecuti la o companie privata. Astfel, media anilor pe care un angajat ii petrece intr-o institutie de stat este de aproximativ 10 ani, in timp ce in companiile private media este de circa 5 ani in Bucuresti si 6 in teritoriu. Totodata, exista diferente si in functie de gen, femeile fiind mai fidele locului de munca decat barbatii, la fel cum angajatii care au trecut de 36 de ani tind sa devina mai stabili din punct de vedere profesional. In Bucuresti, angajatii cu studii superioare par a fi cel mai greu de fidelizat, in vreme ce in tara angajatii cu studii medii sunt cei care isi schimba cel mai des locul de munca. Cei care profeseaza in domeniul in care au absolvit studiile sunt tentati sa pastreze mai mult un loc de munca. "In Bucuresti, acestia raman la un loc de munca in medie 7,83 ani, iar in tara 10,09 ani. Pe de alta parte, cei care nu profeseaza in domeniul pentru care s-au pregatit au o medie de 5,56 la anii petrecuti la un loc de munca in Bucuresti si 5,47 in marile orase din teritoriu", se mai arata in studiu. Studiul a fost realizat in perioada 1-15 septembrie. Publicul - tinta a fost reprezentat de persoane angajate cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din Bucuresti si din orase cu mai mult de 100.000 de locuitori.
Corina SCARLAT 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Care dilema ?   de Nicu Pruna
A r h i v a
  Metrou la licitatie    
  Someri la Galati    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Umilirea Americii (3884 afisari)
 Conflict declansat de Garda Maghiara (1833 afisari)
 Razboiul Copos-Taher omoara Rapidul (1742 afisari)
 Euro-tiganul vine de la Bucuresti (1347 afisari)
 Leul face victime (1222 afisari)
 Fotografia ce a facut inconjurul lumii: La 21 de saptamani, manuta unui fetus strange degetul medicului  (3864 afisari)
 Kiev: Muammar al-Ghaddafi, insotit de frumoasele sale garzi de corp (Foto) (3044 afisari)
 Lista colegiilor din Romania (2179 afisari)
 Constanta: Un hot a fost filmat in timp ce a lovit de mai multe ori o femeie cu un topor (IMAGINI SOCANTE) (2038 afisari)
 Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, chemat la MAE din cauza atasatului de presa (1948 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01005 sec.