Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Votul vrajbei noastre
Octavian HOANDRA 
Exista, pentru cei care vad si simt, in dinamica interioara a electoratului nostru, pus iarasi in fata urnelor, un fel de neliniste surda, un fel de disperare nerostita, care va face ca aceste alegeri sa fie, intr-un fel, cu totul altfel decat toate celelalte. Daca pana acum cei care stiu ce anume presupune un vot - aceia dintre cetateni care prin atitudinea lor responsabila s-au integrat culturii civice de tip participativ, au avut nesansa ca rezultatele alegerilor sa fie contrariul votului lor (cu maximum o exceptie, dealtfel dezamagitoare - Emil Constantinescu), acum acestia sunt pusi in fata unui altfel de examen.
Unul de factura morala; si, poate ca dupa felul cum va arata acest vot se va putea construi o schita care sa ne arate, atat noua, traitori in Romania, cat si natiunilor europene, care, intr-un fel sau altul ne-au luat in calcul ca parteneri, adevarata fata a tarii. Ce fel de vot vom avea, totusi, dupa aceasta mascarada, care poarta numele generic de "alegeri uninominale"? Sunt multe lucruri de luat in seama, dar am sa ma refer doar la cateva aspecte, pe care le consider mai mult decat importante. Acum patru ani, pentru prima data in Romania, un partid si un om au adus pe scena publica ura generalizata. Aceasta cutie a Pandorei, deschisa timp de patru ani nu a facut altceva, decat sa arunce, in randul populatiei, pegra celui mai inuman sentiment, ca arma politica. Sa scoata, din adancurile negre ale sufletului unei natiuni, cele mai reprobabile sentimente.
Intreaga scena politica s-a transformat intr-un "tribunal al poporului", pe care s-a desfasurat, timp de patru ani o piesa de teatru desprinsa, parca din anii de glorie ai comunismului si ai politiei politice. Pe acest fond, Constitutia Romaniei a fost incalcata flagrant, de insusi presedintele tarii, iar Parlamentul, cea mai importanta institutie in stat, a fost diabolizat, incercandu-se, prin nenumaratele actiuni ale presedintelui si a partidului prezidential, decredibilizarea totala a acesteia. Uriasa apetenta a acestui partid, coordonat de la Cotroceni, pentru o forma clara de dictatura bazata pe transformarea statului democratic intr-unul politienesc a fost, de-a lungul acestor patru ani, greu de ascuns: dorinta presedintelui de a distruge celelalte partide (PSD - prin "grupul de la Cluj", si PNL - prin desprinderea fractiunii Stolojan, Stoica), a UDMR prin "impartirea" lui in doua, diminuarea fortei Parlamentului prin propunerea unui Parlament unicameral, intentia acestuia de a construi un mare partid prezidential, care seamana flagrant cu partidul "unic" de dinainte de 1989, compromiterea tuturor adversarilor politici cu ajutorul unor oameni din justitie, recenta alianta cu partidul Romania Mare, dar si gestul pur electoral al promulgarii legii prin care salariul profesorilor creste cu 50%, pe fondul in care criza mondiala bate la usa Romaniei, nu sunt altceva decat "semne" evidente ale scopurilor acestui partid si al conducatorilor sai.
Pe acest fond, tensionat si otravit, in care violentele, ura, minciuna si lipsa de orice scrupul au fost potentate incepand cu abominabila incitare "la tepe, in piata universitatii!" de acum patru ani de catre dl. presedinte, vom avea din nou alegeri. Insa lucrurile nu au ramas asa: multi oameni de valoare ai "partidului prezidential" se intreaba tot mai serios daca locul lor (mai) este intr-o asemenea formatiune politica si isi dau seama ca romanii nu sunt prosti. Asa ca in ciuda incitarilor la violenta (spanzuratori, tepe, ghilotine s.a.m.d.), cunoscute de-acum, ale partidelor "nocive", pe care cetateanul le va identifica, (chiar daca o data s-a lasat pacalit de ele), in ciuda unui cor de slugi intelectuale care, la ordin incearca sa ne spuna ca suntem un popor de cretini corupti, care trebuie sa ne sfasiem intre noi, cred ca tocmai pentru ca am trait si traim atat de intens, de mai mult de cincizeci de ani, noi, romanii avem multe de spus si durerile sau necazurile noastre nu mai pot constitui obiectul acelei cinice manipulari de acum patru ani.
 Afisari: 312  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Excelent articol!   de N. Grue
Am gasit un vin bun ;) aici la noi, sec si rosu, se numeste Val Duna, Cabernet Sauvignon   de Atamild
Nu exista candidati seriosi in diaspora !   de sorge
Articol   de Mona G.
Candidati seriosi din diaspora   de ionescu
A r h i v a
  Alegeri parlamentare si greve generale    10 comentarii
  Sa invatam romana in limba maghiara!    2008-10-22
  Din tara fricii si a urii si a violentei    2008-10-20
  Copaci fara memorie    2008-09-29
  Cu Basescu si Mavrogheni, inapoi in istorie    2008-08-18
  Cum il receptam pe domnul Emil Boc    2008-07-21
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10965 sec.