Ziua Logo
  Nr. 4379 de luni, 3 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Moarte pe parbriz
-- Cel mai ieftin lichid de curatare a geamurilor masinilor este un produs foarte toxic
Producatorii sustin ca sistemul de inchidere, identic cu cel al unei sticle de apa, este suficient pentru siguranta copiilor in conditiile legii
Piata produselor auto a fost invadata, odata cu venirea frigului, de un lichid de spalare parbriz al carui pret (circa 7 lei pentru o butelie de 5 litri) este fara concurenta, comparativ cu cele similare (de peste 17 lei).
Succesul de piata, garantat de pretul foarte atragator, vine insa odata cu incalcarea flagranta a legilor romanesti si europene si punerea in pericol a sanatatii ori chiar a vietii consumatorilor.
Explicatia pentru care pretul produsului pus in vanzare de Moldochim SA Iasi este de 2,5 ori mai ieftin decat al concurentei este foarte simpla. In timp ce toti ceilalti mari producatori folosesc alcool etilic, cei de la Moldochim toarna in solutie alcool metilic (de circa 4 ori mai ieftin decat cel etilic), in concentratie de 30% - 40%, ceea ce face ca solutia sa intre in categoria produselor toxice.
Siguranta pe hartie
Legea permite folosirea "metilicului", dar numai cu respectarea unor conditii stricte de securitate. Ordonanta de Urgenta 200/2000 impune ca este interzisa introducerea pe piata a produselor periculoase ambalate in recipiente fara sisteme de inchidere de siguranta pentru copii. Produsul nu respecta aceste conditii de unde rezulta ca, potrivit legii, nu putea fi pus in circulatie. Nici recipientul nu este adecvat, sustin specialistii cu care am stat de vorba, pentru un produs toxic fiind necesar un produs de polietilena, nu un PET. Caz in care, bineinteles, pretul produsului nu ar mai putea fi atat de atractiv. Contactat telefonic, Ion Corduneanu, director tehnic la Moldochim SA, ne-a declarat ca legea din Romania nu defineste cum arata sistemul de inchidere de siguranta pentru copii astfel incat ei apreciaza ca sistemul lor de inchidere (acelasi ca la buteliile cu apa) este suficient de sigur pentru copii. Nu orice copii, ci pentru cei de 3-4 ani, care sunt folositi pentru testarile sistemelor de siguranta in cadrul testelor din laboratoarele din strainatate. Ceilalti nu se iau in calcul, spune Corduneanu, care recunoaste ca nu au facut o astfel de testare la un laborator din Europa.
Toxicitatea deosebita a produsului este recunoscuta, de altfel, pe eticheta unde se mentioneaza, conform normelor europene: "pericol de efecte ireversibile foarte grave prin inhalare, in contact cu pielea si prin inghitire".
De cealalta parte, Ion Mateescu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Bucuresti a promis ca va demara o ancheta care sa verifice cele semnalate.
Catalin ANTOHE 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ati inebunit de tot!   de da de ce
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moarte pe parbriz (3012 afisari)
 Geoana parasutat in politica (2596 afisari)
 Miliardara santajata de gigolo (2125 afisari)
 Turnatorul Voiculescu cu laba pe IAR Ghimbav (1526 afisari)
 Basescu acuzat de antisemitism in Haaretz (1427 afisari)
 Orasul-plutitor, cel mai mare vas de croaziera din lume! (Imagini incredibile)  (5752 afisari)
 The Times: Romania, cea mai recenta victima a crizei mondiale  (3632 afisari)
 Profesoara de matematica, acuzata ca a avut relatii intime cu o fata de 14 ani (2829 afisari)
 "Expertii" rusi si americani se intrec in scenarii apocaliptice: Rusia va ataca, pe rand, state din Europa Centrala si de Est (2828 afisari)
 Masina care merge cu aer, gata in 2010 (2447 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00585 sec.