Ziua Logo
  Nr. 4378 de sambata, 1 noiembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Stalin cel mic. Si o propunere
Ioan GROSAN 
Cei care se-ndreapta azi vertiginos spre 60 de ani si au copilarit la tara isi aduc cu siguranta aminte de caravanele cinematografice care poposeau din cand in cand in asezari uitate de Dumnezeu, pentru a face propaganda noii oranduiri si, mai ales, "marii vecine si prietene", Uniunea Sovietica. Bunul meu prieten, sculptorul Mihai Buculei, mi-a relatat deunazi o intamplare cu o astfel de caravana, pe care o impartasesc la randul meu cititorilor ZIUA, fiindca, dintr-un anumit punct de vedere, o consider foarte semnificativa. Asadar, in satucul lui din Bucovina, la inceputul anilor '50, pe cand Mihai era elev in clasele primare, a venit caravana. Ferestrele clasei unde invatau au fost acoperite cu panza neagra, pe tabla, sub portretul tovarasului Stalin, a fost intins un cearceaf, elevii asteptau cuminti in banci si-a inceput proiectia. Automat, toti copiii s-au intors spre micul aparat bazaitor ce scotea un fascicul de raze luminoase, pentru ca, in inocenta lor, credeau ca acolo trebuie sa se uite, la acel aparat, ca acolo e filmul. Invatatoa-rea le-a explicat ca nu acolo trebuie sa priveasca, ci spre tabla. Filmul, un documentar, era, bineinteles, cu Stalin: la tribuna, la Kremlin, ajutand niste pionieri sa planteze pomi s.a.m.d. Sigur ca elevilor nostri li se impuiase capul, zilnic, cu "tatucul popoarelor", cu "cel mai mare om din lume" etc. si cand colo, ce sa vezi?! Pe peticul de panza de pe tabla, Mihai si colegii lui au zarit un om mic, cu mustata, mai mic chiar decat portretul lui de deasupra ecranului improvizat. Copiii au fost foarte dezamagiti: pai ala, piticul ala, era Stalin?! Asa ca la moartea lui, din clasa lui Mihai, n-a plans nimeni: prea era mic tatucu'...
Si ma gandesc cum li s-ar parea azi unor copii, care n-au vazut in viata lor televizor, politicienii nostri cand apar nu pe marele, ci pe micul ecran.
P.S. " Daca sunt adevarate povestile conform carora, cand se infruntau doua armate sensibil egale, ca sa nu se faca o mare si inutila varsare de sange, comandantii ostilor ieseau in fata si se luptau intre ei, care pe care, propun ca spre a termina cu aceasta mascarada exasperanta si ridicola a razboiului dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, Traian Basescu ("Matelotul Atomic") si Calin Popescu Tariceanu ("Motociclistul Spatial") sa se bata la Polivalenta, pe stadionul Ghencea ori unde vor vrea Domniile lor in wrestling, trasul franghiei (pardon, al paramei) si motocros. Poate ca asa vom intra in normalitate, spre groaza FMI.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
foarte semnificativa   de gigel de luxembourg
Singura problema e ca nici mihaiul din poveste,nici nea ion povestitorul,...   de vida clara
Nici Lenin, nici Hitler, nici Ceaushesco si nici Iliesco nu au fost prea inalti. Iliesco   de ionion
Domnule Grosan, dumneata tii cu ursul ?   de srelu
Coane Ioane, un pahar de vorba cu d-ta trebuie sa fie minunat! Tare mi-ar placea sa stam    de Razvratitul
A r h i v a
  Cernauti 600 - o sarbatoare furata    22 comentarii
  Presedintele poate numi un premier...    8 comentarii
  Emanciparea cadrelor didactice    10 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Leonte Rautu si purificarea stanilista a limbii romane (2103 afisari)
 Comisarul roman si multilingvismul tinutului Secuiesc (2083 afisari)
 Taxa radio: ai, n-ai, dai (1639 afisari)
 Stalin cel mic. Si o propunere (1504 afisari)
 Masoneria Feminina (1154 afisari)
 Show erotic cu Monica Columbeanu (3235 afisari)
 Iasi: Un student a murit pentru ca a stat prea mult in fata computerului (1630 afisari)
 Accident grav in Ungaria: Un roman a murit iar alti doi se zbat intre viata si moarte (1614 afisari)
 Saddam Hussein a fost injunghiat de șase ori după execuție (1574 afisari)
 Romania si Bulgaria au reclamat la CE abuzurile la care sunt supusi transportatorii in Ungaria (1561 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87931 sec.