Ziua Logo
  Nr. 4377 de vineri, 31 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cu ursul, inima si crucea
-- 35 de partide si aliante s-au inscris in alegeri cu semne care de care mai bizare
Crucea, figuri geometrice, flori, trifoiul, ursul, lupul sau sfinxul sunt doar cateva dintre cele 35 de semne electorale acceptate de Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Avand in vedere numarul mare de candidati in colegiile uninominale si tinand cont de prezenta la vot a oamenilor simpli, este foarte posibil ca aceste semne electorale sa aiba o importanta simtitoare in directionarea voturilor. Conform legii, semnele electorale nu pot fi contrare ordinii de drept si bunelor moravuri si nu pot reproduce sau combina simbolurile nationale ale statului roman, ale altor state, ale organismelor internationale ori ale cultelor religioase. Fac exceptie partidele politice care sunt membre ale unor organizatii politice internationale, acestea putand utiliza semnul organizatiei respective ca atare sau intr-o combinatie specifica.
George Becali a schimbat de la ultimele alegeri sigla formatiunii care este acum o stea in opt colturi, pe fond albastru, in interiorul careia sunt inscrise initialele partidului. Finantatorul echipei "Steaua" a renuntat la semnul crucii, desi in discursurile sale se regaseste insistent sintagma - "in slujba crucii si a neamului romanesc".
Forta Civica
Oricum, cel mai neobisnuit semn electoral este Sfinxul din Bucegi si steagul dacic ce flutura mandru incadrat de noua stelute de marimi diferite, si lupul ales de Partidul Romaniei Europene, iar cea mai bizara denumire - Alianta Partidul Popular European (crestini democrati) si Democrati Europeni (PPE-DE). Inima a fost aleasa de germani, Forta Civica si PPE-DE. Pe o scena politica populata mai mult cu simboluri florale - trandafirii pesedisti, trifoiul romilor, laleaua udemeristilor si floarea soarelui preluata de ecologisti - in 2005, un animal negru, cu aspect morocanos, care face giumbuslucuri la circ sau la zoo a incercat sa-si faca loc in constiinta electoratului, numai ca la aceste alegeri nu se regaseste nici el in lista celor 35. Totusi, ursul carpatin, botezat dupa initialele formatiunii create de trei ex-pedisti este folosit ca sigla a Partidului Initiativa Nationala.
Tot un urs, dar nu carpatin, au pe frontispiciu si cei de la Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania. Nici simbolul PNTCD, ochiul, nu se mai regaseste in lista semnelor electorale admise de BEC pentru aceste alegeri.
Cele doua grupari care isi revendica sefia nu au reusit sa-si rezolve disputa astfel ca unii vor fi reprezentati de sageata liberalilor fiind acceptati sa candideze pe listele penelistilor. Lupoaica apare ca semn electoral al italienilor, iar lupul a fost ales de romanii europeni. Copacul cu tot cu radacini a fost ales de sarbi si bulgarii merg pe mana spicului.
Partidul Civic Maghiar
Un animal negru, cu aspect morocanos, care face giumbuslucuri la circ sau la zoo a incercat sa-si faca loc in constiinta electoratului.
Prevederi legale
Semnele electorale comunicate Biroului Electoral Central trebuie sa se deosebeasca clar de cele anterior inregistrate, fiind interzisa utilizarea acelorasi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrica in care sunt incadrate. Se poate folosi ca semn electoral semnul permanent declarat la inscrierea partidului politic sau a aliantei politice.
Ce spun specialistii
Bogdan Naumovici, director de creatie Leo Burnett Romania
"Nici un impact"
Alianta Partidul Popular European (crestini democrati) si Democrati Europeni
Bogdan Naumovici este de parere ca semnele electorale nu au niciun impact. Naumovici considera ca alegatorii nu vor pune stampila pe un semn electoral doar pentru ca este vorba de o cruce ori o inima. "Cele cateva semne devenite deja celebre isi vor face cu siguranta treaba. Spre exemplu, Asociatia Italienilor va primi voturi nu pentru ca are lupoaica in semnul electoral, ci pur si simplu pentru ce a facut ea in timp", a nuantat Naumovici. Acesta are convingerea ca partidele mari au elaborat semnele electorale in functie de cele europene.
Alin Teodorescu, sociolog
Au un mare impact
"In ceea ce priveste importanta semnelor electorale, cred ca este foarte important si are un mare impact in constiinta celor care poate nu vad sa citeasca bine un buletin de vot sau pentru cei care au probleme cu cititul. Orientandu-se dupa semne, voteaza fara sa stie neaparat sa citeasca. Apoi, avand in vedere ca Biserica este cea mai credibila institutie pentru cetatean, mi se pare cumva justificat faptul ca predomina crucea in simbolistica semnelor electorale. Din punctul meu de vedere, UDMR si PSD sunt doua partide avantajate avand in vedere ca ele nu si-au schimbat semnele din anul 1990".
Cristian Parvulescu, analist politic
Alianta electorala dintre Partidul Ecologist Roman si Partidul Verde
"O parte a brandului"
Cristian Parvulescu impartaseste opinia lui Naumovici. Analistul spune ca s-a dovedit deja ca semnele electorale nu au nicio importanta in constiinta generala a electoratului. "Semnele electorale asigura recognoscibilitatea, dar in linii mari optiunile votantilor sunt clare in sensul in care jocul politic se limiteaza la cativa actori", a nuantat analistul. "Este adevarat ca multe partide au crezut ca ar avea impact crucea si ca in felul acesta ar atrage electoratul, dar realitatea a demonstrat ca s-au inselat. Pentru multi crucea este un stereotip fiindca romanii in general au optiuni crestine si s-ar orienta cu siguranta si spre aceste partide doar de dragul crucii. Dar alegatorii se orienteaza in functie de oferta partidelor, capacitatea si imaginea lui, iar aceste partide mici nu au astfel de atuuri", a mai adaugat Parvulescu. El crede ca nu trebuie ignorata nici partea de brand pentru ca "semnul electoral este o parte a brandului". Acesta este de obicei rezultatul unei actiuni de marketing, iar in cazul partidelor mici acestea nu au capacitatea financiara de a plati specialisti si se bazeaza doar pe inspiratia sau cunostintele liderilor. "Cele mai mari partide au pus simbolurile electorale intr-un nou context mediatic si le-au acomodat la structurile unui public care a fost modelat pentru a digera mesajele publicitare", a conchis Parvulescu.
Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania
Pagina realizata de Cornelia POPESCU 
 Afisari: 716  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
VotatZ ...   de NormanFinkel5
A r h i v a
  Boc show    15 comentarii
  Greve in cascada    1 comentariu
  Vietnamezii piperniciti raman pietoni    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu nu se preda (3218 afisari)
 Abisul de o mie de metri (1809 afisari)
 Boc show (1669 afisari)
 Preda il pune la punct pe Nastase (1515 afisari)
 Chisinau de la Moldova (1347 afisari)
 Adepta Emo, o fata de 13 ani, si-a selectat violatorii: A respins doi parteneri de sex pe motive de pilozitate si obezitate  (5627 afisari)
 O profesoara a confundat sala de clasa cu un club de striptease (VIDEO) (4707 afisari)
 Presa italiana despre un hacker roman: "Creier pur! Acest baiat merita sa fie gratiat!" (2403 afisari)
 Elan Schwartzenberg vrea custodia copilului Mihaelei Radulescu! (2096 afisari)
 C.V.Tudor despre Mircea Geoana: E prost ca noaptea, nu e prostanac (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01248 sec.