Ziua Logo
  Nr. 4377 de vineri, 31 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Sora Titanicului reinvie in adancuri
-- La aproape 92 de ani dupa ce a ajuns pe fundul Marii Egee, sora mai putin faimoa�sa a celebrului Titanic revine in lumina reflectoarelor. HMHS Britannic, al treilea si cel mai mare vas din trio-ul de nave-gigant al companiei "White Star Line", urmeaza sa fie transformat intr-un muzeu subacvatic cu totul iesit din comun.
Constructorii HMHS Britannic si-au dorit o nava mai mare si mai sigura decat Titanicul, scufundat in conditii dramatice in 1912. Din nefericire insa, HMHS Britannic a avut o soarta similara, scufundandu-se in 1916, la doi ani de la lansarea la apa, dupa ciocnirea cu o mina.
Britanicul Simon Mills, pasionat de istorie maritima, a cumparat nava de la guvernul britanic in 1996. "Intentionam sa transportam turistii la bordul unor submersibile de trei sau patru locuri", a declarat actualul proprietar pentru cotidianul britanic "The Guardian". "Titanicul s-a scufundat in apele inghetate ale Atlanticului si se dezintegreaza rapid din cauza bacteriilor mancatoare de fier. In cateva sute de ani va deveni doar un morman de fiare si nimic altceva", a mai precizat acesta.
"Britannic este insa intr-o situatie complet diferita. Apele in care s-a scufundat sunt calde, fapt care asigura o prezervare extraordinara. Aceasta uluitoare nava a fost eclipsata atata amar de vreme de sora sa mai mare, dar a venit momentul ca Britannic sa-si spuna propria poveste. (...)
Avem posibilitatea de a dezvolta un proiect unic si folositor pentru toate partile implicate. Ar fi un lucru absolut minunat pentru turismul Greciei (in ale carei ape teritoriale se afla epava)", a explicat Mills.
S-a scufundat intr-o ora
In dimineata zilei de 21 noiembrie, Britannic s-a dus la fundul marii la aproximativ o ora dupa ciocnirea cu o mina care a produs o gaura imensa la tribord, intre compartimentele de marfa 2 si 3. Forta exploziei a afectat si doua usi etanse, ceea ce a permis apei sa invadeze treptat si alte compartimente ale navei. Totusi pierderea de vieti omenesti a fost incomparabil mai mica decat in cazul Titanicului, tragedia de pe Britannic soldan�du-se cu 30 de morti. Ceilalti pasageri au reusit sa paraseasca nava si sa se urce in barcile de salvare. Chiar daca investigatii recente au confirmat varianta exploziei produse de o mina, exista istorici care sustin ipoteza torpilarii de catre un submarin german. HMHS Britannic functiona in acea perioada ca nava-spital pentru soldatii britanici raniti pe frontul Primului Razboi Mondial. Vasul, lung de 270 metri, a zacut uitat pe fundul Marii Egee, aproape de coastele insulei Kea, pana in 1975 cand a fost descoperit de faimosul explorator si oceanograf francez Jacques-Yves Cousteau.
Viceprimarul insulei, Giorgos Euyenikos, povesteste ca tatal sau era adolescent in momentul producerii tragediei. "Strigatele disperate ale naufragiatilor s-au auzit pana pe insula. Oamenii plangeau si implorau ajutor", a precizat viceprimarul. Britannic a fost a treia si cea mai mare dintr-un set de nave-gigant construite de compania White Star Line, cu sediul la Liverpool. Desi compania constructoare a negat intotdeauna ca a avut aceasta intentie, unele surse sustin ca nava trebuia sa fie numita Gigantic - ipoteza sustinuta si de existenta in mitologia greaca a trei feluri de fiinte supranaturale: olimpieni, titani si giganti.
Camelia CIOBANU 
A r h i v a
  "Pamanturile" ascunse intr-un sistem solar vecin    3 comentarii
  Abisul de o mie de metri    2 comentarii
  Patrick Swayze se simte bine    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Tariceanu nu se preda (3218 afisari)
 Abisul de o mie de metri (1809 afisari)
 Boc show (1669 afisari)
 Preda il pune la punct pe Nastase (1515 afisari)
 Chisinau de la Moldova (1347 afisari)
 Adepta Emo, o fata de 13 ani, si-a selectat violatorii: A respins doi parteneri de sex pe motive de pilozitate si obezitate  (5627 afisari)
 O profesoara a confundat sala de clasa cu un club de striptease (VIDEO) (4707 afisari)
 Presa italiana despre un hacker roman: "Creier pur! Acest baiat merita sa fie gratiat!" (2403 afisari)
 Elan Schwartzenberg vrea custodia copilului Mihaelei Radulescu! (2096 afisari)
 C.V.Tudor despre Mircea Geoana: E prost ca noaptea, nu e prostanac (1526 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00917 sec.