Ziua Logo
  Nr. 4374 de marti, 28 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Auto
Agila - Calare prin metropola
-- Opel Agila este o masina de oras, mini MPV (multi propuse vehicle), sora mai mica a lui Meriva. Agila se afla la a doua generatie si este un autovehicul care si-a gasit nisa dupa anul 2000. Nu se poate spune ca are forme atragatoare sau capacitati de transport remarcabile, insa este incapa�toare si descurca�reata in trafic. Mie mi-a lasat impresia ca m-am aflat timp de trei zile si 110 km in saua unui ponei naravas. Usor manevrabil si agil prin jungla urbana.
Agila 2008 este o creatie a concernului General Motors produsa pe liniile de fabricatie din Polonia. Este o masina gandita pentru traficul de oras european. Dimensiuni reduse, pozitie inalta la volan, vizibilitate sporita, manevrabilitate eficienta, cinci locuri independente. Modelul din 2008 este succesorul Suzuki Wagon R, automobil fabricat de japonezi la uzinele maghiare de la Esztergom si care nu s-a bucurat de prea mare popularitate in Romania. Desi are o inaltime si o latime aparent disproportionate in raport cu lungimea ei, Agila lasa o senzatie de stabilitate care permite efectuarea unor depasiri rapide in vanatoarea de locuri intre benzile de circulatie.
Daca iti place forma noii Agila si te-ai hotarat sa faci o cursa cu ea inseamna ca ai trecut cel mai greu test. Pentru ca, de aici incolo, masinuta iti produce surprize placute. Desigur, nu trebuie sa te astepti la cine stie ce dotari sau finisaje. Este totusi o masina ieftina al carei pret se incadreaza undeva in jurul a 10.000 de euro cu TVA. Portiera se deschide larg si permite accesul fara probleme al unei persoane corpolente si destul de inalte. Aceasta datorita faptului ca spatiu dintre cap si plafon este mare. Volanul este reglabil pe inaltime, ca si scaunul soferului.
Agila are un indicator mare semicircular, pentru viteza, si unul mic, circular, pentru turatie, amplasat separat pe bord. Indicatoarele sunt de culoare rosie cu un led in varful acelor care, noaptea, se prelungesc printr-o luminiscenta a acestora.
Materialele folosite sunt, in majoritate, plastice tari. Insa, acestea sunt atent lucrate si imbinate, reducand practic din senzatia de lucru ieftin. Portierele sunt prevazute cu un compartiment pentru o sticla de cola. Schimbatorul de viteze este amplasat pe consola, lipit de bord. In ciuda impresiei de camion pe care o creaza aceasta pozitionare a schimbatorului de viteza, in trafic se dovedeste comoda, modificarea treptelor fiind facila. Agila dispune de o multitudine de spatii de depozitare, inclusiv a unuia cu capac amplasat pe bord, si a altuia, tip fanta ce se regaseste pe consola centrala. Acesta este foarte util pentru pastrarea telefonului mobil, spre exemplu, gratie si covorsului de cauciuc care impiedica alunecarea.
Motorizari si consum
Motorul porneste cu un sunet ce patrunde destul de puternic in habitaclu. Nu este deranjant, dar denota o oarecare antifonare precara. Inconvenientul nu impiedica, insa, sistemul audio, cu mp3 si comenzi pe volan, sa acopere eficace zgomotul de sub capota.
Propulsia modelului poate fi asigurata de doua motoare pe bezina, de 1 litru si 65 de CP si 1,2 litri si 85 de CP, provenite de la Suzuki, sau de un motor turbodiesel de 1,3 litri. Propulsorul diesel dezvolta 75 de CP si un cuplu de 190 de Nm.
Am testat motorul de 1,2 litri. Accelerarea pana la 100 de km/h s-a facut in 13,4 secunde, varianta de catalog fiind de 12.3 secunde. Franarea de la aceasta viteza, cu ajutorul sistemului ABS, s-a produs in 31 de metri pe asfalt uscat.
Conform producatorului, consumul mediu, pentru motorul pe benzina de 1,2 litri, este de 5,5 litri/100 de km corespunzator unei emisii de noxe de 131 g/CO2. Computerul de bord mi-a indicat, dupa 110 km de trafic urban in conditii de drive-test, un consum mediu de 9 litri/100 de km. Agila poate veni dotat cu sistem ESP, util pentru traficul in zilele ploioase de toamna. Este o masina usor de parcat si manevrat care are ca tinta predilecta cumparatorul feminin.
Design exterior 7
Design interior 7
Utilitate interior 8
Calitatea materialelor 6
Pozitie in scaun 7
Vizibilitate fata 8
Vizibilitate spate 8
Sistemul de franare 7
Capacitate portbagaj 5
Directie 7
Suspensii 8
Consum 8
Pret 8
Preturi Opel Agila
1.0l 65cp de la 7697 la 8.311*
1.2l 86cp de la 7.958 la 8.571*
1.3l 75cp de la 9.059 la 9.672*
* in euro fara TVA, in functie
de dotari si motorizari
Pagina realizata de Catalin F. VARZARU 
A r h i v a
  Comunicarea intre masini    
  Mercedes - BMW    
  O bucata din Model-S    
 Top afisari / comentarii 
 Sinucigasii de la PSD (4265 afisari)
 Am colaborat/ Nu am colaborat cu KGB si GRU (1909 afisari)
 Cele mai bantuite locuri din lume (1768 afisari)
 Raid american asupra Siriei (1663 afisari)
 Felix cumpara voturi la taraba (1521 afisari)
 Presa rusa: Romania pregateste anexarea unor teritorii din Ucraina (3016 afisari)
 Top 10 al celor mai neinspirate nume de masini din lume (2238 afisari)
 Un profesor din Alexandria a omorat in bataie un elev pentru ca nu isi terminase temele (1998 afisari)
 Un roman si-a scos nevasta la vanzare pe Internet (1923 afisari)
 Replica BNR: Rezerva valutara a Romaniei acopera datoria externa (1729 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01105 sec.