Ziua Logo
  Nr. 4372 de sambata, 25 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Rosu pe burse
-- Pietele de capital internationale sunt in cadere libera, iar Bursa de la Bucuresti a fost inchisa temporar
Bursa de la Bucuresti s-a inchis ieri pentru o jumatate de ora, dupa ce cotatiile actiunilor au cazut cu 12%.
EIU avertizeaza ca economia Romaniei este una dintre cele mai vulnerabile din regiune la turbulentele internationale. Pe de alta parte, FMI "vede" crestere economica in Romania si anul viitor.
Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a oprit tranzactiile, vineri, pentru 30 de minute, la ora 13:41, dupa ce majoritatea actiunilor au cazut aproape de minimul admis. "Am decis sa suspendam tranzactiile, intrucat indicele BET a aratat ca s-a depasit pragul de variatie de 12%. Momentan ne consultam cu intermediarii din piata si cel mai probabil transferurile vor fi reluate peste o jumatate de ora (fata de momentul sistarii operatiunilor, n.r.). Dupa reinceperea tranzactionarii, pragul de 12% nu va mai fi luat in calcul, variatia maxima admisa fiind de 15%", a declarat pentru Mediafax, Stere Farmache, presedintele - director general al Bursei de Valori Bucuresti. La momentul opririi temporare a tranzactiilor, indicele BET al celor mai lichide zece actiuni, se plasa cu 8,49% sub nivelul de joi.
Romania nu sta bine nici in evaluarile internationale. Economist Intelligence Unit (EIU) sustine ca Romania este una dintre cele mai vulnerabile tari din regiune la turbulentele de pe piata financiara internationala, cu un deficit de cont curent estimat la peste 10% din PIB pana in 2013 si cu necesitati de finantare echivalente cu circa 30% din PIB. Pe de alta parte, Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia romaneasca va creste anul viitor cu 4-5%, insa sub nivelul indicat de Comisia Nationala de Prognoza, de 6,5%, si sub avansul Produsului Intern Brut (PIB) din 2008, anticipat la 8-10%. "Prognoza noastra de crestere pentru anul urmator este de 4-5%, insa chiar si aceasta rata ar putea fi prea optimista, in functie de ce se intampla in restul Europei si SUA", a declarat, joi, pentru AFP, reprezentantul FMI in Romania, Juan Fernandez-Ansola. Iar Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) propune autoritatilor reducerea TVA la 5% pentru prima locuinta achizitionata, cresterea cu minim 100% a volumului de lucrari in infra�structura rutiera, asigurarea financiara si plati stimulative a fortei de munca, pentru reducerea impactului crizei economice.
Daca pentru Romania sunt doar estimari de scadere incepand de anul viitor, britanicii stiu sigur ca o duc rau. Economia britanica a scazut peste asteptari, in trimestrul al treilea, cu 0,5%, acesta fiind primul declin din ultimii 16 ani, potrivit datelor oficiale publicate ieri de statistica englezeasca si citate de Reuters. De asemenea, lira sterlina a scazut la minimul ultimilor cinci ani fata de dolar, iar principalul indice al bursei de la Londra, FTSE 100, a cazut cu aproape 6% in prima parte a sedintei de vineri.
Recesiune in Marea Britanie
Bursa londoneza nu este singura care inregistreaza pierderi. Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo s-a prabusit vineri cu 9,6%, la minimul ultimilor cinci ani si jumatate, cu 50% sub nivelul de la inceputul anului, transmite Reuters. In schimb, bursa de la New York a fost caracterizata joi de o volatilitate ridicata, inchizand in usoara crestere fata de minimele ultimilor cinci ani atinse miercuri, datorita aprecierii actiunilor din sectorul energetic si industria farmaceutica. Pentru a face fata crizei, politicienii se gandesc la o reconfigurare a sistemului financiar global. Cancelarul german, Angela Merkel, a lansat, ieri, ideea elaborarii unei noi "constitutii" a sistemului financiar global, accentuand ca reformele sectorului bancar trebuie sa se axeze pe transparenta, supraveghere mai stricta si cerinte mai solide privind capitalul institutiilor. Fondul Monetar International ar trebui sa devina un garant puternic, cu atributii consolidate, al stabilitatii financiare, apreciaza cancelarul german.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Mai terminatzi dracului cu Bursa aia, ca AIA a bagat Lumea in porcaria asta de Criza   de SpargeLL
Nu va inpacientati.   de Moldovan
Se pare ca a venit Sfirsitul Lumii, n-asa tovarasi!    de Ho Ciu Tzi
Uite ca si solida Rusia ...   de alwis46
sfarsitul se apropie - in curand vine apocalipsa - sfarsitul lumii - razboi mondial   de CHIORU
Ce facem bai tovarashi ca Kind America trage o din aiia .....puturoasa resturile Lumii   de Mos Grigore
Vineri seara la cumparaturi:    de briel
Parca nimic nu mai e logic   de octaaa
Mda, Merkel are dreptate, dar bancherii americani vor accepta sa fie tinuti in friu, de capastru?    de Ho Ciu Tzi
A r h i v a
  Socializare obligatorie    
  Amanare la listare    
  Interes pentru gaze lichefiate    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Profetie pentru o Romanie moderna (2220 afisari)
 Armata Rusa incapabila (2067 afisari)
 Trimis dupa creta (1979 afisari)
 Cimitir nazist in jungla amazoniana (1687 afisari)
 Cominternul impotriva Romaniei (1190 afisari)
 Controversatul moment in care Bute a scapat de KO a fost elucidat de arbitrul meciului (2637 afisari)
 Prea multa dragoste ucide: Modelul britanic Katie Evans s-a sinucis, devastata de divort!  (2395 afisari)
 Minune a naturii: E pasare sau scoarta de copac? (2053 afisari)
 Nimfomanele crestine ne indeamna sa tinem focul aprins doar in patul conjugal (1840 afisari)
 Avion submersibil pentru Pentagon (1481 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01018 sec.