Ziua Logo
  Nr. 4371 de vineri, 24 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
In strada pentru case
-- Motanul Voiculescu si Cameleonul Bideu si-au pus proprietarii in cap
Proprietarii de case confiscate abuziv de comunisti se strang la Bucuresti, in plina campanie electorala, pentru a protesta impotriva "noii nationalizari" instituita prin legea promovata de conservatorii lui Dan Voiculescu. Manifestarea, la care sunt asteptati peste 500 de proprietari din toata tara, va avea loc in 12 noiembrie, exact in ziua in care Curtea Constitutionala se va pronunta asupra legalitatii controversatelor norme.
"Vom incepe protestul din fata Primariei Generale, vom continua la Romsilva, vom merge apoi la Guvern, iar actiunea se va incheia in fata sediului PNL. Daca a ajuns "Motanul Felix" sa dicteze in tara ro�maneasca si sa faca legi, e foarte grav. Mi se pare extraordinar de grav si comportamentul d-lui senator Marius Marinescu, caruia eu ii spun "Cameleonul". El era un aparator al dreptului proprie�tatii, cand era membru PD. Cand a ajuns la PC, via PSD, a demonstrat ca e cel mai mare adversar al proprietarilor si proprietatii", ne-a declarat Stefan Iurascu, presedintele Forumului Civic Romanesc (FCR). El a adaugat ca exista un mare interes pentru Legea Voiculescu, deoarece in imobilele revendicate locuiesc persoane din vechea nomenclatura comunista. "Baietii si-au facut niste legi pentru ei, sa-si apere interesele", afirma Iurascu.
Protocol incalcat
Pe de alta parte, liderul FCR a acuzat formatiunile care compuneau in 2004 Alianta D.A., PNL si PD, de incalcarea angajamentelor incheiate cu proprietarii. Inainte de campania electorala din urma cu patru ani, Alianta D.A. a incheiat un protocol cu FCR care prevedea, in schimbul sprijinului politic oferit de proprietari, restituirea caselor si terenurilor confiscate de comunisti. Protocolul, incheiat in 3 noiembrie 2004, a fost semnat de Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu - in calitate de copresedinti ai Aliantei D.A. si de Stefan Iurascu, reprezentantul FCR. Potrivit documentului, Alianta se angaja sa initieze in primul an de guvernare proiecte de legi care privesc restituirea proprietatilor, nu inainte de a le discuta cu specialistii FCR, care urmau sa ocupe si functii in conducerea institutiilor abilitate sa rezolve aceasta problema. "Noi ne-am facut datoria, i-am sustinut in campanie, am scos oameni in strada. Ei au uitat de responsabilitatile pe care si le-au asumat. Pe cand sa puna un om de la noi in conducere, au inceput sa dea inapoi. Si-au dat seama ca daca se intampla asta vom face intr-adevar reforma promisa fara a tine cont de diferentele politice, de clientela", a afirmat Iurascu. El a reclamat ca, in 2005, cand FCR a fost invitat sa participe la elaborarea Legii 247, grupul de lucru format din decidenti politici nu a acceptat amendamentele societatii civile referitoare la termenele de depunere a dosarelor si sanctiunile aplicate.
Explicatiile liberalilor
"Noi eram in opozitie, eram singuri. Ei (parlamentarii - n.red.) de fapt nu prea vroiau sa restituie proprietatile", sustine presedintele FCR. El afirma ca vina pentru nerespectarea protocolului o poarta liberalii, care au condus toate institutiile abilitate sa rezolve problema proprietatilor. Afirmatiile lui Iurascu au fost contrazise de reprezentantii PNL care ne-au declarat ca delegatii asociatiilor de proprietari au participat la procesul de modificare a legilor fondului funciar. Pe de alta parte, sustin liberalii, organizatiile amintite nu au reusit, pe parcursul consultarilor initiate de ANRP cu delegatii acestora, sa se puna de acord asupra persoanei care sa-i reprezinte in structurile Executivului. In plus, Iurascu a facut parte din Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), institutie la care s-au impotmolit multe dintre solicitarile de restituire in natura inaintate de proprietari.
Irina S. CHIROIU, Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 687  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Din ce spune Eugen Chicioreanu ,   de sorge
chiar asa sa fie?   de eugen chicioreanu
Iurascu   de Mona G.
Ce ar fi daca ?   de Socrate
A r h i v a
  SRI in afara campaniei electorale    4 comentarii
  Iliescu profeteste foametea    7 comentarii
  Radulescu merge la CEDO    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigme neelucidate (3141 afisari)
 Romania beton (2269 afisari)
 Rechizitoriul lui Taubman (1711 afisari)
 Basarabean miliardar (1486 afisari)
 Liderul Hezbollah otravit si salvat (1239 afisari)
 Rusia va plati cu cateva razboaie recastigarea statutului de mare putere, sustine cunoscuta clarvazatoare Maria Duval (2149 afisari)
 "Doctorul Moarte" loveste din nou (IMAGINI SOCANTE) (2073 afisari)
 Raport Jane's: Armata rusã, neputincioasã in faþa unui inamic mai numeros ºi mai bine pregãtit decat Georgia  (1600 afisari)
 Menage a trois, in varianta indiana: Doi frati impart aceeasi nevasta (1581 afisari)
 Plecati pe drumul catre nunta au ajuns la Cer: O tanara insarcinata, fetita ei de patru ani si alte doua rude si-au gasit sfarsitul sub rotile unui camion (1577 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01005 sec.