Ziua Logo
  Nr. 4371 de vineri, 24 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Prima gheisa transsexuala
-- In Japonia, figura gheisei este adanc inradacinata in traditie. Cu totul invaluita in mister si controversa, postura de gheisa a fost intotdeauna una emina�mente feminina. Cu toate acestea, Malcolm Murdoch (foto), actualmente Mary, fost diplomat in Ministerul de Interne britanic, a reusit sa depaseasca barierele culturale devenind primul transsexual caruia i s-a permis sa se costumeze in gheisa.
Pana de curand, japonezii si-au manifestat foarte clar opinia in ceea ce priveste solicitarile turistilor de a se imbraca asa. Decizia autoritatilor interzice oricarei femei care nu este originara din Kyoto (orasul istoric in care a luat nastere pentru intaia oara aceasta forma de traditie vestimentara) sa poarte haine de gheisa in acest perimetru.
Mary, in varsta de 70 de ani, locuieste in Londra. Ea a povestit publicatiei Daily Mail: "Dintotdeauna mi-am dorit sa ma costumez in gheisa. La inceput, japonezii s-au opus vehement, dar pana la urma am reusit sa-i conving. S-au purtat foarte frumos cu mine pe toata durata evenimentului, si, spre marea mea surprindere, au lasat la o parte regulile impuse in acest sens strainilor. Dupa ce am primit pemisiunea de a ma imbraca astfel, guvernul japonez a emis premisele unei legi - orice persoana se poate costuma in gheisa, cu conditia ca pasaportul sa fi fost emis pe nume de femeie".
Schimbare de sex la batranete
Murdoch locuieste singura, nu a fost niciodata casatorita si nu are copii. Ea intentioneaza sa organizeze o serie de excursii tematice in Japonia, prin care doritorii, in speta transsexuali, vor putea impartasi aceasta experienta unica. Astfel, acestia vor lua contact cu eleganta, frumusetea si ineditul culturii ghieselor. "Dupa ce m-am costumat, mi-am dat seama ca nu mai fusesem niciodata atat de frumoasa. Sunt sigura ca multe doamne care imi impartasesc statutul sexual ar fi mai mult decat bucuroase sa traiasca astfel de momente...", a apreciat Mary.
Ea a inceput terapia pentru schimbare de sex in urma cu patru ani. Peste tot in lume, decizia care demareaza acest proces este una foarte delicata, indelung analizata si dezbatuta. Pentru a primi unda verde, persoanele care doresc sa adere la sexul opus trebuie sa treaca printr-o serie de examinari fiziologice si psihologice care pot dura de la cateva luni, la cativa ani. Terapia debuteaza prin administrarea pe termen mediu/lung a unor doze scazute pana la moderate de hormoni, care se maresc pe parcurs, si culmineaza cu operatia de schimbare de sex.
Infatisarea actuala a lui Mary i-ar fi dat mult de furca la locul de munca, iar ea recunoaste acest lucru. Din postura de cartograf, stie foarte bine care sunt rigorile meseriei si tinuta de lucru: "Slujba mea a fost una eminamente masculina, care implica adesea riscuri majore. Nu mi-am permis niciodata sa ma joc cu vietile oamenilor, astfel ca am avut adesea o aparenta dura. Chiar si asa, m-am simtit mereu atrasa de lucrurile fine de dama. Odata cu inaintarea in varsta, natura mea feminina a iesit tot mai mult la suprafata - asa am decis sa imi schimb legal sexul...".
Mary se declara foarte multumita de viata ei actuala, si spune ca nu ii lipseste nimic. Oamenii din comunitatea in care traieste s-au dovedit a fi mult mai intelegatori decat ar fi sperat ea vreodata. "Cateodata, pe strada, unii oameni imi adre�seaza cuvinte urate. Se intampla rar, si oricum nu ma afecteaza", a povestit ea. "Este foarte greu sa simti ca trebuie sa te imbraci ca o femeie, si totusi sa nu poti face asta din pricina oprobriului public. In tinerete, nu de putine ori mi-am gasit refugiul in intimitatea caminului si doar acolo."
Mary a dorit sa se costumeze in gheisa pentru a ilustra concomitent doua realitati considerate tabu. Prima - asocierea eronata dintre gheise si prostitutie, specifica mentalitatii occidentale; a doua - ideile preconcepute care judeca inadvertenta dintre sexul biologic, propriu-zis, si cel resimtit launtric.
Andreea-Daniela RAICU 
 Afisari: 420  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
batranete   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Medicamentul-minune care topeste grasimile    2 comentarii
  Bomboane centenare    1 comentariu
  Proteina anticancer    
 Top afisari / comentarii 
 Enigme neelucidate (3141 afisari)
 Romania beton (2269 afisari)
 Rechizitoriul lui Taubman (1711 afisari)
 Basarabean miliardar (1486 afisari)
 Liderul Hezbollah otravit si salvat (1239 afisari)
 Rusia va plati cu cateva razboaie recastigarea statutului de mare putere, sustine cunoscuta clarvazatoare Maria Duval (2149 afisari)
 "Doctorul Moarte" loveste din nou (IMAGINI SOCANTE) (2073 afisari)
 Raport Jane's: Armata rusã, neputincioasã in faþa unui inamic mai numeros ºi mai bine pregãtit decat Georgia  (1600 afisari)
 Menage a trois, in varianta indiana: Doi frati impart aceeasi nevasta (1581 afisari)
 Plecati pe drumul catre nunta au ajuns la Cer: O tanara insarcinata, fetita ei de patru ani si alte doua rude si-au gasit sfarsitul sub rotile unui camion (1577 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00952 sec.