Ziua Logo
  Nr. 4371 de vineri, 24 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Mozaic cinematografic intercontinental
-- Azi incepe Festivalul International al Filmului de la Valladolid, una dintre cele mai vechi competitii cinematografice europene. A 53-a sa editie ii ispiteste pe numerosii cinefili din fosta capitala a Spaniei cu un program dens si divers, orientat in principal inspre titlurile reprezentand alternativa la productia dominanta. Filmul comercial n-a intrat niciodata pe agenda organizatorilor,iar punerea in valoare a autorilor cu pasiunea innoirii a ramas prioritara.
Atentia speciala acordata autorilor tineri (din cele 20 de titluri ale selectiei oficiale cinci sunt debuturi) nu exclude grija de a include creatii ale unor regizori cu prestigiu confirmat. Este vorba, de pilda, despre Atom Egoyan, castigator al unor editii trecute ale festivalului (cu "Exotica", "Sweet Hereafters"), nominalizat la Oscar pentru "Ararat". El revine acum cu "Adoratie" (foto) - o poveste despre un adolescent care isi inventeaza alte identitati pe Internet -, din distributia careia face parte si sotia cineastului, Arshinee Khanjian. Un alt nominalizat la Oscar, suedezul Jan Troell, autorul faimosului "Emigrantii", a fost selectionat cu "Momente de neuitat", o pelicula a carei eroina descopera viata prin obiectivul aparatului de fotografiat. Un obisnuit al selectiilor de la Valladolid, israelianul Amos Gitai, revine la prezenta editie cu o co-productie Franta-Germania despre felul cum memoria Holocaustului afecteaza viata unei familii - "Mai tarziu vei intelege", cu Jeanne Moreau in rolul principal. Printre regizorii consacrati si rasfatati de festivaluri se numara si germana Doris Dorrie, care semneaza drama romantica "Ciresi in floare".
Patru dintre titlurile competitiei provin din America Latina: "Desertul launtric" - o drama semnata de Rodrigo Pla, mexicanul care anul trecut surprindea cu "Zona", comedia "Eprubeta", realizata de argentinianul Alberto Lecchi (castigator al Marelui Premiu Valladolid, in 2002, cu "Nuci pentru dragoste"), thriller-ul "Villa", regizat tot de un argentinian, Ezio Massa, si "Stomacul", un alt film in registru comic - despre un bucatar care devine faimos in inchisoare -, semnat de brazilianul Marcos Jorge. Spania este reprezentata in concurs de trei pelicule, dintre care doua sunt semnate de femei: "Vestea cea buna" de Elena Taberna - povestea unui preot care se confrunta cu ierarhia ecleziastica in timpul razboiului civil - si "Intoarcerea la Hansala", de Chus Gutiïżœrrez - drama emigrantilor din Africa de Nord. Al treilea titlu spaniol este "Animale de companie", o comedie de Roberto Munoz.
Printre cele mai asteptate filme de debut se numara "Chitara", semnat de Amy Redford, fiica celebrului actor si regizor Robert Redford si o alta productie americana independenta, "Pierderea diamantului in forma de lacrima" de Jodie Markell. Pornind de la un scenariu inedit al celebrului dramaturg Tennessee Williams, aceasta drama in cheie de suspans are o distributie plina de celebritati precum Bryce Dallas Howard, Ellen Burstyn si Anne-Margret. Din Danemarca, tara cu o cinematografie intrata in atentia cinefililor de pretutindeni odata cu miscarea "Dogma 95", provin "Flacara si lamaie" de Ole Chriastian Madsen si "Teribil de fericit" de Henrik Ruben Genz.
Printre atractiile selectiei oficiale se numara si documentarul umoristic britanic "Young@Heart" de Stephan Walker - despre niste pensionari care fondeaza un grup rock, precum si un documentar spaniol care investigheaza universul schizofreniei, "Un anume adevar" de Abel Garcia Roure. Cu multe titluri atractive si in competitia paralela, Punct de intalnire, precum si in sectiunile Timp de istorie sau Spanish Cinema, festivalul de la Valladolid incepe cu prezentarea primei productii palestiniene inscrisa in cursa Oscarurilor, "Capitanul Raed" de Amin Matalaqa.
Dana Duma, Valladolid 
A r h i v a
  Inima de sicilian    
  Experimentul MHS - 1 miliard de lei!    1 comentariu
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigme neelucidate (3141 afisari)
 Romania beton (2269 afisari)
 Rechizitoriul lui Taubman (1711 afisari)
 Basarabean miliardar (1486 afisari)
 Liderul Hezbollah otravit si salvat (1239 afisari)
 Rusia va plati cu cateva razboaie recastigarea statutului de mare putere, sustine cunoscuta clarvazatoare Maria Duval (2149 afisari)
 "Doctorul Moarte" loveste din nou (IMAGINI SOCANTE) (2073 afisari)
 Raport Jane's: Armata rusă, neputincioasă in fața unui inamic mai numeros și mai bine pregătit decat Georgia  (1600 afisari)
 Menage a trois, in varianta indiana: Doi frati impart aceeasi nevasta (1581 afisari)
 Plecati pe drumul catre nunta au ajuns la Cer: O tanara insarcinata, fetita ei de patru ani si alte doua rude si-au gasit sfarsitul sub rotile unui camion (1577 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01336 sec.