Ziua Logo
  Nr. 4369 de miercuri, 22 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Superguvern economic anti-criza
-- Presedintele Nicolas Sarkozy propune "fonduri suverane" in Europa
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut ieri formarea unui superguvern economic al zonei euro care sa gestioneze criza financiara mondiala, relateaza Reuters. De asemenea, liderii statelor UE se pregatesc pentru un summit mondial decisiv menit sa refaca sistemul financiar international. Elvetia risca sa fie inclusa pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale din cauza lipsei de transparenta a sistemului sau bancar.
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut ieri crearea unui "guvern economic clar identificat" in zona euro, care sa lucreze alaturi de Banca Centrala Europeana, in contextul crizei financiare, transmite Reuters. "Nu se poate ca zona euro sa continue fara un guvern economic", a afirmat liderul de la Elys�e. "Banca Centrala Europeana, singura institutie federala din zona euro la ora actuala, trebuie sa fie independenta, dar institutul monetar de la Frankfurt, care gestioneaza euro, trebuie sa poata discuta cu un guvern economic", a precizat Sarkozy. El a anuntat ieri ca va propune o reuniune extra�ordinara a sefilor de stat si de guvern din UE pentru a pregati summiturile mondiale consacrate refacerii sistemului financiar international. "Voi avea ocazia sa le propuna partenerilor mei, sefi de stat si de guvern, o reuniune pentru a pregati aceste summituri", a caror organizare de principiu a fost acceptata de SUA la sfarsitul saptamanii trecute, a declarat Sarkozy intr-un discurs sustinut in Parlamentul European de la Strasbourg. Presedintele Frantei, stat care prezideaza UE, a declarat ca "solutia cea mai simpla" este ca summiturile mondiale sa implice tarile G8 si cele cinci mari economii emergente, intre care China si India. Liderul francez a pledat din nou pentru ca "sistemul monetar sa fie regandit", o critica voalata la adresa SUA, acuzate constant ca se bazeaza pe creditarea restului lumii gratie importantei dolarului. "Putem continua noi in Europa sa suportam deficitele primei puteri mondiale fara a avea nimic de spus? Raspunsul este, evident, nu", a mai spus Sarkozy in fata Parlamentului European.
Berna pe lista neagra
Tot ieri, ministrul german al Finantelor, Peer Steinbruck, a afirmat ca Elvetia merita sa fie inclusa pe "lista neagra" a paradisurilor fiscale, reprosand confederatiei ca nu este suficient de cooperanta in materie de reglementari fiscale. "Secretul bancar si-a dovedit limitele. Elvetia a facut progrese (...), dar trebuie sa mergem mult mai departe pe aceasta cale", a declarat si ministrul francez al Bugetului, Eric Woerth.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Sarkozy, aplica ceea ce au hotarat masonii la BILDERBERG    de Romanul Antimason
Primul pas catre guvernul mondial?   de Omul din Himalaya
Skaraosky papusa licuricilor.   de Zenn
A r h i v a
  Exercitiu iranian de atacare a Israelului    48 comentarii
  Moscova asculta Bucurestiul si vrea si viceversa    4 comentarii
  Scutul - marul discordiei americano-ruse    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pretul succesului duce la esec (3333 afisari)
 Pamela mutilata de operatii estetice (3223 afisari)
 Copos slefuieste teapa (2579 afisari)
 Merkel pipaita de Sarkozy (2198 afisari)
 Exercitiu iranian de atacare a Israelului (2111 afisari)
 Will Smith face sex cu barbati carora le plateste serviciile la casieria unei case de toleranta  (2883 afisari)
 Hagi, un nou antrenor al Stelei (2393 afisari)
 McCain, pe patul de spital (Video) (2035 afisari)
 Paruiala in toata regula intre sase liceence din Vrancea (VIDEO) (2003 afisari)
 Tupeu de MOCKBA: Romania, invitata sa reconstruiasca regiunile georgiene Apkhazeti si Oseti'i (1972 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00951 sec.