Ziua Logo
  Nr. 4367 de luni, 20 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Mesajul si personajul sau cum se vor pierde alegerile
Horia MIHALCESCU 
Campaniile electorale sunt in blockstart. Candidatii mai au putin pana la momentul la care, ca niste resorturi intinse la maximum, sa tasneasca spre electorat cu oferte, idei, concepte, metafore samd. Asa ar fi fost firesc. In schimb, ce vedem... Candidatii sunt ezitanti, tipologia lor sfideaza logica bunului simt. Iar cand ma gandesc la promisiunea reformarii clasei politice, imi vine sa rad.
Vom vedea evoluand personaje de-a dreptul interlope, profesorasi ratati, mari infractori, femei isterice, tinerei cu lovele de la babaci, securisti mai tineri sau mai batrani, cantautori, ziaristi inganatori, fosti generali de toate speciile. O lume pestrita pana la confuzie totala.
In mintea acestor asa-zisi politicieni se invalmasesc ganduri de preamarire, socoteli contabile, vise reprimate de o viata, sperante vinovate. Si aproape toti, fara exceptie, isi fac socoteala pe care si Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu si-au facut-o inainte de a pierde sever tot ce au avut sau au: rezultatul alegerilor este dependent invariabil de banii pe care ii arunca "in electorat". Ipoteza iremediabil falsa, asa cum si Emil Constantinescu in 1996 si Traian Basescu in 2004 au demonstrat-o.
Primul pas al acestei campanii electorale este "ce le dam la oameni", cate galeti, pixuri, brichete, cantare, tensiometre etc. Prea putini se gandesc la ce le vor spune oamenilor, la ce probleme reale au ei, ce temeri ce sperante si asteptari au.
Si iata cum, in toata aceasta babilonie de candidati, diferenta, asa-numitul avantaj competitiv, este aproape in totalitate ignorat. Mesajul si personajul este ocultat de banii sistematic aruncati pe fereastra in capul oamenilor.
In loc de figuri vii, de personaje, de oferte concrete si credibile, electoratul se va bucura la galeti si brichete rosii, portocalii, galbene s.a.m.d., nediferentiind nimic din candidati si ofertele lor.
Unii, saracuti la minte, copiaza sloganul unor companii importante, dar aflate in declin mondial. Altii spera sa vina la masa electoratului cu "mai mult". Toti acesti oameni uita esentialul.
Astfel, mesajul si personajul politic va fi ascuns privirilor si intelegerii electoratului prin asa-numita "spaga electorala". Mici, carnati, fripturi. Un festin al aruncarii de resurse pe fereastra care va semana in mintea consumatorului votant neincredere si senzatia de disperare a viitorului parlamentar in cautare de voturi.
Dintre cele doua paradigme ale constructiei electorale, una bazata pe frica, pe trecut, pe nevoi asistentiale, cealalta bazata pe viitor, speranta, obiective personale, cel care poate surprinde cel mai bine starea de spirit si o poate comunica cel mai convingator va castiga. Or, sondajele ne arata cum, incet, incet dar sigur, sigur, mesajele de criza, conflictele sindicale, manipularile mediatice si cele financiare, duc la un rezultat simplu de estimat. Oamenii asteapta siguranta, asteapta un guvern stabil, credibil, puternic, capabil sa-i apere de un viitor incert, poate chiar primejdios.
Pentru a ajunge la un astfel de guvern, partidele, in loc sa fie preo�cupate de constructia electorala, au ca principala preocupare negocierile intre ele. Si riscam, din nou, ca rezultatul electoral sa nu conteze, guvernul sa fie "emanatia" unui set de negocieri si "santaje", peste capul poporului. Iar pentru a evita acest lucru, este de datoria clasei politice sa amane alegerile si sa faca o lege a votului uninominal pur. Nu cred insa ca acest lucru se va intampla. Caci guvernul Tariceanu nu mai poate rezista mai mult de cateva saptamani fara sa faca implozie sau fara sa pulverizeze PNL.
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
Ciorovaiala pe pielea ursului din padure.   de alwis46
Cetateanul tumentat - editia 2008   de Stefan Caliga
Iar va zbeguitzi?   de Elena-Elly
Daca nu stim sa votam, noi, alegatorii vom pierde alegerile.   de Socrate
98% Day   de YOGHINUL
Articol   de Mona G.
Mache   de Hantzy
Editorial coafat cu sarmalute!    de Hantzy
In ruptul capului nu pot pricepe cum de-si inchipuie unii natarai ...   de gili
PDL nu va intra la guvernare   de ARP
Daca ie orden cu placere ...   de gili
Ca mamaliga explodeaza asta e cert   de DanBruma
una peste alta...   de ....
Dle Horia MIHALCESCU aveti dreptate   de Alex.Pandrea
Domnule Mihalcescu....   de Gotcu
"Votul uninominal pur" ca remediu universal...   de moroianu
INTRE ASA ZISA DREAPTA CINSTITA A DLUI ILIESCU SI ADEVARATA DREAPTA   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Trei intr-o barca, fara a mai socoti si cainele    2008-08-28
  Cat de vinovat este Adrian Nastase?    2008-08-16
  Lupta dintre aluminiu si petrol    2008-08-06
  De ce are nevoie Traian Basescu de Adrian Nastase    2008-07-21
  Retragerea lui Ion Iliescu si sfarsitul "trecutului"    2008-07-09
 Top afisari / comentarii 
 Lideri masoni "arsi intre coloane" (3088 afisari)
 Gruparea "Morosenilor" (2955 afisari)
 Piranhiile au ajuns defecte in Afganistan (2332 afisari)
 Felix-PC a facut trafic de influenta (1695 afisari)
 Dictatura militara - mai buna decat cacealmaua FSN? (1679 afisari)
 Ghici cine este sex simbolul care arata jalnic fara machiaj si haine scumpe? (3911 afisari)
 Presedintele Ungariei a refuzat sa ratifice acordul cu Statele Unite pentru intrarea in programul Visa Weiver (3499 afisari)
 O actrita porno este membra a organizatiei celor mai inteligenti oameni din lume (2570 afisari)
 Un barbat din Filipine traieste, de 55 de ani, cu fratele geaman in corpul sau (2340 afisari)
 Serviciile secrete ruse dezinformeaza: Anglia si Franta l-au impiedicat pe Stalin sa previna al Doilea Razboi Mondial (2073 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10420 sec.