Ziua Logo
  Nr. 4365 de vineri, 17 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Fotbalul in razboi cu Mafia Pariurilor
-- Federatia lui Mircea Sandu ii acuza pe judecatorii Curtii de Apel ca au pronuntat o decizie, in procesul cu Loteria, sub influenta unor "presiuni si actiuni ilicite"
Federatia Romana de Fotbal (FRF) acuza "Mafia Pariurilor" si institutii ale statului de influentarea, prin "presiuni si actiuni ilicite", a deciziei Curtii de Apel Bucuresti, in procesul cu Loteria Nationala. Acuzatiile sunt facute intr-un comunicat postat pe pagina oficiala de Internet a Federatiei. In comunicat se afirma ca FRF va face recurs si plangere penala impotriva judecatoarelor care au dat sentinta prin care Loteria Romana nu mai e obligata sa plateasca federatiei suma de cinci milioane de euro.
"Federatia Romana de Fotbal isi exprima surprinderea fata de decizia 400/2008 a Curtii de Apel Bucuresti, prin care completul, format din doamnele judecatori Cornea Maria Speranta si Rosu Elisabeta, a admis apelul formulat de CN Loteria Romana si a desfiintat in tot hotararea Tribunalului Bucuresti. Indiferent care sunt motivele din hotarare, pe care la aceasta data nu le cunoastem, aratam ca aceasta decizie nu poate sa fie decat rezultatul nenumaratelor presiuni si actiuni ilicite pe care Mafia Pariurilor le-a desfasurat din momentul actionarii in judecata a celor mai mari case de pariuri din tara". Comunicatul Federatiei acuza ca "Mafia Pariurilor" actioneaza concertat la nivelul instantelor care solutioneaza dosarele, al avocatilor si expertilor numiti de instanta.
Mobilul disputei este cererea FRF de a se respecta prevederile Legii Educatiei Fizice si Sportului (69/2000) care stipuleaza plata procentului de 20% din incasarile pentru activitatea de pronosticuri sportive. Potrivit legii, pentru orice leu platit de un parior pentru un pronostic la un meci de fotbal, indiferent daca este achitat la o casa de pariuri sportive sau la jocurile Loteriei Nationale (Pronosport si Pariloto), 20 de bani trebuie varsati in contul FRF.
Un proces de cinci milioane
Intre anii 2003-2005 intre FRF si Loteria Nationala s-au incheiat mai multe conventii, Loteria Romana achitand suma de 1.475.000 de lei. Suma nu reprezenta insa procentul stabilit de lege astfel ca FRF a actionat Loteria in judecata, cerand diferenta de bani. Potrivit raportului de expertiza din dosar, suma de 20 la suta din incasarile din jocurile de Pronosport si Pariloto pentru anii 2003-2005, se ridica la peste 18.000.000 de lei (2,7 milioane de la Pronosport si 15,92 milioane de lei de la Pariloto. Ca urmare, FRF a solicitat plata diferentei de 17,14 milioane de lei plus dobanzile aferente (aproape cinci milioane de euro).
La data de 4 decembrie 2007, sectia comerciala a Tribunalul Bucuresti a decis ca Loteria Nationala sa restituie FRF cele cinci milioane de euro. Sentinta emisa de Sectia Comerciala este executorie astfel ca Loteria Nationala a fost executata silit de catre Federatia Romana de Fotbal. Mircea Sandu, presedintele Federatiei, a dispus insa atunci ca suma executata sa fie blocata intr-un cont pana la o solutie irevocabila.
CSM cere explicatii FRF
Consiliul Superior al Magistraturii a cerut ieri Federatiei Romane de Fotbal sa precizeze concret care sunt presiunile facute asupra instantelor de judecata pentru influentarea deciziei in cazul procesului cu Loteria. In caz contrar, o astfel de atitudine apare ca fiind inacceptabila si de natura sa arunce nejustificat indoiala asupra impartialitatii instantelor de judecata", se arata in pozitia oficiala a CSM.
Procesele cu Casele de pariuri
Ioana Sfaraiala, avocatul FRF, ne-a declarat ca nu-si poate explica decizia instantei si ca decizia va folosi de minune celor numiti "Mafia Pariurilor".
"Nu se pot ignora, intr-o asemenea maniera, prevederile unei legi. Iar abrogarea unor prevederi legale se face numai expres, nu se subintelege. Acum avocatii caselor de pariuri pe care le-am dat in judecata pentru a ne plati 20% din incasari vor incerca sa foloseasca, intr-un fel sau altul decizia eronata a judecatorilor Curtii de Apel", se precizeza in comunicatul FRF. Potrivit avocatului Sfaraiala, Federatia a intentat procese si caselor mari de pariuri, carora le-a cerut sa plateasca cele 20 de procente din incasari. "Cu una dintre agentii, am castigat deja fondul, cu celelalte doua inca ne judecam. Am reusit insa o performanta deosebita, cea de a determina una dintre agentii sa-si puna la dispozitie baza de date, aflata in strainatate, in vederea efectuarii expertizei contabile", ne-a declarat Sfaraiala. Conducerea FRF a acuzat astazi casele de pariuri si Loteria Nationala de faptul ca nu fac publice sumele reale incasate in urma pariurilor. "Miza este nu este numai procentul de 20% din incasari pe care ni-l datoreaza, ci si ascunderea adevaratelor sume vehiculate de casele de pariuri, a modului in care sunt determinate castigurile pariorilor sau a momentului in care casa pariaza si a cotelor pariate de aceasta" sustine comunicatul FRF. Federalii se declara consternati ca nicio autoritate a statului nu si-a pus intrebarea cum de creste ca-n povesti numarul operatorilor de pariuri desi, potrivit raportarilor fiscale ale acestora, activitatea este paguboasa, societatile in cauza trebuind, in mod normal, sa fi dat faliment din primul an de activitate.
Federatia acuza Finantele, Parchetul si ONCSB
Loteria Nationala a facut apel, invocand o Ordonanta de Urgenta a Guvernului (195/2001) care prevede ca profitul net anual al activitatii de pronosticuri sportive se varsa la Agentia Nationala pentru Sport pentru finantarea activitatii sportive, inclusiv a Federatiei Romane de Fotbal.
Curtea de Apel a admis, luni, apelul Loteriei Nationale. Sentinta, care nu este definitiva (FRF a anuntat ca o va ataca cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie) este cauzata, in opinia oficialilor federatiei si de atitudinea unor institutii fundamentale ale statului (precum Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Public si Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor). "Concursul, pe care il au (n.r. - <<Mafia Pariurilor>>) din partea institutiilor Statului sau a reprezentantilor acestora, care se folosesc de pozitia si autoritatea pe care le au pentru a influenta instantele judecatoresti si pentru a proteja activitatea ilicita a Mafiei Pariurilor, se concretizeaza in informatii eronate transmise instantelor judecatoresti, in comunicarea, pe cale neoficiala, Mafiei Pariurilor, de acte si corespondenta bilaterala FRF-Ministerul Finantelor Publice, in refuzul de a efectua controale fiscale, penale sau administrative, in urma sesizarilor noastre, sau efectuarea unor controale simulate in urma carora se elibereaza certificate de <<buna purtare>>, care, mai apoi, sunt folosite in instantele judecatoresti".
Federalii ii acuza mai ales pe reprezentantii Comisiei de Autorizare a Jocurilor de Noroc (din cadrul Ministerului Finantelor), care s-ar fi transformat in autoritate de paza si protectie a operatorilor de jocuri de noroc. Mai mult, federalii afirma ca alcatuirea comisiei s-ar face sub influenta directa a aceleiasi mafii. In aceeasi nota, Ministerul Public si Oficiul National pentru Combaterea Spalarii Banilor sunt acuzate ori ca au refuzat sa dispuna efectuarea oricaror cercetari, in ciuda sesizarilor sau, in cazul "Spalarii Banilor", ca au controlat, fara sa gaseasca nimic suspect, "nici macar faptul ca operatiunile se desfasoara prin intermediul unor firme off-shore, astfel incat Statul Roman are un control minim sau inexistent asupra naturii si volumului real al operatiunilor".
Pagina realizata de Catalin Antohe 
A r h i v a
  Sefii Internelor ataca ZIUA    21 comentarii
  Ahmadinejad il asteapta pe Basescu    3 comentarii
  Piturca ridicat de DNA    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sefii Internelor ataca ZIUA (3417 afisari)
 Ahmadinejad il asteapta pe Basescu (2902 afisari)
 Antena 3 amendata pentru jignirea lui Basescu (2863 afisari)
 Scanerele care te dezbraca pe aeroport (2517 afisari)
 Securitatea lui David terorizeaza un jurnalist (1991 afisari)
 Circ la MTV: Dupa ce s-a aruncat intr-un tort cu frisca, Katy Perry si-a rupt genunchii incercand sa se ridice (2536 afisari)
 Moartea politicianului austriac de extrema dreapta, Joerg Haider, un act de sabotaj! (2207 afisari)
 Ghici cine este vedeta care a ajuns la o petrecere cu sanii pe afara? (2167 afisari)
 Violator decapitat cu o secera de femeia pe care o atacase (1980 afisari)
 La 12 ani am avut o aventura cu mama mea vitrega, marturiseste actorul George Hamilton (1782 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01451 sec.