Ziua Logo
  Nr. 4365 de vineri, 17 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Cea mai fierbinte planeta
Cea mai fierbinte planeta dintre cele descoperite pana in prezent inregistreaza temperaturi de 2250 grade Celsius, jumatate din temperatura Soarelui nostru, conform cercetatorilor de la Universitatea St Andrews.
Noua planeta, denumita WASP-12b, este de 1,5 ori mai mare decat Jupiter, iar distanta dintre ea si soarele ei este de patru ori mai mica decat cea dintre Pamant si Soarele din sistemul nostru solar. In ciuda temperaturii extrem de ridicate de pe planeta recent descoperita, cercetatorii sunt de parere ca aceasta nu va detine recordul de temperatura pentru mult timp. Wasp-12b a depasit cu putin pe detinatoarea ultimului record de temperatura, planeta HD149026b, al carei record era de 2040 grade Celsius. Aceasta descoperire a fost posibila prin actiunea simultana a doua telescoape, unul in insulele spaniole Canare, iar celalalt in Africa de Sud, care inregistreaza trecerea planetelor prin fata sorilor din sistemele lor solare. Planetele din afara sistemului nostru solar sunt comparate cu soarele din sistemul lor solar, pentru a putea masura intensitatea razelor infrarosii, sau caldura, pe care le emit. Astronomii calculeaza dimensiunea planetelor si traiectoria lor pe orbita in functie de datele inregistrate de cele doua telescoape.
Planeta recent descoperita, Wasp-12b, detine si recordul pentru cea mai rapida traiectorie orbitala, avand nevoie de o singura zi terestra pentru a face un tur complet in jurul soarelui ei. Planetele descoperite pana in prezent in afara sistemului nostru solar aveau traiectorii pe orbita de cel putin trei zile terestre, a explicat Leslie Hebb, de la Universitatea St Andrews, importanta acestei descoperiri. (D.M.)
A r h i v a
  Titanicul o ajuta sa traiasca    
  Mostenitorul Hermes s-a batut cu pilotii Air France    1 comentariu
  Scanerele care te dezbraca pe aeroport    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Sefii Internelor ataca ZIUA (3417 afisari)
 Ahmadinejad il asteapta pe Basescu (2902 afisari)
 Antena 3 amendata pentru jignirea lui Basescu (2863 afisari)
 Scanerele care te dezbraca pe aeroport (2517 afisari)
 Securitatea lui David terorizeaza un jurnalist (1991 afisari)
 Circ la MTV: Dupa ce s-a aruncat intr-un tort cu frisca, Katy Perry si-a rupt genunchii incercand sa se ridice (2536 afisari)
 Moartea politicianului austriac de extrema dreapta, Joerg Haider, un act de sabotaj! (2207 afisari)
 Ghici cine este vedeta care a ajuns la o petrecere cu sanii pe afara? (2167 afisari)
 Violator decapitat cu o secera de femeia pe care o atacase (1980 afisari)
 La 12 ani am avut o aventura cu mama mea vitrega, marturiseste actorul George Hamilton (1782 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00772 sec.