Ziua Logo
  Nr. 4363 de miercuri, 15 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Cartea trece pe iPod
-- La Frankfurt, Pamuk, Grass si Coelho si-au programat sesiuni de autografe pe hartie cu cititorii din toata lumea
Aproximativ 7000 de edituri din 101 tari isi vor prezenta circa 400.000 de titluri
la cea de-a 60-a editie postbelica a Targului de Carte de la Frankfurt, cel mai mare eveniment de gen din lume, care se va desfasura in perioada 15-19 octombrie.
Editia din acest an va incerca sa demonstreze rolul din ce in ce mai important al noilor medii pe piata editoriala - desi organizatorii tin sa sublinieze ca digitalizarea tot mai raspandita nu le-a detronat, asa cum se temeau unii, pe cele traditionale, precizeaza Mediafax care citeaza un comunicat al organizatorilor. Unul dintre aceste medii - cartea electronica - va avea, in urmatorii ani, o dezvoltare sustinuta, care i-a determinat pe specialisti sa vorbeasca despre un mult asteptat "moment iPod" in bransa editoriala. Mari edituri precum Penguin sau Random House au anuntat deja o crestere a vanzarilor de e-book-uri. Pentru cei interesati de asemenea evolutii tehnologice si culturale, marcile Kindle, Sony si Iliad & Co. vor prezenta la Frankfurt "aparate de citit" e-book.
O alta inovatie care va face obiectul discutiilor este sistemul de tiparire print-on-demand. Digitalizarea, avertizeaza organi�zatorii, are ca efect, pe langa aparitia de noi continuturi, deschiderea unor piete cu potential urias, cum sunt cele din Asia de Sud-Est. Se va discuta si despre valoarea proprietatii intelectuale, licentele, problema incalcarii drepturilor de autor etc. "Viitorul si educatia", tema editiei precedente, isi pastreaza actualitatea si anul acesta, experti in educatie si scriitori din mai multe tari urmand sa se intalneasca pentru a dezbate probleme legate de integrarea minoritatilor si de multilingvism.
Turcia, invitat de onoare
Invitatul de onoare al editiei este Turcia, al carei motto, "Fascinatia culorilor", s-a materializat in cele peste 350 de noi traduceri, dintre care 80 de titluri numai de beletristica, prezente in cadrul expozitiei "Books on Turkey". La eveniment sunt asteptati reprezentanti a 100 de edituri din Turcia si peste 250 de autori turci.
Targul va prilejui, de asemenea, intalnirea publicului cu staruri ale literaturii, mass-media si filmului, printre care se numara Orhan Pamuk, G�nter Grass si Paolo Coelho. Scriitorul brazilian organizeaza chiar azi o petrecere pentru a sarbatori atingerea cifrei record de o suta de milioane de exemplare vandute in intreaga lume.
Romania este reprezentata de 31 de edituri, societati de publishing si institutii de cultura. Editurile Polirom si Cartea Romaneasca vor lansa un site (www.romanianwriters.ro) special pentru editorii straini cu oferta lor. (L.D.)
A r h i v a
  La pas pe Victoriei    
  Premiera mondiala cu Raduleasca    1 comentariu
  Cultura Cucuteni promovata la Vatican    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Lovitura de CSAT (2695 afisari)
 Depardieu este devastat de moartea fiului (2370 afisari)
 Fratia salariilor nesimtite (2327 afisari)
 O campanie antisaracie (1388 afisari)
 Europa pompeaza mii de miliarde de euro (1367 afisari)
 O fosta Miss Romania, ucisa de erori ale sistemului medical din Marea Britanie (4796 afisari)
 Generalii Chitac si Stanculescu vor fi dusi la spitalul penitenciarului Jilava (3950 afisari)
 O copila de 14 ani isi acuza tatal de viol (1692 afisari)
 Ambasadorul roman la Kiev: Romanii nu se hranesc cu sange de om  (1608 afisari)
 Sergiu Nicolaescu a fost implicat intr-un accident de circulatie (1391 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00937 sec.