Ziua Logo
  Nr. 4362 de marti, 14 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Adio smecherii bancare
-- Din anul 2009, bancile vor fi obligate sa anunte clientii cu 30 de zile inainte despre orice modificare survenita dupa incheierea contractelor de creditare. Tot de la anul, reclamele bancare vor trebui sa includa toate datele despre imprumuturi, inclusiv daca este necesara o asigurare.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a finalizat modificarile la actele normative care privesc protectia consumatorilor si drepturile acestora in relatia cu bancile. Practic bancile vor trebui sa informeze clientii de la inceput cu privire la toate costurile si conditiile de creditare pe parcursul derularii contractului, iar in cazul in care vor sa modifice unele puncte din contract vor trebui sa se consulte si cu clientii.
Dan Vlaicu (foto), presedintele ANPC, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca initiativa de a modifica actele care reglementeaza relatia bancilor in raport cu clientii a fost necesara ca urmare a numarului mare de reclamatii primit de catre Autoritate. ANPC a primit 1600 de reclamatii din partea cetatenilor in care era reclamat comportamentul bancilor si in special modificarea dobanzilor. Din numarul total de reclamatii, peste 60% sunt intemeiate, sustine Dan Vlaicu. Ca urmare a acestei situatii, ANPC intentioneaza sa impuna furnizorilor de servicii financiare sa nu majoreze comisioanele pe durata derularii contractelor si sa nu introduca altele noi. De asemenea, acestea vor fi nevoite sa asigure trans�parenta in calcularea dobanzilor, iar pentru redactarea contractelor nu vor fi utilizate fonturi mai mici de 10. In acelasi timp, orice modificare a conditiilor contractuale se va face prin incheierea unui act aditional. In cazul in care consumatorul nu este de acord cu modificarile propuse de banca, acesta va avea dreptul sa rezilieze contractul si sa refinanteze creditul fara sa plateasca un comision de rambursare anticipata. Notificarile cu privire la modificarea clauzelor contractuale vor fi transmise clientilor cu cel putin o luna inainte de a intra in vigoare.
Dupa adoptarea modificarilor propuse de ANPC, bancile si IFN-urile vor trebui sa fie atente si la realizarea reclamelor. Acestea vor trebui sa includa rata dobanzii aferenta creditului, valoarea totala a creditului, DAE, durata contractului, valoarea totala platita de consumator si daca este cazul necesitatea incheierii unui contract de asigurare. Incalcarea prevederilor se va sanctiona cu amenda de la 5000 la 50.000 de lei.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
smecherii bancare   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Lansare bancara cu nationalizare    2 comentarii
  Capsunarii salveaza deficitul    1 comentariu
  Ford oltenesc    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Premierul Marian (3122 afisari)
 Miliardari fara numar (1969 afisari)
 Mesajele lui Hrebe (1801 afisari)
 Skoda Superb - Lux pentru popor (1557 afisari)
 Capusele Educatiei (1297 afisari)
 Revoltator: O mama intretine relatii sexuale cu un baiat de 14 ani si scapa de inchisoare (6050 afisari)
 Sabotaj in ziua nuntii: Mireasa si preotul, aruncati in piscina de un cavaler prea emotiv - VIDEO (2316 afisari)
 Laureatul premiului Nobel pentru Economie: Varful crizei va fi atins in urmatoarele doua luni (2309 afisari)
 Iranul, un posibil aliat al SUA impotriva expansiunii Rusiei (2263 afisari)
 Camorra il vrea mort pana la Craciun pe scriitorul italian Roberto Saviano (2178 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00842 sec.