Ziua Logo
  Nr. 4362 de marti, 14 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Basescu si viziunea Romaniei Dunarii europene
-- In acesti ultimi 18 ani de fragila si mereu renascanda democratie, am incercat sa ne asumam o identitate. Cel mai usor, daca se poate spune asa ceva, a fost cu cea organizationala, odata cu intrarea noastra in NATO si UE. Dar asta nu a lamurit cu nimic ceea ce se intampla acasa si in mintea destoinicilor nostri politicieni.
Drept urmare, ne-am asumat in primul rand identitatea de tara balcanica, concept devenit repede desuet si mai ales inconfortabil pentru ca era asociat cu toate problemele venite de aici inspre Europa, fara nicio sansa reala ca auto-prezentarea de "lider regional" la care visa Emil Constantinescu sa devina vreodata realitate tangibila. Am incercat asumarea generica de "Mitteleuropa", numai ca era era deja pusa in schema, de mult timp, de altii, unii nu tocmai prietenii Romaniei. Am ramas cu integrarea, la fel de generica, de "tara est-europeana, fosta membra a lagarului comunist", istoric reala, dar depasita acum de realitate. Pe langa asta, ne-au fost integrate in imaginea de tara elemente uneori tragice prin consecintele lor pentru credibilitatea nationala: tara-sursa a exportului de copii, tara-sursa a tiganilor, tara-sursa pentru imigratia ilegala, tara-sursa pentru cel mai important exod de forta de munca cu calificare medie sau superioara, acceptand orice tip de munca necalificata...
IatA InsA cA, in aceasta saptamana, Traian Basescu a venit la Bruxelles cu un nou mesaj : dorim sa ne asumam, in cadrul UE, identitatea noastra de tara dunareana. Semnal foarte important pentru ca, chiar daca discursul Presedintelui a vizat exclusiv problematica Dunarii, ceea ce implica el era posibil de descifrat pe mai multe paliere: strategic, politic si economic.
Strategic pentru ca vine in momentul in care Europa se confrunta cu consecintele din ce in ce mai grave ale crizei economice mondiale si de fiabilitate a sistemelor financiare si bancare. Consecintele incep deja sa se resimta in economiile nationale, iar marea intrebare este daca se va putea evita o explozie majora a preturilor la alimente. Si nu este niciun secret ca o contributie importanta la majorarea continua a preturilor a fost grila mereu mai scumpa negociata de marii transportatori rutieri... In plus, Comisia Europeana este obligata sa ia toate masurile privind gasirea de alternative la transportul rutier de mare tonaj, considerat una dintre sursele majore de poluare. Transportul feroviar si cel fluvial pot deveni acum solutii de criza extrem de eficiente.
Palierul politic inseamna exprimarea dorintei Romaniei de a contribui la traducerea in practica a programelor demult desenate de expertii Comisiei Europene privind folosirea la capacitate reala a potentialitatilor Coridorului VII, Rin-Dunare. Palierul economic implica o combinatie de trei tipuri de angajamente: fonduri europene, fonduri prin proiecte de cooperare bi sau multilaterale, investitii nationale. Pe primele le putem cere. Pe celelalte sa le negociem.
Problemele apar - ca mereu atunci cand se invoca sisteme pan-europene - fiindca mai trebuie armonizate legislatiile nationale existente, trebuie finalizate negocierile intre Comisia Dunarii, Comisia Centrala de navigatie pe Rin si Comisia Europeana. Dar - si aici cred ca sta marea problema in concretizarea acestei viziuni asupra Romaniei Dunarii europene - investitiile nationale trebuie sa faca parte dintr-un program national pe termen mediu si lung pe care sa si-l asume toate guvernele, indiferent de culoarea lor politica. Nu e vorba numai de modernizarea porturilor existente si a structurilor logistice aferente, ci de asumarea - ca prioritate nationala si nu numai ca demagogie inainte de alegeri - ca refacerea la standarde europene a infrastructurii de transport a Romaniei ar trebui sa fie acceptata ca fiind conditia esentiala de indeplinit inainte ca cineva sa ne ia cu adevarat in serios... Daca vreun Guvern va accepta asta, atunci ce a prezentat Basescu la Bruxelles poate deveni inceputul unui program de parteneriat cu Europa. Daca nu, a fost vorba doar despre o viziune.
Cristian UNTEANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Excelent titlu!   de Ion Caramache
A r h i v a
  Mizeria melancoliei sau tara fara brand    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Premierul Marian (3122 afisari)
 Miliardari fara numar (1969 afisari)
 Mesajele lui Hrebe (1801 afisari)
 Skoda Superb - Lux pentru popor (1557 afisari)
 Capusele Educatiei (1297 afisari)
 Revoltator: O mama intretine relatii sexuale cu un baiat de 14 ani si scapa de inchisoare (6050 afisari)
 Sabotaj in ziua nuntii: Mireasa si preotul, aruncati in piscina de un cavaler prea emotiv - VIDEO (2316 afisari)
 Laureatul premiului Nobel pentru Economie: Varful crizei va fi atins in urmatoarele doua luni (2309 afisari)
 Iranul, un posibil aliat al SUA impotriva expansiunii Rusiei (2263 afisari)
 Camorra il vrea mort pana la Craciun pe scriitorul italian Roberto Saviano (2178 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01036 sec.