Ziua Logo
  Nr. 4361 de luni, 13 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Tara mitei electorale
Dan PAVEL 
De cate ori sunt alegeri in Romania, democratia este sistematic subminata. Prin mita electorala. Cumpararea si vanzarea de voturi este ilegala, necinstita, imorala, antidemocratica, anticonsti�tutionala, demodata si contraproductiva. Intr-o tara in care voturile se cumpara masiv, statul de drept este o fictiune. Cumpararea si vanzarea de voturi este forma cea mai periculoasa de coruptie intr-o democratie.
Daca as mai fi reporter, ca pe vremuri, as publica o antologie a cazurilor de coruptie. In mai multe volume. Unul pentru fiecare campanie de alegeri. Acum, nu i-as mai scrie decat prefata. Recent, extrem de succint, presa a relatat despre rezultatele unui socant sondaj de opinie, realizat la nivel national, de catre Atipique Communications, comandat de BIG Media Relatii Publice. 25% dintre cei chestionati au recunoscut ca au primit oferte de bani in schimbul votului lor. Aici nu intra la socoteala tonele de mici si bere, palinca si kurtos-kolacs, vin ori alte stimulente culinare si alcoolice. Fenomenul mitei electorale se intalneste cel mai frecvent in Moldova, unde 39% dintre locuitori au precizat ca li s-au oferit sume de bani in schimbul votului. Pe locul doi se afla Dobrogea (30%), iar medalia de bronz revine Olteniei (24%). Pe ultimul loc s-ar afla regiunea Crisana-Maramures, cu numai (!!!) 15%, pe antepenultimul Transilvania (18%), iar pe penultimul Banatul (16%).
Mita electorala este un anacronism. Un simptom al inapoierii politice si democratice. In democratiile occidentale, mita electorala a disparut in secolul al XIX-lea. In Marea Britanie, unde s-a votat inca din secolul al XIII-lea, mita electorala a fost eliminata prin introducerea votului secret, in 1872, si a actului Corrupt and Illegal Practices Act, din 1883. In Tasmania australiana, votul secret s-a introdus inca din 1856, iar in SUA a fost practicat din 1892. Persistenta mitei electorale in tara noastra, in ciuda caracterului secret al votului, este un paradox doar daca facem abstractie de starea morala si intelectuala a natiunii. Dar nu putem face abstractie.
Legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani pentru cazul in care un partid promite sau chiar ofera bani sau bunuri in timpul campaniei electorale, pentru a-i determina pe cetateni sa-si dea votul sau nu pentru un anumit candidat. Numai ca legea nu se aplica in tarisoara noastra. Cine e de vina? Autoritatile.
Autoritatile au incurajat ilegalitatile inca de la alegerile din 1990. In 1992, au fost anulate mai bine de 1.500.000 de voturi. In 2004, intre primul si al doilea tur de scrutin, candidatul Aliantei DA pentru presedintia Romaniei, Traian Basescu, denunta o frauda electorala masiva. Ati auzit vreodata de vreo ancheta finalizata cu condamnari la inchisoare? Eu nu. Iar daca autoritatile statului inchid ochii, cum sa nu profite diferiti candidati si sa nu fure alegerile?
Iar societatea civila doarme pe ea. Somn usor si vise placute! Numai ca somnul ratiunii naste monstri. Nu am vazut inca vreo campanie a organizatiilor nonguvernamentale care se lauda ca apara democratia impotriva combaterii cancerului democratiei - mita electorala. Si nici n-o sa vedem, cata vreme actorii politici sustinuti de aceste organizatii sunt ei insisi maestrii ai mitei electorale. Ajung primari, deputati, senatori, presedinti ai consiliilor judetene, personaje al caror loc este la puscarie. Personaje care patroneaza apoi coruptia.
Nu stiu cand se va termina cu vanzarea si cumpararea voturilor. Daca autoritatile vor continua sa nu ia masuri, va mai dura. Ar ramane ca mita electorala sa inceteze abia cand oamenii vor intelege ca pot sa voteze liber si secret. Va veni si timpul acela. Mai bine mai devreme decat mai tarziu. Oricum, pana atunci, desfid pe oricine neaga faptul ca traim intr-o pseudodemocratie. Subminarea democratiei prin mita electorala este o crima simbolica. Iar cei care cumpara voturile si cei care le vand sunt autorii crimei si complicii lor.
 Afisari: 449  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Imi vand votul   de srelu
Experientza si Traditzie   de Nicu Pruna
Somnul ratiunii naste Dan Paveli care se crede in Ohio si crrede ca votacu nu stie    de Ghita Bizonu'
ACORN   de cleopatraselena
Intr-o tzara a spagii,cum sa lasi mita la usha?   de vida clara
Bine, bine, dar....   de Ion Caramache
A r h i v a
  "Prin noi insine"    9 comentarii
  "Omorati-l pe Obama!"    34 comentarii
  Liberalismul intre populism si pragmatism    2008-10-06
  Cat de corupta este politia    2008-09-29
  "Scolile de vara" si politicienii viitorului    2008-09-15
  PD-L nu a fost niciodata altfel    2008-09-08
  Cand va organiza Romania Jocurile Olimpice?    2008-08-25
 Top afisari / comentarii 
 Birchall si-a "reperat" onoarea (5147 afisari)
 Felix Turnatorul murdareste familia (3143 afisari)
 100% PSD va ieftini gazul si curentul (2116 afisari)
 "Omorati-l pe Obama!" (1667 afisari)
 Basarabia la mezat (1469 afisari)
 Pamela Anderson a uitat sa isi ascunda celulita! (FOTO) (6133 afisari)
 Actorul Guillaume Depardieu a murit, luni, din cauza unei pneumonii severe (4003 afisari)
 George Clooney, de nerecunoscut: imbatranit, pletos si mustacios!  (3207 afisari)
 Viata dubla: A descoperit, dupa 18 ani de casnicie, ca sotul ei avea, in vecini, o alta familie (2933 afisari)
 Lupta de la Gheboaia: Jandarmii i-au prins pe cei sapte haiduci din Tiganie (2398 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10152 sec.