Ziua Logo
  Nr. 4361 de luni, 13 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Jazz-rock
Jazz regal la Sala Palatului
Jazz! Jazz! Jazz! O nebunie de festival de muzica jazz sta sa inceapa pe 23 octombrie la Bucuresti, prilej numai bun pentru toti cei ce gusta acest gen sa se bucure de nume grele precum "Great" Chick Corea sau "Big" John McLaughlin. Cei doi vor concerta chiar impreuna, in componenta band-ului Five Peace Band. Ceilalti trei "magnifici" care garanteaza o seara de neuitat sunt Christian McBride, Vinnie Colaiuta si Kenny Garrett.
Concertul de la Bucuresti este primul in care Chick Corea si "Big" John sunt colegi, aceasta dupa proiectul Miles Davis Bitches Brew, de acum aproape 40 de ani. Miles Davis, compozitor si trompetist, ii invita atunci pe cei doi muzicieni in studioul sau de inregistrari si, alaturi de alte mari nume ale vremii, precum Wayne Shorter (saxofon) sau Dave Holland (bass), "plamadea" un dublu album care avea sa ramana in istorie. De ce? Pentru ca Bitches Brew a zguduit din temelii genul, atribuind o noua semnificatie cuvintelor ritm si improvizatie. Odata cu band-ul lui Miles Davis s-a nascut si jazzul modern, iar prezenta lui Chick Corea si cea a lui John McLaughlin in studioul lui Davis avea sa ramana in legenda. Bitches Brew a fost lansat in iunie 1970, dupa care Chick Corea si John McLaughlin au continuat sa inoveze - fiecare cu propriul sau band. Astfel, Anthony "Chick" Corea punea bazele grupului Return to Forever, cu ajutorul caruia avea sa contribuie hotarator la dezvoltarea genului jazz fusion, gen ce presupune combinarea jazz-ului cu alte stiluri muzicale (in special rock, electronic sau traditional).
Microbul fusion l-a prins deopotriva si pe John McLaughlin, creatorul trupei Mahavishnu Orchestra (de aici si porecla de "Mahavishnu" John). Trupa lui a imbinat aproape perfect muzica jazz cu rockul, cu muzica indiana si cu muzica clasica. Un experiment reusit, care avea sa il aduca pe chitaristul britanic laolalta cu cei mai de seama muzicieni din istorie, mai ales ca marii chitaristi poarta pecetea lui: Steve Morse, Eric Johnson, Mike Stern, Al Di Meola sau Scott Henderson, toti adepti ai stilului fusion, toti influentati de McLaughlin. Chiar si Chick Corea recunostea intr-un interviu geniul prietenului sau: "Categoric, m-a inspirat. Chiar mai mult decat Miles Davis, muzica lui John m-a facut sa imi doresc sa dau volumul din ce in ce mai tare, si sa compun muzica cu adevarat dramatica, muzica ce-ti da fiori".
Atat John McLaughlin, cat si Chick Corea sunt laureati ai premiilor Grammy, ultimul fiind nominalizat de 45 de ori si avand 12 astfel de trofee in palmares.
Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride, Kenny Garrett, Vinnie Colaiuta - Five Peace Band - vor concerta duminica, 26 Octombrie 2008, ora 19:00 la Sala Palatului.
Anthony "Chick" Corea punea bazele grupului Return to Forever, cu ajutorul caruia avea sa contribuie hotarator la dezvoltarea genului jazz fusion.
Omul cu trei Grammy
In deschiderea Bucharest Masters of Jazz Festival (23 octombrie), va sustine un recital Al Jarreau, unul dintre cei mai valorosi artisti de gen ai momentului. Alwyn Lopez "Al" Jarreau va ramane in istorie drept primul (deocamdata si singurul) cantaret care a castigat un premiu Grammy la trei categorii muzicale diferite: jazz, pop si r&b. Aceasta in decurs de patru decenii de cariera. La doua zile de la recitalul lui Al Jarreau, pe scena Salii Palatului va urca Dianne Reeves, considerata de specialisti drept cea mai buna voce feminina a jazz-ului vocal. Dianne Reeves a cantat de-a lungul timpului cu cei mai mari jazzmani ai lumii, fiind la randu-i o laureata a Premiilor Grammy.
Programul complet al Bucharest Masters of Jazz Festival: * AL JARREAU - 23 octombrie * THE COUNT BASIE ORCHESTRA - 24 octombrie * MONTY ALEXANDER TRIO - 24 octombrie * DIANNE REEVES - 25 octombrie * ERIK TRUFFAZ - 25 octombrie * FIVE PEACE BAND - 26 octombrie
Toate concertele vor incepe la ora 19.00.
Dan CARP,Alex OLARU 
A r h i v a
  Improvizatie a la Cluj    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Birchall si-a "reperat" onoarea (5147 afisari)
 Felix Turnatorul murdareste familia (3143 afisari)
 100% PSD va ieftini gazul si curentul (2116 afisari)
 "Omorati-l pe Obama!" (1667 afisari)
 Basarabia la mezat (1469 afisari)
 Pamela Anderson a uitat sa isi ascunda celulita! (FOTO) (6133 afisari)
 Actorul Guillaume Depardieu a murit, luni, din cauza unei pneumonii severe (4003 afisari)
 George Clooney, de nerecunoscut: imbatranit, pletos si mustacios!  (3207 afisari)
 Viata dubla: A descoperit, dupa 18 ani de casnicie, ca sotul ei avea, in vecini, o alta familie (2933 afisari)
 Lupta de la Gheboaia: Jandarmii i-au prins pe cei sapte haiduci din Tiganie (2398 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.