Ziua Logo
  Nr. 4360 de sambata, 11 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Escrocherie sau interes national?
Sorin ROSCA STANESCU 
E clar ca "legea Voiculescu" este o nedreptate pentru proprietari. Iar pe termen mediu si lung, prin efectele ei, este o nedreptate si pentru chiriasii deveniti proprietari. Nu stiu ce va face Curtea Constitutionala. Daca va aproba aceasta lege, atunci e de rau. Dincolo de aspectul moral, consecintele din directia Curtii Europene a Drepturilor Omului vor fi devastatoare. Dar daca va decide Curtea Constitutionala, asa cum ar fi normal, ca legea trebuie aruncata la cosul de gunoi al istoriei, atunci demersul pe care il fac acum va avea sens. Si poate ca are consistenta. Exista o solutie. Pentru a taia nodul gordian. Pentru a incheia o pace istorica.
Intre cetateni ai Romaniei care, in mod natural, sunt aliati. Si care au fost pusi de regimul comunist si regimul neo-comunist in situatia de a se razboi. Cum sa-i impacam pe fostii chiriasi, deveniti proprietari si pe vechii proprietari, respectand, in acelasi timp, Constitutia Romaniei si legile care stabilesc regimul proprietatii in Uniunea Europeana? Cum poate fi trasa linia si unde, pentru a pune capat discordiei?
Mai intai avem ceva de facut cu legea exproprierii. Nu am vazut niciunde in lume autostrazi care serpuiesc, pentru a proteja unele proprietati. Si in America si in Europa Occidentala, autostrazile sunt drepte.
Este o parte a infrastructurii nationale care prezinta, evident, o importanta mai mare decat interesul unei persoane, indiferent care ar fi acesta. Si indiferent cine ar fi persoana. Este exceptia care confirma regula. Regula este ca interesul cetateanului este suveran. Ca si dreptul acestuia. Iar exceptia este ca, atunci cand interesul national o cere - infrastructura fiind una dintre aceste situatii - interesul unui mic grup de cetateni trebuie sacrificat, ca de altfel si principiul, in favoarea majoritatii. Asa se construiesc autostrazile pretutindeni in lume. Persoanele a caror proprietate - terenuri, case sau societati comerciale - este expropriata primesc o justa despagubire.
Din secunda in care se ia aceasta decizie, autostrada merge inainte, indiferent daca cetateanul lezat accepta despagubirea sau o contesta in instanta. In cele din urma, instanta poate hotari ca despagubirea este corecta sau mareste cuantumul acesteia dar, intre timp, in folosul intregii comunitati, lucrurile merg mai departe. La noi, legiuitorul a fost las. Din acest motiv, terenul nu poate fi expropriat pana cand nu se termina procesul. Iar consecinta e ca nu avem autostrazi. Daca schimbam legea exproprierii, putem rezolva si raportul noi proprietari - vechi proprietari. Pentru ca, in interes national, putem taia nodul gordian, putem lua decizii, putem expropria si putem plati despagubiri. Putem savarsi o veritabila revolutie, respectand drepturile cetatenesti si legislatia europeana.
O a doua conditie este sa facem ceva cu Fondul Proprietatea. Am vazut ca, indiferent cum, aceasta istorie a despagubirii, a proprietarilor ori a chiriasilor trece inevitabil prin Fondul Proprietatea. Dar Fondul Proprietatea nu este inca pus pe Bursa. In acest moment, punerea pe Bursa a "fabricilor si uzinelor" aruncate in Fondul Proprietatea ar fi periculoasa, data fiind criza mondiala a sistemului financiar-bancar. Dar conjunctura se schimba. Si trebuie sa fim pregatiti pentru schimbare. Cum? Mai intai este necesara o operatie de chiuretaj. Sebastian Vladescu se pregateste sa dinamiteze acest Fond in valoare de miliarde de euro, prezentand la Guvern un caiet de sarcini cu dedicatie. Cine va castiga si administra, in viitor, Fondul? Va spun inca de pe acum, ca sa existe proba ca nu-l acuz degeaba pe demnitarul roman. Dedicatia este in favoarea lui Erste Bank. Cu care Vladescu este bara-bara. Iar bomba va exploda chiar miercuri, in sedinta de Guvern. Cand Vladescu il va transforma pe Tariceanu in baba-oarba. Asupra Fondului Proprietatea voi reveni. Saptamana viitoare.
Dar daca va exista vointa clasei politice de a reglementa cinstit listarea pe Bursa a Fondului Proprietatea, va putea fi rezolvat, in interes national, in interes public, si raportul chiriasi - proprietari.
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
MDA...   de Dorulet
Primaverii se poate vizita !   de sorge
Inteleg ca firmele PDL merg in pierdere ... Dovada ? Cine a mai auzit de sedinte la Golden Blitz ?   de Arogantu'
Constitutia Romaniei nu respecta doctrina democratiei reprezentative   de Constantin Timoc
Constitutia Romaniei nu respecta doctrina separarii administratiei nationale de cele judetene   de Constantin Timoc
Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii puterilor in stat   de Constantin Timoc
Constitutia Romanie nu respecta doctrina separarii intereselor publice de cele particulare    de Constantin Timoc
EROARE,   de rosu ovidiu
Altfel de abordare   de Pribeagul
Ticalosie a statului nemernic.   de mareleurs
Viraj pe autostrada.   de alwis46
In Romania comunista fostii proprietari au devenit chiriasi si fostii chiriasi - proprietari.   de ionion
Stiti ce ma gandesC:-)? Daca noi si voi si voi si noi toti vom vota, stanga, ce se va intampla?   de Atamild
Excrocherie. Fondul Proprietatea este o excrocherie netransparenta.   de Socrate
Io zic escrocherie, pentru ca...   de Ho Ciu Tzi
Un guvern al jafului,inechitatii si raptului la toate nivelurile   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Surogatul de dreptate    2008-10-10
  Moartea unui demnitar    2008-10-09
  Dilema unui presedinte    2008-10-04
  Condamnat la moarte    2008-09-24
  Pe muchie de cutit    2008-09-23
 Top afisari / comentarii 
 Confruntarea inegala: KGB contra Romaniei (3203 afisari)
 Escrocherie sau interes national? (2187 afisari)
 Romania singura la Marea Neagra (1707 afisari)
 Bush Jr. cere sprijinul lumii (1672 afisari)
 "Albania Mare" contra Serbiei (1552 afisari)
 Jorg Haider iesise de la discoteca si circula cu 142 km/h in momentul accidentului  (2244 afisari)
 Fiica renumitei gimnaste Lavinia Milosovici a murit duminica dimineata (2026 afisari)
 Joerg Haider, lider al extremei-drepte austriece, și-a pierdut viața intr-un accident rutier (1969 afisari)
 Gemenele Kristina si Karissa, noile iubite ale tatucului Playboy, Hugh Hefner  (1862 afisari)
 Fidel Castro: Este un miracol faptul că Obama nu a fost asasinat (1856 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09885 sec.