Ziua Logo
  Nr. 4360 de sambata, 11 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Farmacii fara pastile
-- Stocurile de medicamente din farmacii sunt aproape de epuizare * Criza este agravata si de obligativitatea prescrierii medicamentelor pe denumire comerciala, fara posibilitatea de a le inlocui cu altele, care contin aceeasi substanta activa
Intrunit in sedinta de urgen�ta pentru a analiza criza medicamentelor, Consiliul National al Farmacistilor (CNF) a anuntat, ieri, ca, urmare a faptului ca distri�buitorii au sistat livrarile, de o saptamana, stocurile de medicamente din farmacii sunt aproape de epuizare.
Farmacistii mai spun ca situatia de criza este agravata si de faptul ca, din cauza obligativitatii prescrierii medicamentelor pe denumire comerciala internationala (DCI), sunt in imposibilitatea de a inlocui medicamentele care nu se mai gasesc in stocuri cu altele care contin aceeasi substanta activa. In toata Europa substitutia generica in farmacii este incurajata, cu scopul de a proteja pacientii si de a scadea cheltuielile fondurilor de asigurari de sanatate. O alta problema este legata de eliminarea plafoanelor din farmacii, decizie luata insa fara a fi dublata de masuri alternative obligatorii, cum sunt bugetele de prescriptie.
"Negocierile planificate cu Ministerul Sanatatii, conform unui calendar agreat in luna iulie, referitor la metodologia de calcul a preturilor, au inceput cu o intarziere de o luna si jumatate si practic au fost sistate dupa 2 sedinte, fara nici un rezultat. Acestea constituiau reluarea unor discutii care s-au purtat 3 luni de zile, in 2007, cand, prin revizuirea sistemului de preturi propusa de industrie, s-ar fi ajuns la o economie de 13% la bugetul de asigurari de sanatate", afirma farmacistii.
Pentru deblocarea crizei, farmacistii cer reactualizarea urgenta a preturilor la medicamente, conform evolutiei cursului valutar; revenirea la prescrierea medicamentelor pe baza de DCI; introducerea urgenta a bugetelor de prescriptie si reluarea discutiilor cu privire la revizuirea intregii metode de stabilire a pretului, dupa modele europene, care sa asigure sustenabilitate financiara operatorilor din sistem.
"Masurile de inghetare a preturilor si de ridicare necontrolata a plafoanelor din farmacii nu pot fi benefice pentru pacienti, daca efectul imediat al acestora este acela ca medicamentele inceteaza sa se mai gaseasca pe piata. In pofida iesirilor ministrului Sanatatii, care continua sa asigure populatia ca nu e nici o criza in sistem si ca aceasta criza este provocata artificial si mediatic de catre farmacisti si distribuitori, medicamentele nu se mai gasesc, iar populatia incepe sa resimta criza", a concluzionat Clara Popescu, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.
Carmen POPESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Privind fotografia.   de Aladin
bine, bine, n-au pastile   de buratino
A r h i v a
  Oprescu versus Dalli    1 comentariu
  Somaj ca anul trecut    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Confruntarea inegala: KGB contra Romaniei (3203 afisari)
 Escrocherie sau interes national? (2187 afisari)
 Romania singura la Marea Neagra (1707 afisari)
 Bush Jr. cere sprijinul lumii (1672 afisari)
 "Albania Mare" contra Serbiei (1552 afisari)
 Jorg Haider iesise de la discoteca si circula cu 142 km/h in momentul accidentului  (2244 afisari)
 Fiica renumitei gimnaste Lavinia Milosovici a murit duminica dimineata (2026 afisari)
 Joerg Haider, lider al extremei-drepte austriece, ºi-a pierdut viaþa intr-un accident rutier (1969 afisari)
 Gemenele Kristina si Karissa, noile iubite ale tatucului Playboy, Hugh Hefner  (1862 afisari)
 Fidel Castro: Este un miracol faptul cã Obama nu a fost asasinat (1856 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00886 sec.