Ziua Logo
  Nr. 4360 de sambata, 11 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Confruntarea inegala: KGB contra Romaniei
In randurile ce urmeaza va prezentam o ampla analiza realizata de istoricul american Larry Watts asupra confruntarii dintre serviciile secrete sovietice si Securitatea de la Bucuresti. Incercarile Romaniei de a iesi de sub tutela Moscovei au fost sanctionate dur de sovie�tici prin declansarea unor ample operatiuni secrete care antrenau toate serviciile de informatii ale statelor satelite. Intertitlurile apartin redactiei. Studiul de fata face parte dintr-un volum ce urmeaza sa fie publicat in curand. (G.D.)
Bunatatea sovietica
In toiul revolutiei romane din 1989, autoritatile sovietice isi anuntau dorinta si intentia de a asigura o "asistenta" masiva statului "vecin prieten" si aliatului din Tratatul de la Varsovia. Moscova anunta ca Crucea Rosie sovietica trimisese la frontiera "aproximativ 60 de echipe mobile" de chirurgi si personal medical, multe dintre acestea trecusera deja granita in teritoriul romanesc si isi coordonau eforturile cu cele ale altor membriiai Pactului. De asemenea, liderii comunisti de la Budapesta anuntau ca "un grup de lucru din cadrul pactului de la Varsovia care este in contact permanent" urma sa se intalneasca la Moscova pentru a discuta situatia din Romania. Aceste declaratii de prietenie si preocupare binevoitoare se situau in totala contradictie cu unul dintre cele mai bine pazite secrete ale operatiunilor de spionaj din Europa de est, ale Tratatului de la Varsovia si erau contrare uneia dintre cele mai surprinzatoare descoperiri din arhivele blocului sovietic din timpul Razboiului Rece. In perioada Revolutiei, Romania a fost tinta operatiunilor de dezinformare si timp de mai bine de doua decenii, tinta a "masurilor active". Din 1962, Kremlinul a inceput sa trateze Romania ca pe un stat ostil, atunci cand Hrusciov a ordonat statelor membre "aflate in stransa cooperare" " RDG, Ungaria, Cehoslovacia, Bulgaria si Polonia " sa restrictioneze cooperarea in materie de spionaj cu aceasta. In 1963, aceasta animozitate a motivat o tentativa de asasinat impotriva conducatorului roman Gheorghe Gheorghiu Dej. Ministerul Securitatii de Stat al Germaniei de Est (STASI) avea motive independente pentru ostilitatea fata de Bucuresti, deoarece acesta refuzase sa recunoasca divizarea permanenta a Germaniei si incheiase un acord, negociat in secret, cu Germania de Vest, la sfarsitul anului 1963.
In decembrie 1989 Gorbaciov a propus trimiterea de trupe sovietice pentru lichidarea "teroristilor", idee respinsa de militarii romani
Sovieticii exclud Securitatea
Intre 1962-1964, Departamentul Securitatii Statului din Romania (DSS sau Securitatea) a fost exclus din programul de transformari, asistate de sovietici, ale serviciilor de informatii, prin care au fost introduse departamentele de dezinformare in RDG, Ungaria si Cehoslovacia (precum si in Bulgaria si Polonia, la scurt timp dupa aceea) si le-a modificat rolul din servicii satelit, in principal pasive, in operatiuni active. In 1965, DSS a fost din nou pierduta din vedere atunci cand Centrala KGB a introdus "relatiile operationale regulate si directe" dintre departamentele de dezinformare, excluzandu-l din operatiunile blocului de "masuri active" (propaganda, dezinformare si provocare). La mijlocul anului 1965, Romania a fost "brusc" eliminata cu totul din strategia de razboi a Pactului de la Varsovia.
Arhivele KGB confirma ca, in 1967, Moscova desfasura "masuri active"pentru izolarea Romaniei pe plan international si pentru divizarea conducerii interne. Condamnarea clara a interventiei din Cehoslovacia, condusa de sovietici, si incercarile permanente de a ajuta Praga au pus capat pana si aparentei de politete dintre serviciile de informatii ale aliatilor oficiali. Leonid Brejnev, Janos Kadar, Eduard Gierek, Todor Jivkov si Gustav Husak au acuzat in mod repetat tradarea conducerii din Romania pe care nu l-au mai numit stat "fratesc". In perioada care a urmat invaziei Cehoslovaciei, la ordinul Moscovei, serviciile din statele satelit au stabilit "rezidente cu acoperire legala" pe teritoriul romanesc, acesta fiind singurul stat membru al Tratatului de la Varsovia care se bucura de o asemenea "atentie ostila". Romania devenise atat de inacceptabila incat celelalte servicii din Pactul de la Varsovia o incadrasera nu numai la categoria statelor socialiste "deviationiste", precum Iugoslavia, Albania si China, cat chiar alaturi de adversarii din NATO.
Centrala KGB si serviciile est-europene subordonate culegeau informatii referitoare la sprijinul international pentru Romania (din partea S.U.A. si China), la nemultumirile interne ale muncitorilor si ale minoritatilor, precum si la opozitia din cadrul partidului comunist si au inceput sa recruteze agresiv elite romanesti influente pentru a inlatura conducerea "nationalista".
Coloana a cincea sovietica
Aceasta ofensiva clandestina nu s-a limitat numai pe planul serviciilor de spionaj. In 1971, Brejnev si alti conducatori ai Pactului au considerat ca este necesar "sa fie identificate acum acele persoane din Romania pe care ne vom putea baza in viitor" si recrutate prin intermediul "ambasadelor de acolo si prin alte contacte", pentru "a exercita influenta asupra evenimentelor din tara". Pentru a evita atragerea atentiei opiniei publice asupra dizidentei romanesti, "partenerii apropiati vor continua sa se informeze reciproc asupra pozitiilor Romaniei in problemele de importanta majora" si vor decide in secret cum este mai bine "sa rezolve situatiile". Liderul sovietic anunta ca secretarii Sectiilor internationale ale Comitetelor Centrale respective se vor intalni cu partenerii din Sectiile ideologice "pentru a coordona activitatea comuna", asa cum facusera deja "spre exemplu, in legatura cu Romania si China".
Brejnev se referea direct la operatiunea INTERKIT " lansata oficial in 1967 "cu ocazia deliberarilor interne din China". INTERKIT coordona resursele de propaganda, ideologice, mass-media si stiintifice ale tuturor partenerilor apropiati, plus Mongolia (si mai tarziu Cuba) prin Sectiile Internationale al C.C., pentru a submina si discredita regimul maoist si a mentine izolarea Beijingului. Romania reprezenta deja o tinta in cadrul INTERKIT deoarece, asa dupa cum formulase liderul bulgar Jivkov, "chinezii se bazau pe Romania si romanii sprijineau politica Chinei". "Partenerii apropiati" au decis acum sa lanseze o operatiune similara avand drept tinta exclusiv Romania.
Operatiune KGB anti-Romania
Scala coplesitoare a unui asemenea efort a avut implicatii devastatoare intr-o tara care nu avea, sub nici o forma, o influenta strategica asemanatoare Chinei. Spre exemplu, in cadrul INTERKIT, partenerii isi coordonau "orice referire facuta" la conducerea tinta, activitatile de spionaj internationale si "activitatile in scopul diminuarii influentei". "Activitatile de propaganda si cercetare stiintifica ale partidelor fratesti", incepand cu "presa, radioul, televiziunea, agentiile de presa si editurile" si pana la academiile de stiinta si institutele de cercetare erau coordonate pentru a revigora si focaliza propaganda impotriva tintei. Activitatile coordonate includeau de la "propaganda orala", la articole si emisiuni radio-TV, pana la simpozioane stiintifice bine mediatizate si un plan anual coordonat "pentru publicatii si lucrari stiintifice" pentru fixarea liniei propagandistice, conform adevarului stabilit academic.
Rezultatul tiparit al acestui efort era apoi tradus "in engleza, franceza, spaniola si araba" si diseminat "in tari terte"- tot prin efortul coordonat al partenerilor - "presei, agentiilor de informatii si altor organe de propaganda straina". O asemenea operatiune a coplesit serviciile de spionaj occidentale si comunitatile academice, insuficient pregatite pentru a face fata, in primul rand, unei dezinformari coordonate si neobisnuite cu dezinformarea la o asemenea scala. Logica sintezelor de spionaj si a analizelor, in general vorbind, a metodologiei de cercetare stiintifica occidentala, au condus la concluzia ca o asemenea multitudine de resurse coordonate, ajungandu-se chiar la cateva sute vor conduce, inevitabil, la atenuarea vocii singulare a Romaniei.
Romania - "cal troian sovietic"
Necesitatea de a explica de ce a constituit Romania o asemenea tinta este ea insasi elocventa pentru eficacitatea dezinformarii coordonate de sovietici. Spre finalul Razboiului Rece se crease consensul ca regimul din Romania era "un cal troian sovietic", care isi proclama zgomotos aura de independenta, in timp ce altele " in special, conducerea din Polonia si Ungaria " erau angajate tacut in forme mai substantiale de dizidenta. Aceasta presupusa dependenta secreta, combinata cu asertiuni repetate referitoare la lipsa de importanta strategica a tarii pentru politica sovietica si conflictul est-vest, si-au dovedit succesul in relevarea insignifiantei Romaniei pentru URSS (si pentru vest) in perceptia occidentala din anii '80.
Descoperirile din arhive, ulterioare Razboiului Rece, au scos la iveala o poveste diferita. Opozitia Romaniei la preferintele sovietice s-a dovedit a fi fost mult subestimata si, cu exceptia Primaverii de la Praga, destul de singulara dupa 1956, in timp ce dizidenta altor state membre ale Pactului a fost mult exagerata, daca nu cumva intru-totul fabricata. La consiliile ministrilor de Externe ai Pactului, toti ceilalti membri "au fost constant de acord cu analizele si cu propunerile sovietice" pe toata perioada Razboiului Rece, in timp ce Romania a fost exceptia, in permanenta opozitie, care a afectat "aproape toate subiectele de pe agenda". De asemenea, romanii au fost singulari, printre conducatorii militari ai Pactului, in contestarea dominatiei si controlului sovietic, in timp ce Polonia, Ungaria, Germania de Est, Cehoslovacia si Bulgaria au continuat sa se alinieze "fara rezerve, in spatele sovieticilor".
Singuri in fata Kremlinului
Opozitia ne-romaneasca la politica Kremlinului era aproape absenta. "Partenerii apropiati" au actionat deseori ca mandatari ai sovieticilor in atacarea Romaniei pentru dizidenta, in timp ce concurau intre ei pentru a stabili "cea mai speciala relatie" cu Moscova. Ca o regula generala, "dizidenta" raportata de alti membri ai Tratatului si aparenta simpatie pentru pozitia Romaniei erau pre-stabilite cu Moscova pentru a prezenta guvernele loiale sovieticilor drept parteneri mult mai de incredere pentru Occident si pentru a diminua unicitatea opozitiei romanesti. Aceasta se realiza de multe ori prin atribuirea initiativelor Romaniei altora " din nou, mai ales, Poloniei si Ungariei " precum, de exemplu, blocarea aderarii Mongoliei la Pactul de la Varsovia in 1963 si opozitia la diversele planuri de interventie militara ale Moscovei.
Lipsa de importanta strategica a continuat sa fie citata de istoricii Razboiului Rece ca fiind, in acelasi timp, cauza si efect a presupusei lipsei de consecinte pentru Moscova, chiar si dupa ce strategia "calului troian" a fost demascata drept o mistificare a adevarului. Este semnificativ faptul ca rapoartele asupra insignifiantei Romaniei ieseau la iveala in perioadele de varf ale antagonismului sovieto-roman. De exemplu, conceptul "cuartetului" de importanta strategica din aripa nordica a Pactului, cuprinzand RDG, Polonia, Ungaria si Cehoslovacia a circulat pentru prima oara in perioada presupusei tentative de asasinat a KGB-ului asupra lui Dej, in 1963. Apoi, conceptul a reaparut in perioada "primului Echelon strategic" de la jumatatea anului 1965, cand armata romana a fost brusc exclusa din strategia de razboi a Pactului de la Varsovia.
Cu siguranta, contributia militara a Romaniei la operatiunile ofensive ale Pactului era lipsita de importanta strategica. In 1965 ea era, de fapt, inexistenta. In orice caz, nu se poate spune acelasi lucru despre semnificatia tarii pentru securitatea sovietica. Romania fusese considerata o principala amenintare militara (alaturi de Polonia) de catre liderii armatei si ai serviciilor de informatii, pe aproape intreaga perioada interbelica. Ea ramasese singura cale terestra dintre URSS si Bulgaria ultra-loiala si Balcanii puternic rusofili: o realitate geografica reamintita atunci cand Romania a refuzat trupelor sovietice permisiunea tranzitarii tarii pentru exercitii militare in Bulgaria, dupa 1963, si a refuzat fortelor bulgare tranzitul pentru a participa la invazia Cehoslovaciei in 1968. Ca Moscova ar fi putut sau ar fi voit sa ignore vreo tara cu care avea 1000 km de frontiera si inca 200 km de tarm la Marea Neagra - controlata de sovietici - e greu de crezut, mai ales dupa ce, la conducerea tarii, a venit un guvern care se opunea principalelor sale intentii pe plan international.
 Comentarii: 17 Afiseaza toate comentariile  
VA MULTUMIM, DR.WATTS !   de Nikki
Lui "Ohio"   de Rollex
Cata dezinformare poate sa inghita romanul?   de Paul din Ohio
mesaj pt Pacepa :   de ionion
Pt.Garamfoiu   de doctorul
He, he... Lipseste cineva pe aici   de roy
A fost sau nu, Romania comunista obedienta sovieticilor si KGB ?   de Kartouche
Pacepa si Larry Watts   de Virgil Ciuca
Ghiciti cine ie persoana din dreapta in spatele lui Gorbaciov ?   de Garamfoiu
Ce-am inteles   de Eufrosin
Securitatea sau KGB acelasi gunoi.   de ionion
DOAR....   de Andrada Tiparas
pana la urma...   de Andrada Tiparas
la timisoara   de Andrada Tiparas
CONCLUZIA..   de Andrada Tiparas
Si ? Ce vreti sa faceti din Romania bolsevica o victima ? Dictatura bolsevica a fost si este   de ionion
Ceausescu dictator sau luptator pentru independenta ?   de srelu
A r h i v a
  Problema etnicilor romani din URSS    1 comentariu
  "Relatia speciala" secreta si Arhivele Disparute    2 comentarii
  Moscova si indepartarea Basarabiei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Confruntarea inegala: KGB contra Romaniei (3203 afisari)
 Escrocherie sau interes national? (2187 afisari)
 Romania singura la Marea Neagra (1707 afisari)
 Bush Jr. cere sprijinul lumii (1672 afisari)
 "Albania Mare" contra Serbiei (1552 afisari)
 Jorg Haider iesise de la discoteca si circula cu 142 km/h in momentul accidentului  (2244 afisari)
 Fiica renumitei gimnaste Lavinia Milosovici a murit duminica dimineata (2026 afisari)
 Joerg Haider, lider al extremei-drepte austriece, ºi-a pierdut viaşa intr-un accident rutier (1969 afisari)
 Gemenele Kristina si Karissa, noile iubite ale tatucului Playboy, Hugh Hefner  (1862 afisari)
 Fidel Castro: Este un miracol faptul cã Obama nu a fost asasinat (1856 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01825 sec.