Ziua Logo
  Nr. 4357 de miercuri, 8 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Talibani, versiunea "reloaded" 2008
Cristian UNTEANU 
Mesajul lansat de Presedintele Karzai e senzational. Ii cheama pe talibani la masa discutiilor, invitat fiind si Mollahul Omar, al doilea nume de pe lista celor mai cautati teroristi din lume. Comandantul trupelor SUA din Afganistan zice si el ca s-ar putea sa fie o solutie. Purtatorul de cuvant al NATO spune ca este o eventualitate de luat in consideratie, chiar daca, pentru moment, nimic nu se schimba din mandatul fortei internationale din care face parte si Romania.
Au ajuns cumva aliatii Afganistanului la concluzia ca s-au infundat intr-o mlastina fara fund si au redescoperit cumva lectiile de istorie care spun ca nimeni n-a castigat un razboi impotriva afganilor? Asta stiau bine britanicii, in urma uneia dintre cele mai teribile si sangeroase infrangeri inregistrate in istoria lor militara. Asta puteau povesti si rusii... Sa fi ajuns cineva la concluzia ca numarul de morti inregistrat pana acum de trupele coalitiei este prea mare (900 in total, dupa o statistica realizata de Reuters) si ca rezultatele sunt disproportionate in raport cu cheltuielile enorme facute pana acum? Este posibil ca analistii militari sa fi considerat ca ritmul in care creste anual numarul incidentelor (ONU afirma ca anul trecut numarul mortilor civili a fost de 700) poate sa duca la o ostilizare din ce in ce mai profunda a populatiei si la largirea bazei de masa a actiunii talibanilor? Sa fi fost facuta o analiza realista asupra succesului real al principalei actiuni civile imaginate de ISAF pentru a crea o noua baza economica pentru Afganistan, anume distrugerea culturilor si implicit a retelelor de traficanti de droguri, principala sursa de venituri a celei mai mari parti a populatiei?
Poate, dar Karzai incearca acum cu totul altceva: importul experientei de tip libanez: introducerea in dialogul politic a unei organizatii considerate ca avand activitati teroriste, acordand concesii majore, poate mergand, ca in cazul Hezbollah, la dreptul de a candida in alegeri, de a fi deci reprezentata in Parlament si in guvern. Moment in care nu vor mai fi talibanii ucigasi, teroristi si crimi�nali, ci parte a unui sistem politic ales in mod democratic, garantand astfel stabilitatea tarii, recunoscuti ca atare in intreg sistemul de relatii internationale. Evident, speranta este ca, astfel, s-ar putea sparge unitatea frontului taliban care va incerca eventual sa formeze o aripa "politica" democrata cu un discurs relativ calm si rational, tocmai bun de scos pe piata internationala si care sa serveasca drept argument tuturor liderilor politici occidentali care cauta cum sa-si scoata mai rapid trupele din Afganistan. Este si acesta un mod de a gandi, dar cu rezultate imposibil de prevazut. Si foarte greu de imaginat ca ar putea da vreun rezultat pentru cine are macar cateva notiuni de baza despre educatia primita de talibani in madrasurile molahilor ultra-conservatori si regulile de o severitate absoluta ale Sharia aplicata fara ezitare de catre toata populatia Pastun (rezerva reala de cadre a talibanilor), fie in Afganistan, fie in Balucistan.
Problema este insa alta: occidentalii nu numai ca scapa din mana un joc crucial, controlul Afganistanului, ci, poate foarte grabiti sa urmeze instantaneu modelul unei retrageri americane din Irakul scapat si el de sub control, creeaza un precedent: posibilitatea ca organizatiile de pe celebra lista a terorii sa-si schimbe identitatea tocmai pe acest model, al unei reuniuni nationale in care-si vor lua partea leului. Ce urmeaza? Discutii in Turcia cu PKK, in Sri Lanka cu Tigrii Tamili... lista este deschisa oricarei sugestii. Poate asta chiar sa fie solutia, cu Molahul Omar primit ca salvatorul natiunii la Kabul si apoi vorbind despre drepturile omului la Bruxelles. Dar daca asta e decizia diplomatiei occidentale, de ce au lasat sa moara atatia oameni degeaba? Sau se intampla altceva la Kabul?
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Sau ce se-ntampla la Kabul ? Nicevo ia cu paine explicatia la    de Ghita Bizonu'
Pai ce sa urmeze? O vizita a lu Osala la Casa Alba   de Ghita Bizonu'
nu negociem cu teroristii?   de Giuseppe Cocos
si englezii?   de dorumare
A r h i v a
  Campania din SUA, ca la usa cortului    21 comentarii
  Aliante, negustorii mortii si cursa inarmarilor (IV)    2008-09-25
  Aliante, negustorii mortii si cursa inarmarilor (III)    2008-09-24
  Vom vota pentru scoaterea Rusiei din carti?    2008-09-17
  Ingredientul Vatican in campania realegerii prezidentiale    2008-09-13
  Razboiul celor doua mari: Romania la frontiera (3)    2008-09-03
 Top afisari / comentarii 
 Felix opere incomplete (2262 afisari)
 Evolutia umana, la capat de drum (1950 afisari)
 Painea lui Tariceanu (1936 afisari)
 Hotie la contorul de gaz (1800 afisari)
 Care pe care (1481 afisari)
 Caderea titanilor  (4929 afisari)
 Salvati-l pe Catalin! (3306 afisari)
 Ghici cine este vedeta care tine mortis sa ne arate ca este "o viagra umana"? (3114 afisari)
 Ele sunt cei mai frumosi "barbati" din lume! (VIDEO) (2726 afisari)
 Dezinformare in presa rusa: Majoritatea fortelor politice din Romania opteaza pentru o apropiere de Rusia (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09751 sec.