Ziua Logo
  Nr. 4357 de miercuri, 8 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Campania din SUA, ca la usa cortului
Ileana CORNEA 
Campania prezidentialelor americane din 4 noiembrie a luat o turnura dura, dupa dezbaterea candidatilor la vicepresedintie de la finele saptamanii trecute. Candidatul democrat, Barack Obama, cu tot zambetul lui de reclama la Colgate, care a prins de minune la opinia publica (in special la sexul frumos, in gen APACA II), a fost acuzat de republicani de "prietenie cu teroristii".
Cum electoratul SUA este, in aceasta perioada, interesat, in primul rand, de criza economica in care au aruncat-o cei opt ani ai regimului Bush, e foarte putin probabil ca aceste acuze, lansate de republicani la adresa candidatului democrat, sa impresioneze votantul de rand si sa influenteze rezultatul scrutinului.
Deocamdata, inainte de cea de-a doua dezbatere televizata intre finalistii cursei spre Casa Alba, tabara republicanului John McCain trebuie sa accepte ca sondajele ii sunt tot mai nefavorabile. Staff-ul senatorului de Arizona, aspirant la Biroul Oval, a avertizat ca se va lansa intr-o campanie "foarte ofensiva" impotriva senatorului de Illinois.
Candidata republicana la pozitia de mana dreapta a lui John McCain (in cazul in care tandemul ar castiga alegerile), Sarah Palin, a trecut deja in actiune, pe linia dura, ea fiind cea care l-a caracterizat pe Barak Obama in termeni care pot fi interpretati drept acuzatii de colaborare cu teroristii. Candidatul democrat "vede America, se pare, ca fiind atat de imperfecta, incat se imprieteneste cu teroristi care isi iau drept tinta propria tara", a apreciat colistiera lui McCain.
Dupa cum era de asteptat, tabara democrata a reactionat prompt. Acest nou atac - dupa nenumaratele acuze in virtutea carora Obama ar fi fost musulman - sustinatorii lui Obama l-au calificat drept "ridicol, disperat, necinstit si imoral". "Senatorul McCain si echipa sa mizeaza pe faptul ca va poate distrage atentia cu afirmatii defaimatoare, in loc sa va vorbeasca despre lucruri esentiale", a declarat Barack Obama, duminica, la Asheville, in Carolina de Nord. Candidatul democrat a criticat, de asemenea, afirmatiile consilierului lui John McCain, Gregg Strimple, care isi afirmase, la finele saptamanii trecute, graba de a intoarce pagina crizei economice si de a discuta, din nou, bilantul de stanga al lui Barack Obama.
Democratii au estimat ca, in timpul crizei care a afectat sistemul financiar si Congresul SUA, John McCain s-a aratat "lunatic", demascandu-si "incompetenta privind problemele economice". Indiferent de eforturile dure ale republicanilor, ultimul sondaj Gallup il credita pe candidatul democrat cu un avans de sapte procente fata de rivalul sau republican.
De peste doua sute de ani, Occidentul a insistat in practica schimbarii regimului politic si social in Orientul Mijlociu. George W. Bush, care a fost, cam intotdeauna, paralel cu realitatea evidenta a evenimentelor de pe planeta, s-a cam jucat intotdeauna de-a Napoleon. Se stie ca Napoleon a fost primul care a incercat sa-i modernizeze pe arabi. Iar cel din urma, deocamdata, a fost George W. Bush, care, entuziasmat de basmele neoconservatoare, a incercat sa explice omenirii ca Irakul va fi scurtatura spre un Orient Mijlociu democratic. Principiul egalitatii a fost inte�les perfect, in sensul ca musulmanii considerau ca islamul le permitea sa priveasca peste umar sistemul castelor din India si privilegiatii aristocrati ai lumii crestine. Dar, in ce priveste libertatea, lucrurile stateau putin diferit. La arabi, o persoana libera era cel care nu era sclav. Schimbarea politica si-a urmat calea timp de decenii, pentru ca liderii regionali, de la sultanul otoman si pana la sahul Persiei, au decis sa imite modernizarea occidentala, constienti de ramanerea lor in urma.
Doar ca acest Napoleon bis a ajuns la finele a doua mandate la Casa Alba, fara a schimba nimic in Orient, ci, dimpotriva, i-a iesit de minune sa distruga Irakul, invocand in permanenta teoria antiterorismului. Este, in consecinta, foarte explicabila campania dura in batalia pentru succesiunea fotoliului principal de la Casa Alba.
 Comentarii: 21 Afiseaza toate comentariile  
Asa-si trateaza administratia Bush "eroii"...   de Giuseppe Cocos
Secret Bush Administration Plan to Suspend US Constitution   de Zenn
NT,apropo de USA <cu un picior in groapa>....   de Adrian v.D.
Pana una-alta,aceeasi plictiseala la decernarea Premiilor Nobel.....   de Adrian v.D.
Faceti rost de-o "comeata" !   de CALUGARU
Profesorul de open schlitz Bill Ayers   de ARP
Minia proletarilor negri   de Hadrian Gaunescu
Change you can laugh at...   de ARP
Si democratii ce-au pazit ?   de alwis46
Sa-i trimitem acolo pe Gigi si Tribun sa-i invete caum se-njura?   de Ghita Bizonu'
bubulina gospodina de partid nu se lasa pina nu arunca cu bulina rosie'n alegeri,   de silviana
Nu ca la usa cortului, ci ca la intrarea in coliba, avand in vedere ca e nascut in Kenya   de ARP
Un articol de diletant    de Mucenic
Hai, Barak Obama !   de Raquel
scenariu war of the worlds: we interrupt regular programming to announce that the USA has defaulted   de Arcturus
Brazilia si Argentina incep sa tranzactioneze in moneda locala, ups!   de Arcturus
Si un act "terorist" se va intimpla la 2-3 zile    de Giuseppe Cocos
ce fel de suporteri are McPain?   de Arcturus
Doamna Ileana Cornea uita sa mentioneze un mic amanunt:   de moroianu
Ar fi normal ca in urmatorii 20 de ani sa cistige alegerile numai democratii, nu republicanii care    de Ho Ciu Tzi
Apreciez sensibilitatea amerlocilor..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Talibani, versiunea "reloaded" 2008    4 comentarii
  N-aduce anul ce aduce Conventia republicana    2008-09-03
  Clipe grele pentru Israel    2008-08-16
  Cantecul de lebada al presedintiei Bush Jr.    2008-06-11
  Bush mediaza intre doua tranzactii    2008-01-16
  Olmert si Abbas, fata in fata    2007-12-27
 Top afisari / comentarii 
 Felix opere incomplete (2262 afisari)
 Evolutia umana, la capat de drum (1950 afisari)
 Painea lui Tariceanu (1936 afisari)
 Hotie la contorul de gaz (1800 afisari)
 Care pe care (1481 afisari)
 Caderea titanilor  (4929 afisari)
 Salvati-l pe Catalin! (3306 afisari)
 Ghici cine este vedeta care tine mortis sa ne arate ca este "o viagra umana"? (3114 afisari)
 Ele sunt cei mai frumosi "barbati" din lume! (VIDEO) (2726 afisari)
 Dezinformare in presa rusa: Majoritatea fortelor politice din Romania opteaza pentru o apropiere de Rusia (2499 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.14702 sec.