Ziua Logo
  Nr. 4356 de marti, 7 octombrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Romania socialista in criza
George SCARLAT 
Responsabilii statului roman se dau de ceasul mortii din cauza tsunami-ului financiar mondial, care va lovi si Romania. Dar cutremurul de pe Wall Street e doar ultima noastra problema. Viciile economiei romanesti sunt cronice si de structura, dar nimeni dintre cei indriïżœtuiti nu se sinchiseste. Chiar si fara criza mondiala Romania ar fi ajuns rau, pentru ca merge pe un drum gresit.
In toata lumea, tarile cu economii libere au progresat. Libertatea economica, reducerea sectorului de stat in economie si a fiscalitatii, diminuarea birocratiei si a reglementarilor de tot soiul, au descatusat initiativa privata si au adus bogatie. Acesta este cazul tarilor occidentale si a unor "tigri asiatici", cum ar fi Singapore.
In schimb, tarile bantuite de populism si socialism se afunda tot mai mult in marasm. In aceste economii exista un puternic sector de stat in economie, care de obicei este subventionat, fiind pusculita partidelor. Taxele mari sufoca libera initiativa, la fel ca birocratia si arsenalul sau, reglementarile, care ii permit acesteia sa hartuiasca agentii economici si populatia pentru a-i obliga sa dea spaga. Birocratia gigantica sleieste bugetul si se transforma si in agentie de plasare a fortei de munca pentru partide. Asemenea economii sunt caracteristice pentru tarile lumii a treia, printre care si Romania.
Faptul ca suntem cea mai saraca natiune din UE nu este intamplator. Dupa Heritage Foundation, Romania ocupa locul 68 din 165 de natiuni din punct de vedere al gradului libertatilor economice, fiind intrecuta de Madagascar sau Mongolia. Lipsa de libertate economica a aruncat Romania la coada topului mondial al competitivitatii. Adica pe locul 74, dupa Vietnam sau Sri Lanka, potrivit World Economic Forum.
Nici nu e de mirare, din moment ce in Romania numarul de taxe si impozite platite de companii, respectiv 113, este cel mai mare din lume, potrivit raportului "Doing business", editat de Banca Mondiala. Uzbekistan e mai liberal, cu doar 112 taxe. Asadar, cota unica de 16% este doar praf in ochi, o taxa intr-un ocean.
Mugur Isarescu a criticat recent legislatia rigida a muncii din Romania, care impiedica crearea de noi locuri de munca si a fost potrivita pentru perioadele de somaj masiv, pe cand acum ducem lipsa de forta de munca. In acest timp, guvernul se lauda ca a sporit numarul asistatilor sociali.
In ce priveste restituirea proprietatilor, Romania se afla pe ultimul loc in Europa. Privatizarile BCR si Automobile Craiova, mandria guvernului, sunt o minciuna. De fapt, statul si-a vandut participatii minoritare la companii care deja erau private. De la CEC la companiile energetice, de transporturi si de comunicatii, guvernul nu a reusit sa vanda nimic. In acest timp, subventiile acordate companiilor de stat sunt o adevarata hemoragie pentru buget, vezi CFR de exemplu.
Guvernul a creat o birocratie hipertrofiata. Exista zeci de organisme guvernamentale, cum ar fi autoritati, agentii, oficii, comisii. Fiecare la randul ei are buget, salariati, emite un hatis de acte normative. Numarul bugetarilor a crescut vertiginos si e pe cale sa intreaca numarul salariatilor din alte domenii de activitate. Iluzia socialista dicteaza infiintarea cate unei agentii pentru fiecare problema din societate, ca solutie pentru rezolvarea acesteia. In comparatie cu guvernantii de azi, Adrian Nastase era un fel de Margaret Thatcher. In consecinta, Romania are cea mai mare inflatie din UE, cel mai mare deficit comercial raportat la PIB si este ultima din UE la majoritatea indicatorilor economici.
Guvernul CDR era presat de FMI sa faca reforme, iar Nastase de negociatorii UE. Cei de azi nu mai dau socoteala nimanui. Fara o reforma radicala. Romania va ramane in lumea a treia. Statistica arata ca nici o tara cu structura social-economica a Romaniei nu a reusit. De pe alta planeta, premierul promite ca Romania va deveni a saptea economie din UE. Nici el nu crede ce spune.
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Statistica arata ca nici o tara cu structura social-economica a Romaniei nu a reusit   de Giuseppe Cocos
Romania socialista?NU. Romania comunista agonizeaza de 20 de ani.   de rosu ovidiu
Pune mana pe carte Scarlate...   de avram
Masuri   de Mona G.
Care criza dom' ?   de alwis46
Georgica - te cam paste repetentia !   de Arogantu'
Alo toovuuuu Scarlat matale vrei sa iesi la penzie pe baza de socialism ?!   de Ghita Bizonu'
Solutia: Respectarea doctrinei separarii administratiei nationale de cele judetene   de Constantin Timoc
ce prostioare cu 1 la 72   de aussie
M-am cam plictisit de bancul cu restituirea proprietatilor si Romania pe ultimul loc.   de Socrate
1 la 72 ? da impresionant.   de Aladin
Saracu, ce bogat este!   de Atamild
tulai!   de Tudor190
1 la 72   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  PC, Bideu si sfarsitul lumii    2008-09-10
  Guvernul, carciumile si inundatiile    2008-07-28
  Politicienii contra economiei nationale    2008-07-02
  Esecul Televiziunilor la alegeri    2008-06-30
  PNL intre Orban si Tariceanu    2008-06-21
 Top afisari / comentarii 
 Baronii pensiilor (2479 afisari)
 Pierdut stat roman. Il declar nul. (2385 afisari)
 Amanta lui Lennon, aleasa de Yoko (1909 afisari)
 Gafa de zece miliarde de euro (1592 afisari)
 Romania socialista in criza (1513 afisari)
 Ghici cine este vedeta care, la 45 de ani, arata senzational in costum de baie?  (3082 afisari)
 Actrița Mariana Mihuț a căzut pe scenă in timpul piesei "Unchiul Vania"  (2657 afisari)
 Statele Unite se indreaptă spre o gravă recesiune, a anunțat Fondul Monetar Internațional  (2514 afisari)
 Imagini șocante cu momentul in care arbitrul Colțescu a vrut să se arunce de la balcon (VIDEO) (2327 afisari)
 Refugiu caldut si salarii barosane: Unul din zece angajati ai A.N.A. are rude cu functii in SIE, MAp sau MIRA  (2042 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10551 sec.