Ziua Logo
  Nr. 4348 de sambata, 27 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Falimentul bancar al secolului in America
-- Washington Mutual, o banca cu active de 307 miliarde de dolari, a fost inchisa ieri de guvernul american * JPMorgan Chase & Co a achizitionat-o pentru 1,9 miliarde de dolari
Criza bancara din Statele Unite ia amploare, iar eforturile administratiei Bush de a salva acest sector ar putea ramane doar pe hartie. Autoritatile americane au decis joi sa inchida Washington Mutual (WaMu), activele bancare ale celei mai mari institutii de creditare si economii ajungand in mainile JPMorgan Chase pentru suma de 1,9 miliarde de dolari. Aceasta este cea mai grava prabusire din sectorul bancar american.
A doua mare prabusire a unei banci din SUA a avut loc in 1984, acesta fiind Continental Illinois National Bank & Trust, cu active evaluate la 40 de miliarde de dolari. Lucrurile nu stau bine nici in plan politic. Negocierile de joi, de la Casa Alba, dintre republicani si democrati, desfasurate sub auspiciile presedintelui George W Bush, s-au soldat cu un esec. Cele doua tabere nu au ajuns la un numitor comun referitor la planul de 700 de miliarde de dolari propus de Washington.
JPMorgan Chase & Co isi demonstreaza inca o data capacitatea de a trage profit de pe urma crizei financiare din Statele Unite. Institutia a devenit cea mai mare banca din SUA in functie de depozite, dupa ce a achizitionat activele bancare si reteaua de sucursale ale bancii Washington Mutual pentru 1,9 miliarde de dolari, informeaza Bloomberg. Clientii WaMu si-au retras din conturi aproximativ 16,7 miliarde de dolari din septembrie, a precizat Biroul de Supraveghere a Economiilor (Office of Thrift Supervision). In luna martie, Washington Mutual respinsese o oferta de preluare de la JPMorgan care evalua o actiune a bancii la patru dolari. Confiscarea si vanzarea activelor WaMu este cea mai recenta masura extraordinara adoptata de autoritati pentru a incerca sa elimine creantele neperformante din industria bancara.
JPMorgan a precizat ca in urma tranzactiei va avea 5.410 sucursale, in 23 de state din America, precum si cele mai mari operatiuni de pe segmentul de carduri bancare. JPMorgan reuseste sa depaseaca Bank of America, cu active totale de 2,04 miliarde de dolari. JPMorgan a achizitionat, in urma cu patru luni, banca de investitii Bear Stearns.
Seful Trezoreriei in genunchi
Daca initial parea ca s-a ajuns la un acord de principiu in privinta planului de salvare a bancilor, democratii si republicanii, reuniti joi seara la Casa Alba, in prezenta lui George W Bush si a celor doi candidati la prezidentiale, au suspendat, dupa aproape 11 ore, discutiile. Republicanii au refuzat acest plan, despre care au afirmat ca "ii revolta" si pe care il considera prea dur pentru contribuabilul american. In plus, republicanii au criticat intruziunea inacceptabila a guvernului in sectorul bancar. Spiritele au fost atat de incinse in cursul intrunirii, incat Henry Paulson, seful Trezoreriei, care alaturi de presedintele bancii centrale a SUA (Rezervele federale), Ben Bernanke, a lansat in ultimele zile insistente apeluri la adoptarea cat mai rapida a planului de iesire din criza de catre Congres, a ingenuncheat in fata liderilor democrati, intr-o tentativa teatrala de a aduce tratativele la deznodamantul dorit, au dezvaluit agentiile de presa americane.
Asul din maneca lui McCain
In schimb, democratii l-au acuzat pe candidatul republican, John McCain, ca perturba adoptarea planului si ca ascunde in maneca o alta solutie. In cele din urma, partile au cazut de acord sa finalizeze negocierile in cursul zilei de ieri. Vastul plan de interventie guvernamentala pentru sustinerea bancilor a fost trimis la sfarsitul saptamanii trecute spre aprobare Congresului. Planul vizeaza preluarea activelor nelichide din sistemul bancar prin alocarea sumei de 700 miliarde de dolari din bugetul SUA. Bush si seful Trezoreriei au avertizat ca orice intarziere ar putea avea consecinte negative asupra economiei americane.
Profiturile din nimic au declansat criza
Criza financiara din SUA a fost generata de incalcarea unor principii bine statuate, chiar de "suspendarea" bunului simt si "sub imperiul setei de profit din nimic", a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, transmite Mediafax.
El a afirmat, la o conferinta organizata de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, ca, mai grav decat costurile financiare in sine este riscul de pierdere a increderii "intr-un sistem financiar croit in cateva secole, sistem care se afla la temelia economiei moderne". "Nu imi dau seama pana unde cunoasterea insuficienta, chiar din partea conducatorilor unor mari institutii financiare, a fost de vina si de unde orbirea a venit din dorinta de profit, din mirajul ca acesta poate fi generat din nimic, fara risc si aproape fara capital", a spus Isarescu.
Potrivit guvernatorului BNR, iluziile s-au transformat "in profituri si dividende suculente", iar calitatea creditelor de unde a pornit "bulgarele de zapada" s-a deteriorat tot mai mult, pe masura ce sloganul "ai o casa, ai un imprumut" a patruns tot mai adanc in societatea americana, indemnandu-i pe tot mai multi sa se imprumute ieftin, pe seama valorii umflate a locuintelor, indiferent de capacitatea de a restitui imprumuturile respective.
"Probabil ca nu s-ar fi ajuns atat de departe daca reglementarea creditului, fie el si cu ipoteca, ar fi fost mai stransa, daca reglementarile americane ar fi fost mai aproape de standardele de la Basel cu privire la nevoia de capital, daca marile firme de audit ar fi examinat cu mai multa atentie acele miraculoase plasamente clasificate AAA, dar care aduceau randamente care nu sunt uzuale la asemenea instrumente sigure, daca nu s-ar fi cascat asa o prapastie intre dreptul managerilor de a incasa bonusuri ametitoare si raspunderea lor, atunci cand, peste ani, se dovedeste ca totul a fost un balon de sapun", a spus Isarescu.
Guvernatorul a explicat ca, la baza declansarii crizei finan�ciare americane au stat intai instrumentele financiare derivative, un termen care descrie credite obisnuite, acordate cu o garantie atasata, care au trasaturi - dobanzi, maturitati si altele - standardizate, care permit ca acestea sa fie "impachetate" si vandute de o institutie de credit pentru a obtine lichiditate si a acorda noi credite.
"Este interesant ca, in procesul impachetarii si reimpachetarii, erau folosite instrumente matematice sofisticate, indeosebi din teoria probabilitatilor, care urmareau sa arate cat de mic este riscul si de mare profitul pe care il asigura aceste instrumente", a mai spus Isarescu.
Situatia din SUA ameninta si Romania
Pe de alta parte, Isarescu considera ca este posibil ca actuala criza din SUA sa afecteze adoptarea monedei euro in Romania in 2014, dar apreciaza ca este prematur sa fie evaluat acum ce impact va avea criza pana in acel an. "E prematur sa vedem toate detaliile crizei financiare si impactul asupra Romaniei pana in 2014. Potentialul crizei este destul de mare si s-ar putea ca o buna parte din elementele care dau configuratia sistemului mondial din prezent sa se schimbe pana atunci. Nu sunt prezicator. Este posibil", a mai spus guvernatorul BNR. El a subliniat ca aceasta criza nu va afecta direct Romania, nu pentru ca tara noastra are un sistem financiar primitiv, ci pentru ca bancile romanesti s-au ferit de produsele "toxice" de creditare, iar normele BNR in privinta creditarii au fost mai severe. "Indirect, insa, efectul exista, fiind vorba de panica. Indirect, oricand pot sa apara efecte", a spus Isarescu. Potrivit acestuia, BNR se afla in alerta pentru a atenua aceste efecte negative. "Daca e vorba numai de zvonuri, vom lua masuri de calmare a publicului", a spus guvernatorul BNR. Mugur Isarescu a participat, ieri, la Universitatea "Babes-Bolyai" (UBB), la deschiderea oficiala a conferintei "Enhancement of Knowledge on Higher Education and Its Dissemination: Imperative for Policy and Practice".
Luciana POP, Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 61 Afiseaza toate comentariile  
Cine se-ntinde mai mult decat il tine plapuma...   de muresanu
   de Pinkie
Sfatul lui Obama lreferitor la planul de bail out.   de california
Am fost la Berlin..   de neamtu tiganu
Californio ... cica McCainele si-a petrecut ziua la telefon ... thanks, but no thanks? :))))   de Arcturus
Califf orniaaaa !!   de Aladin
Cand nu e un bin laden,e altul,cand nu e un Bush,e altul.   de vida clara
"Cine nu e cu mine,e impotriva mea"   de vida clara
CINE E MANDRU DE AMERICA? Faceti un pas in fatza. Asa, asa ...   de Timotei
IO-TE DOM'LE,semidoctul ignorant, ''calugaru'' ce-si ascunde sub sutana coarnele, coada si copitele    de Ho Ciu Tzi
Dinozaurul cinta : Bomb Iran   de Giuseppe Cocos
In Florida   de Giuseppe Cocos
Califlocea nu te mai agita ca gindacul in cada (merci Mos Grig)   de Giuseppe Cocos
Califlocea uita-te la asta: stupid   de Giuseppe Cocos
Democrats for Bush.   de california
Obama despre Ahmadinejad.   de california
Despre procentul magic: 95%   de california
Obama e in Greensboro, NC.   de california
Calugaru   de katty1
Momentul bratarii, aseara,   de california
Ca-calugare, io tin cu democratii, Obama, nu cu iubitul tau McCiine si Bush!!!    de Ho Ciu Tzi
Dezbaterea McCain - Obama pt francofoni :   de Pinkie
Liberal versus conservative.   de california
Obama: "you can call me if you need me."   de california
Dar unde o fi Roy & co ???Tot la parastas ???   de Pinkie
Nea Grigore, dupa numai 2 ani de Obama parca vad CA TE DAI CU CREMA DE PANTOFI PE FATA   de Timotei
Strategia e buna! America e "pe butuci" dusmanii ridica capul si PAC! UNA SANATOASA LA MIR   de Timotei
Domnului McCain, important NU VA RETRAGETI INAINTE DE ALEGERI, NU SE CADE!   de Timotei
ALO, ALO, DOMNUL PRESEDIUNTE OBAMA !!!   de Timotei
Conform FOXNEWS   de Giuseppe Cocos
Pentru Calugaru   de Klaus Steinberg
Mai, alwis, mai !    de CALUGARU
USA si China   de ug
GATA, S-A PRABUSIT !!! E deja la pamant!   de Timotei
Raspopitule!   de Elena-Elly
?   de ug
Ce spui Calugare ?   de alwis46
N.Hrusciov : tovarasi trebuie sa-i depasim pe americani !   de FB
Pt Pinkie -Lumea in care traim. O lume fara repere financiare (3)   de paraipan
Pt Pinkie -Post Bretton Woods si Colapsarea Golden Buck (2)   de paraipan
La citeva secunde dupa primul "presidential debate"   de CALUGARU
Pt Pinkie -Bretton Woods (1)   de paraipan
   de Pinkie
ce faliment?   de Anca2008
Pentru Pinkie   de Klaus Steinberg
Nu e ciudat ca Apocalipsa prevede caderea US ???? ( acum 3.000 de ani )   de Pinkie
Eu nu stiu de ce va miratzi !?:))   de Klaus Steinberg
Chiar sunt specialisti , domnule Ho Ciu Tzi !   de Klaus Steinberg
foarte bine   de ....
Mai sint si alte News, nu numai caderea WaMu   de paraipan
Bravooo ''profesionistului'' management ovreiesc, al sistemului financiar american!!!!   de Ho Ciu Tzi
Let's face it : o sa fie recesiune, copii ....   de Pinkie
cum sa investesti bani in noua America:   de Arcturus
I-auzi Mache !!!   de Liviu2002j
In Post-ul lu' Rupert scrie ca Paulson ar fi cazut in genunchi implorand semnarea actului...   de Zenn
ALO, ALO BIBERONICA MEA DRAGA !!!   de Timotei
Dezinformare in masa...   de alamar
Andradooo !   de CALUGARU
Poate ca nu stiati....   de xViorel
Romania mai avansata decit SUA   de Tudor190
Mda LACOMIA MARE SI PROSTIA PE MASURA e cauza colapsului apropiat al sistemului financiar american!   de Ho Ciu Tzi
A r h i v a
  Baronii mosesc judetele-stat    17 comentarii
  Tribunul isi adoarme coloneii    3 comentarii
  Geoana - prim-ministrul PNL Diaconescu - premierul PD-L    
 Top afisari / comentarii 
 Manipularea URSS (3119 afisari)
 Falimentul bancar al secolului in America (2756 afisari)
 Starpiti-i pe ceausesti (1852 afisari)
 Pur-sange arab de Romania (1508 afisari)
 Baronii mosesc judetele-stat (1431 afisari)
 Se intampla in Romania: O soferita a fost la un pas sa-i calce cu masina pe politistii care i-au cerut sa parcheze regulamentar  (2677 afisari)
 Forme de viata necunoscute, descoperite in catacombele din Roma (2522 afisari)
 A scos cutitul si a taiat doi tineri pentru ca i-au furat mobilul (1790 afisari)
 Cum sa-l gasesti si sa-l pastrezi pe barbatul perfect (1686 afisari)
 Ati da 3.500 de dolari ca sa pasiti in astfel de cizme?  (1502 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.04118 sec.