Ziua Logo
  Nr. 4347 de vineri, 26 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Diversiunea Rusiei
-- Spionii Moscovei au fost dislocati in Cehia pentru a contracara scutul antiracheta al SUA
Dupa semnarea recenta de catre ministrul american al Apararii Robert Gates si omologul sau ceh, Vlasta Parkanova a acordului militar privind instalarea radarului american pe teritoriul Cehiei, Rusia si-a intensificat activitatea de spionaj pe teritoriul acestei tari. Potrivit unui raport al Contrainformatiilor cehe, serviciile de informatii ruse desfasoara activitati cu caracter propagandist in incercarea de a convinge populatia ceha de efectele negative ale instalarii elementelor scutului antiracheta. In paralel, Polonia se indreapta spre reactivarea Tratatului de la Varsovia, cu Polonia in rol de lider rusofob.
Serviciile de informatii ruse incearca in mod activ sa influenteze opinia publica ceha impotriva instalarii unor elemente ale scutului american antiracheta, potrivit unui raport al Serviciului ceh de securitate si informatii (BIS), dat publicitatii ieri, relateaza Mediafax. Acest raport anual publicat la Praga mentioneaza "masuri active legate de proiectul de instalare (pe teritoriul ceh, n.r.) a unor elemente ale apararii antirachete americane". Potrivit BIS, serviciile de informatii ruse au incercat in 2007 sa se infiltreze in structurile societatii civile, in politica si presa, care "exercita o influenta asupra opiniei publice"."Intr-un context mai larg, obiectivul este, printre altele, crearea impresiei ca in Europa se asista la o reabilitare a nazismului si la o negare a rolului URSS in timpul infrangerii nazismului, aceasta sub egida UE si NATO", potrivit raportului. BIS constata de asemenea ca "activitatile de spionaj ruse din Republica Ceha sunt in prezent foarte intense".
Cehia impartita
Opinia publica, dar si politicienii cehi sunt impartiti in privinta instalarii radarului american pe teritoriul ceh. Ministrul american al Apararii, Robert Gates, si omologul sau ceh, Vlasta Parkanova, au semnat saptamana trecuta, la Londra, acordul militar care autorizeaza desfasurarea de soldati americani pe teritoriul Cehiei in cadrul extinderii scutului american antiracheta. Aprobat saptamana trecuta de Guvernul ceh, acordul bilateral SOFA (Status of Force Agreement) a fost semnat de Robert Gates si Vlasta Parkanova cu ocazia participarii celor doi oficiali la reuniunea informala a ministrilor apararii din tarile membre ale NATO care s-a desfasurat joi si vineri la Londra. Acordul SOFA completeaza acordul diplomatic bilateral semnat deja in luna iulie de Praga si Washington in vederea desfasurarii, la orizontul anului 2012, a unui puternic radar care urmeaza a fi conexat la zece interceptoare amplasate in Polonia pentru a contracara posibile atacuri de rachete balistice cu raza lunga de actiune. Doua treimi dintre cehi sunt ostili proiectului, potrivit sondajelor de opinie.
Praga si Washingtonul au semnat de curand doua acorduri in vederea instalarii, pana in 2012, a unui puternic radar la sud-vest de Praga, ce va fi cuplat cu zece interceptoare de racheta din Polonia pentru a contracara posibile atacuri cu rachete balistice cu raza lunga de actiune.
Tratatul de la Varsovia reactivat
Polonia se indreapta spre infiintarea unui Tratat de la Varsovia reactualizat. Diferentele dintre liderii de la Varsovia si cei de la Kremlin au adancit prapastia politica dintre cele doua state vecine. Astfel, autoritatile poloneze au initiat demersuri pentru crearea unui nou Tratat de la Varsovia, comenteaza europarlamentarul Gyula Hegyi intr-un articol din publicatia britanica The Guardian. Acesta este de parere ca spre deosebire de vechea Organizatie a Tratatului de la Varsovia din perioada comunista, desfiintata la inceputul anilor 1990 si in care Polonia juca un rol important, noua structura nu mai este orientata spre Rusia, ci spre SUA. Noua alianta, sustine Hegyi, are un pronuntat caracter antirusesc.
El anticipeaza ca de data aceasta Polonia si cele trei tari baltice - Letonia, Lituania si Estonia - isi vor coordona politica din perspectiva noului lor statut de "hiperaliati" ai SUA.
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Criza americana,...   de Marius Adrian Porojnicu
Criza politica prin care trece Cehia a slabit complet mecanismele de aparare    de ionion
Raioanele Karlovy Vary, Liberec, Ostrava sunt rusificate in acest moment,   de ionion
To Liviu2000j...   de alamar
pe americani nu-i mai intereseaza ...   de Arcturus
A r h i v a
  Azil politic la Ambasada Romaniei din Chisinau    3 comentarii
  Phenianul nuclear    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Panica la Casa Alba (2554 afisari)
 Dosarele feliX (1858 afisari)
 Diversiunea Rusiei (1820 afisari)
 Milionarii se bulucesc la case de 1 euro (1423 afisari)
 Spaima bancomatelor (1412 afisari)
 Misterioasa incarcatura a unui cargou iranian ii omoara pe capete pe piratii care l-au capturat (2864 afisari)
 Topless-ul, interzis femeilor urate si grase (2860 afisari)
 Pravda: Rusia trebuie sa se implice in disputa dintre Kiev si Bucuresti, daca nu doreste baza NATO in Insula Serpilor (2159 afisari)
 Un ofiter de aviatie britanic sustine ca a vazut o flota de OZN-uri (1822 afisari)
 S-a internat pentru o circumcizie si s-a trezit fara penis (1602 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01166 sec.