Ziua Logo
  Nr. 4345 de miercuri, 24 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Pasii marunti si inapoi
Ioan GROSAN 
Am admirat mereu politica pasilor marunti pe care a dus-o in toti acesti ani UDMR-ul. Nici un partid aparut dupa 1989 nu a urmarit mai bine, mai inteligent interesele segmentului de populatie pe care-l reprezinta. Practic, formatiunea maghiara a stat neintrerupt, mai mult sau mai putin vizibil, la guvernare, indiferent cine a luat la un moment dat prim-planul politic. (Si-mi aduc aminte ca - nu mai stiu exact anul - atunci cand dl Frunda si-a anuntat in Sala Oglinzilor de la Uniunea Scriitorilor candidatura pentru prezidentiale, cu un discurs impecabil, absolut european, dl Paleologu, langa care stateam, mi-a soptit nostalgic: "Ce pacat ca-i ungur!...", in sensul ca nu are nicio sansa sa fie ales).
Ei, toate bune si frumoase cu UDMR-ul cand e vorba de strategii de durata; cand e insa vorba de interese mici, palpabile si usor meschine, formatiunea maghiara bate pasul pe loc, ba chiar o ia in "marsalier". Dau un singur exemplu, pe care-l cunosc: de ani buni, sediul UDMR din Cluj e situat intr-un imobil pe strada Cardinal Iuliu Hossu (fosta Pavlov), nr.21, care a apartinut marelui istoric transilvan Ioan Lupas, incarcerat de comunisti in anii cincizeci, probabil pentru felul stralucitor in care a aparat si demonstrat drepturile romanilor ardeleni. Dupa rechizitionare, imobilul a slujit drept locuinta de protocol pentru toti prim-secretarii de la Cluj din 1960 incoace. Nepoata in linie directa a lui Ioan Lupas (si stranepoata lui Iuliu Maniu), Ana Lupas, un nume cunoscut in lumea plasticii romanesti si nu numai, a revendicat casa si a obtinut-o prin sentinta definitiva acum trei ani. Ca europeni ce sunt si ca aprigi sustinatori ai proprietatii private, udemeristii ar fi trebuit sa plece intr-un interval decent, mai ales ca li s-a repartizat un nou sediu. As! Ti-ai gasit! Ca car, ca mar, c-o fi tunsa, c-o fi rasa, nici pana azi proprietara de drept nu poate locui in casa ei. Asa ca gandindu-ma ca acolo au stat prim-secretarii PCR (mde, oameni politici si ei...), iar azi stau tot niste oameni politici, imi vine sa zic: la vremuri noi, tot ei.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Discurs impecabil,absolut european.   de Aladin
A r h i v a
  Prigoana religioasa la romani    11 comentarii
  Aliante, negustorii mortii si cursa inarmarilor (III)    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Condamnat la moarte (3987 afisari)
 Ultimul condamnat la moarte (2872 afisari)
 Tökes cere autonomia Transilvaniei (2351 afisari)
 Birchall se apara pe blog (1540 afisari)
 Senatorii au furat dosarul spionilor (1319 afisari)
 ICR Berlin a vernisat expozitia artistilor Alexandru Radvan si Sorin Tara. PRIVITI SI COMENTATI. (Atentie, imagini socante!) (2422 afisari)
 Deputat ucrainean: Kievul a facut tot ce putea pentru ca Romania sa aiba castig de cauza la Curtea Internationala de Justitie  (2391 afisari)
 Doua prostituate din Timisoara s-au luat la bataie cu politistii (VIDEO) (2302 afisari)
 Doua planete aflate la 300 de ani lumina de Pamant s-au ciocnit (2302 afisari)
 Moldovenii au brevetat masina de cules castraveti (1700 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85113 sec.