Ziua Logo
  Nr. 4344 de marti, 23 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Pe muchie de cutit
Sorin ROSCA STANESCU 
-- Este expresia care defineste cel mai exact situatia stranie, de spagat, in care se afla astazi proiectul votului uninominal. In timp ce, de voie de nevoie, partidele au inceput sa-i nominalizeze pe unii dintre candidati, legea este atacata. Atat in Justitie, cat si la Curtea Constitutionala. De catre Partidul Romania Mare. Si poate sa cada. Ceea ce inseamna ca vom reveni la votul pe liste, atat de intens demonizat in ultimii ani, in comparatie cu uninominalul, in aceeasi masura idealizat.
Cel mai ciudat fenomen pe care il putem remarca este ca, desi marile partide PSD, PD-L si PNL sunt indiscutabil favorizate de votul uninominal, prin eliminarea parti-delor mici si redistribuirea voturilor obtinute de acestea, dar si printr-o prezenta mai slaba la urne, ele totusi ar dori sa revina la sistemul traditional. Si, pe sub masa, incurajeaza demersul PRM. Cum se explica acest comportament duplicitar?
S-a putut observa, fara echivoc, prin modul in care s-au defasurat alegerile locale - incluzandu-i pentru prima data si pe presedintii consiliilor judetene - ca votul uninominal produce doua efecte. Primul si cel mai evident este ca intareste pozitia unor reprezentanti autentici ai comunitatilor locale. Vedetele, liderii sau baronii locali - indiferent cum le-am spune - legitimati prin votul direct al cetatenilor, nu pot fi decat cu mare dificultate si cu riscuri pe masura impusi de la centru. Am exemplificat si mai exemplific in acest sens esecul spectaculos al lui Radu Berceanu, un lider important, carismatic, care se bucura de o imensa notorietate, al Partidului Democrat Liberal, care a esuat lamentabil la Dolj, in tentativa sa de a fi ales in functia de presedinte al Consiliului Judetean. Daca se intareste pozitia liderilor locali, direct proportional scade puterea si autoritatea organizatiilor centrale ale partidelor. Intr-un parlament ales uninominal, proportia celor desemnati de la centru cu sanse de a si castiga, deci de a beneficia de sprijinul organizatiei locale, scade dramatic. Daca, in acest an, se va vota pe liste, asa cum doresc in taina toate partidele, atunci un numar mai mare de cetateni va fi motivat sa se prezinte la urne. Pentru ca, in acest sistem de vot pe liste, propaganda pe micile ecrane facuta de liderii partidelor va fi mai intensa si mai convingatoare. Antagonizand, astfel, intr-o masura mai mare, electoratul. Liderii partidelor vor deveni din nou ceea ce au mai fost. Respectiv, locomotive electorale. Ei vor ridica stacheta luptei pentru putere. In aceste conditii, cu certitudine UDMR nu numai ca ar intra in Parlament, dar ar atinge, din nou, cota de 8 la suta cu care ne-a obisnuit de fiecare data, din patru in patru ani. PRM, la fel de cert, beneficiind inca din plin de carisma, de discursul lui Corneliu Vadim Tudor, va intra din nou in Parlament. Cu un procent, dupa redistribuiri, de 8-10 la suta. Dar nu este deloc exclus ca si PNG sa se bucure de acelasi succes. In sistemul de vot pe liste, PSD, PD-L si PNL vor avea mai putine mandate. In acelasi timp, numarul deputatilor si senatorilor instalati de conducerea centrala a partidelor ar creste. Consecinta imediata, pe termenul urmatorilor patru ani, va fi ca influenta asupra acestora va putea fi exercitata tot din capitala. Si nicidecum de la nivelul organizatiilor locale. Care nici nu i-au dorit, nici nu i-au sustinut in mod direct si nici nu au contribuit la desemnarea acestora. Lasand totul pe seama propagandei si actiunii politice exercitate de Bucuresti.
Votul pe liste confera mai mul-ta putere organizatiilor la nivel central. Votul uninominal schimba acest raport in favoarea organizatiilor locale. In consecinta, jocul duplicitar al partidelor, tendinta acestora de a avorta votul uninominal se explica nu atat prin respectul fata de ceta-tean - asa cum am aratat, vointa acestuia va fi implacabil inselata prin sistemul de calcul - cat prin interesul de a detine, la nivel central, mai multa putere. Se joaca pe muchie de cutit.
 Afisari: 1599  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Ce aveti fratilor cu PCR-ul?!   de CAUTISANU GEORGE
doctrina politicienilor : sa ne fie bine numai noua cei de la putere !!   de ianculescu lucian
Poate e vorba de altceva...   de alwis46
gili,ma bucur ca te-am facut de ras.   de vida clara
n'am timp   de Mutu
Un stat cu mai multi conducatori...   de vida clara
Solutia: Re-organizare pentru ca doctrina democratiei reprezentative sa fie respectata   de Constantin Timoc
Problema: Doctrina democratiei reprezentative nu este respectata in Romania   de Constantin Timoc
SRS   de cosor ion
"Doctrina actelor si a omisiunilor   de vida clara
Schimbare sau cinism petro-liberal?   de Alex.Pandrea
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 M.I. - Sex la PSD (8929 afisari)
 Cum ne salvam banii in plina criza (1870 afisari)
 Felix la Ocna (1826 afisari)
 Pe muchie de cutit (1599 afisari)
 Nicoleta a facut baiat (1542 afisari)
 Ana Birchall reactioneaza pe blog: Filmuletul porno este o minciuna sfruntata! (3947 afisari)
 Ecologista pana in maduva oaselor: O americanca munceste goala pe santier (3309 afisari)
 Charlize Theron s-a imbatat, in direct, in emisiunea lui Jay Leno! (3181 afisari)
 Prostituate de top: Zece dintre fetele care fac trotuarul in Bucuresti au de platit peste 6.000 de amenzi (2485 afisari)
  Tatal lui Lindsay Lohan, dezgustat de alegerea facuta de odrasla sa: Iubita fiicei mele nu foloseste hartia igienica  (2446 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87444 sec.