Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nea Nicu presedinte
-- Pentru ca pe timpul suspendarii lui Basescu Vacaroiu a stat o luna la Cotroceni, el va avea toate avantajele unui fost sef de stat autentic
Nicolae Vacaroiu va beneficia, la finalul mandatului de senator, de toate privilegiile care se acorda unui fost sef al statului roman: casa, masina, bodyguard, consilier, secretara. Plus o indem�nizatie lunara, in cuantum egal cu 75% din leafa presedintelui Romaniei in exercitiu.
Vacaroiu a detinut anul trecut, timp de o luna, calitatea de presedinte interimar al tarii in perioada suspendarii lui Traian Basescu, exercitand multe din atributiile unui sef de stat "plin". A promulgat legi, a semnat decrete de eliberare din functie. In consecinta, poate pretinde drepturile care se acorda, potrivit legii, unui fost presedinte. In conditiile in care nici in legea speciala, nici in Constitutie, nu se face distinctie, la nivel de privilegii, intre un sef de stat "titular" si unul care detine temporar aceasta calitate, Vacaroiu poate solicita, si primi, bine-mersi, toate bunurile si avantajele amintite. Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de sef al statului roman, initiata pe vremea lui Emil Constantinescu si promulgata de Ion Iliescu, a fost facuta pentru a-i feri pe inaltii demnitari ai tarii, dupa incetarea mandatului, de neajunsuri materiale si de insecuritate.
Interimarul, la fel ca titularul
Potrivit Legii, pe langa locuinta de protocol pusa la dispozitie de RAAPPS lui si familiei, pe durata vietii fostului presedinte, acesta beneficiaza de protectie si autoturism, asigurate de SPP. Indemnizatia lunara, echivalenta cu trei sferturi din leafa presedintelui in exercitiu, se acorda si in cazul in care persoana indreptatita beneficiaza si de alte drepturi salariale ori venituri realizate din activitati profesionale sau cu titlu de pensie. Asadar, chiar daca Nicolae Vacaroiu se instaleaza la sefia Curtii de Conturi, unde va fi platit regeste, cu 11000 de lei lunar, el va incasa bani si din bugetul Administratiei Prezidentiale, ca urmare a activitatii depuse la Cotroceni. In cuprinsul Legii 406/2001 nu exista sintagma "presedinte interimar" si nici reglementari referitoare la aceasta categorie speciala, astfel ca normele se aplica tuturor sefilor de stat. Singura situatie in care presedintele caruia i s-a incheiat mandatul nu beneficiaza de drepturile mentionate se refera la savarsirea unei infractiuni pentru care a fost condamnat definitiv sau la demiterea din functie prin referendum.
"Bineinteles ca presedintele interimar este asimilat cu presedintele tarii. Daca se respecta legea, Nicolae Vacaroiu va beneficia de avantajele unui fost sef de stat. Mandatul sau nu a fost unul cu dispensa, ci s-a facut prin respectarea legilor aflate in vigoare. Nicolae Vacaroiu va intra in galeria presedintilor de stat ai Romaniei", ne-a declarat Ioan Stanomir, profesor de Drept constitutional. La randul sau, Radu Carp, profesor de Drept public a apreciat ca, daca Vacaroiu beneficiaza de aceste drepturi, cineva poate sa atace in contencios hotararea. "Constitutia este lacunara in privinta drepturilor presedintelui interimar. Nici nu este luata in calcul aceasta varianta", a spus Carp.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, l-a amenintat in luna iunie pe seful statului ca ar putea fi suspendat inca o data, daca se constata ca a incalcat Legea fundamentala. "Traian Basescu incalca tot mai des Constitutia. Daca continua pe aceasta linie, poate avea si surpriza unei noi suspendari. Daca refuza sa numeasca primul-ministru de la o majoritate parlamentara si se incapataneaza cu PD-L, el poate fi suspendat. Atunci lucrurile se vor simplifica, deoarece presedintele interimar numeste primul-ministru", sustinea fostul presedinte interimar al Romaniei.
Ovidiu BANCHES 
 Afisari: 1982  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Adica astea peste onorariul de senator??   de La Grandiflora
Vacaroiu   de Mona G.
o aiureala   de soferulamator
Romanii oricum se lasa gadilati de nationalism, asa ca "nea Nicu" isi schimba numai    de ionion
Hmm.. bodyguard.. are nevoie de 2 minimum.. altfel risca sa-l cotonogeasca Vox Populi cand iese pe    de Omul cu Picioare foarte Paroase
oare??? amenintarea cu suspendarea din functie   de BeDeii vechi si NOI
Pai si merita !   de Danny
A r h i v a
  Goarna PSD la Bruxelles    8 comentarii
  Bush pompeaza 700 de miliarde in banci    20 comentarii
  Nostalgia D.A.    7 comentarii
  Atac sexual in partidul rozelor    35 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.