Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Goarna PSD la Bruxelles
-- Dan Luca, directorul si promotorul unui portal de stiri finantat de Uniunea Europeana, este si seful organizatiei PSD din capitala Belgiei * Luca, jurnalistul de partid, transmite de la Bruxelles, prin reteaua online EurActiv.ro, stiri si informatii filtrate de conducerea din Soseaua Kisseleff
Dan Luca, directorul si promotorul cunoscutului portal de stiri si informatii din UE, EurActiv.ro, este membru PSD si liderul recent infiintatei organizatii social-democrate din Bruxelles. Cu toate ca EurActiv este o retea independenta care isi face un titlu de glorie din obiectivitatea, transparenta si impartialitatea sa, iata ca un politician roman continua sa livreze informatii "obiective" in timp ce face nu numai lobby ci, mai mult, politica partizana in cadrul PSD. Clujeanul Dan Luca a fost lansat in lumea buna a politicii europene de pesedistii clujeni Vasile Puscas si Vasile Dancu, de actualul ministru de externe Lazar Comanescu, dar si de alti politicieni, lideri de opinie si intelectuali clujeni.
Pe de alta parte, legaturile lui Dan Luca duc catre actionarii portalului de stiri HotNews, dar si catre Virgil Magureanu, fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (SRI), catre un controversat afacerist cu alcool si tutun, Franti Itul, precum si catre peremistul Gheorghe Funar si Uniunea Vatra Romaneasca.
PSD, Magureanu si contrabandistii cu alcool
Dan Luca, (Daniel, cu prenumele sau din acte), este managerul portalului si agentiei de presa EurActiv.ro, care functioneaza si la Bruxelles si la Bucuresti. Mai mult, Luca este actionarul firmei Euractiv Network SRL, care asigura managementul site-ului EurActiv.ro. Alaturi de Luca, detinatorul a 27,5 la suta din actiuni, actionari mai sunt jurnalista Manuela Preoteasa, tot cu 27,5 la suta, precum si firma Hotnews.ro SRL, proprietarul portalului de stiri HotNews, cu 5 la suta din actiuni. Daca avem in vedere ca Manuela Preoteasa este actionara la Hotnews.ro SRL cu 35 la suta din actiuni, alaturi de sotul sau, Ionel Margarit Timbolschi, care si el poseda 30 la suta din actiuni, putem spune ca actionarul majoritar al firmei EurActiv Network SRL este familia Preoteasa-Timbolschi, cu 32,5 la suta din actiuni.
Interesant este ca unul dintre partenerii lui Dan Luca, Bianca Vlaston, care detine 20 la suta din actiunile firmei Euractiv Network SRL, a fost partenera de afaceri a controversatului afacerist Franti Itul, din Alba Iulia. Bianca Vlaston a detinut 25 la suta din actiunile firmei Internet Club SRL, tatal sau, profesorul Stefan Vlaston, alte 25 la suta din actiuni, iar Franti Itul, 25 la suta din actiuni. Itul a fost arestat si trimis in judecata in dosare privind evaziunea fiscala si contrabanda cu tutun si alcool.
Conform propriei prezentari, "EurActiv este o retea de portaluri dedicate afacerilor europene, cu sediul central la Bruxelles, cu birouri in Franta, Germania, Marea Britanie si parteneri intr-o serie de tari din Europa Centrala si de Est. Comitetul de Administratie al EurActiv.com a decis lansarea EurActiv si in Romania. Obiectivul principal este realizarea unui portal tip agentie de stiri. Gratuit, in limba romana, EurActiv.ro isi propune o implicare activa a "actorilor romani" in dezbaterea europeana, cu un accent special pe mediul de afaceri. Sustinerea acestuia de catre compania europeana EurActiv din Bruxelles ii garanteaza neutralitatea si obiectivitatea, ceea ce va contribui la o informare corecta si echilibrata a opiniei publice romanesti. EurActiv.ro propune un concept cu totul original in Romania. EurActiv va fi o sursa de informatii actualizata, obiectiva, gratuita, care va traduce, din romana in romana, limbajul mai putin accesibil al integrarii". Conform informatiilor afisate pe site, EuroActiv.ro are partener-sponsor al sectiunii Guvernare Europeana, Centrul European de Relatii Internationale si Studii Strategice - CERISS. Printre membrii fondatori ai acestui Centru se numara insa si Virgil Magureanu, fostul sef al SRI. Iar printre lectorii CERISS il regasim pe omniprezentul Dan Luca, "director PR, EurActiv Bruxelles, Belgia", dupa cum este prezentat pe site.
Filiera clujeana
Dan Luca a ajuns la Bruxelles in 1997, iar din 20 septembrie 1999 este membru PSD. Interesant, Luca a reusit sa fie destul de discret in privinta faptului ca este cadru activ al PSD. Situatia lui a iesit la lumina la inceputul acestui an, odata cu infiintarea organizatiei PSD Bruxelles, in data de 13 februarie 2008. Organizatia a inceput cu 20 de fondatori, iar pe 26 martie 2008, Mircea Geoana, presedintele PSD, "a salutat crearea Organizatiei PSD Bruxelles". In cadrul adunarii generale de constituire s-a decis infiintarea unui Birou Executiv, ales pentru o perioada de doi ani. Fondatorul si presedintele organizatiei este Dan Luca, iar secretarul executiv este Roxana Radulescu, care se afla in Bruxelles din 2002.
Luca a fost si este un apropiat al pesedistului clujean Vasile Puscas, fost ministru delegat la Ministerul Integrarii Europene, al lui Vasile Dancu, "ideologul" clujean al PSD, si al lui Lazar Comanescu, controversatul ministru de Externe, fost ambasador al Romaniei pe langa institutiile europene. De altfel, profesorul Puscas ne-a declarat ca l-a avut "student la doctoratura in relatii internationale si studii europene" pe Dan Luca, la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. In 1996, la doar un an dupa ce termina facultatea de matematica, Luca este impins in fata de prietenii si mentorii sai ca fondator si presedinte al fundatiei "Casa Europei" de la Cluj-Napoca. Ulterior, in 2003, impreuna cu binefacatorii sai, Puscas, Dancu si Comanescu, pesedistul Luca devine membru-fondator al clubului Romania-UE de la Bruxelles.
Vatra Romaneasca - izvor european
In afara de Puscas, un alt mentor al lui Dan Luca este Mihaela Lutas, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor de la Babes-Bolyai. Membra a clubului Rotary Romania, Lutas este fondatoare a fundatiei "Casa Europei" de la Cluj. Profesoara Lutas este actionara in firma de consultanta Unifin SRL din Cluj-Napoca, alaturi de finantistul clujean Petru Prunea, la randul sau prieten si partener cu peremistul Gheorghe Funar in firma Editura Carpatica SRL. Carpatica are actionar majoritar, cu 62,5 la suta din actiuni, Uniunea Vatra Romaneasca.
In exclusivitate pentru ZIUA - Aidan White, Secretar General FIJ
"Este inacceptabil"
"Aceasta situatie ridica o serie intreaga de probleme. Prima problema este legata de relatia intre politica si mass-media", a declarat ieri Aidan White, Secretarul General al Federatiei Internationale a Jurnalistilor.
"A doua problema este etica magamentului din mass-media. A treia problema priveste modul in care Comisia Europeana, celelalte institutii se asigura ca cei cu care colaboreaza nu sunt implicati in actiuni sau situatii care pot fi interpretate drept un conflict clar de interese. In opinia mea, o institutie cum este Euractiv, care se prezinta intotdeauna ca fiind complet independenta de orice influenta politica si care sprijina codul de conduita conceput tocmai pentru a fi siguri ca mass-media raman independente, se confrunta acum cu o situatie deosebita in care un oficial de partid din Romania si care conduce o operatiune majora a partidului politic respectiv la Bruxelles este director in cadrul Euractiv, dar si pentru ceea ce inseamna situl romanesc al acestei institutii. Din punctul meu de vedere, acest lucru pune o problema foarte serioasa de conflict de interese. Nu este acceptabil ca o persoana care are un rol politic important, in acest caz liderul organizatiei de la Bruxelles a unui partid politic din Romania, deci activand in interesul exclusiv al partidului respectiv, sa poata fi seful unui organism de presa sau sa lucreze in conducerea unei organizatii care afirma ca este independenta. Iata de ce atat FIJ, cat si Federatia Europeana a Jurnalistilor isi vor exprima in mod public ingrijorarea fata de managementul Euractiv, cat si fata de toate institutiile europene, Parlamentul European si Comisia Europeana.
Iata de ce mi se pare absolut inacceptabil sa aud cum Euractiv isi proclama independenta editoriala fata de orice interferenta politica atunci cand, de fapt, are un site national care este condus de o persoana identificata la modul cel mai clar ca fiind lider de partid politic", a incheiat fara echivoc secretarul FIJ.
Pagina realizata de Marian GHITEANU si Cristian UNTEANU 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
DESCOPERIRI ISTORICE; ALTA E REALITATE, NU CEA MISTIFICATA DE ZIUA!   de Nituc
lozinca,partidul e in toate,ca toate lozincile comuniste,e aplicata,tovarasi,nu va mirati,   de silviana
Unteanu - gol de continut   de Bruxelles
PSD-istii   de Mona G.
Relatiile internationale astazi ale securistilor si mafiei romane sunt mult mai rafinate   de ionion
PSD=PCR=RROMII   de baracuru
Just google :)   de cutzu
:))) Bravos, dle Unteanu :D Tot asa, pana la victoria finala contra ratiunii !   de cutzu
A r h i v a
  Bush pompeaza 700 de miliarde in banci    20 comentarii
  Nea Nicu presedinte    7 comentarii
  Nostalgia D.A.    7 comentarii
  Atac sexual in partidul rozelor    35 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01468 sec.