Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Paslarita canta de 50 de ani
-- Margareta Paslaru va sarbatori implinirea celor 50 de ani de la debut, in aceasta dupa-amiaza (orele 18.00), in Aula Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR). Medalionul organizat de UCMR, al carui moderator va fi prof. univ. dr. Viorel Cosma, cuprinde CD-uri Electrecord, proiectii video, iar Margareta Paslaru (Paslarita, cum este ea alintata de catre admiratori) va readuce in prim-plan celebri compozitori romani, care, de-a lungul vremii, i-au incredintat piesele lor.
Pe de alta parte, cativa tineri interpreti - intre care Oana Sarbu si Claudiu Mirica - vor puncta programul aniversar, cantand live cateva dintre slagarele lansate de Margareta Paslaru in jumatate de secol.
Acestei aniversari i-a fost dedicat un blog (http://briant-admiratoriforevermargareta.blog�spot.com) care are ca sursa principala informatiile din pagina personala a Margaretei Paslaru (www.margareta.com), dar si extrase din presa sau comentarii postate de catre cei care au cunoscut-o sau o admira pur si simplu pe interpreta.
Margareta Paslaru era eleva (foto 1) atunci cand a debutat (1958) in muzica usoara, la Casa de Cultura Grivita Rosie, acompaniata de Paul Ghenter. Acolo a fost descoperita de Ileana Pop care, impreuna cu Vlad Badca realiza transmisii TV. Aparea si Margareta. La scurt timp a urmat Premiul intai pe Capitala la Festivalul Artistilor Amatori. Pe 10 iulie 1960, TVR-ul le dedica sportivilor participanti la Olimpiada de la Roma o emisiune. Valeriu Lazarov si George Mihalache au chemat-o si pe Margareta in emisiunea "Toata lumea face sport", iar ea a cantat "Picolissima serenada" in limba italiana. In acelasi an, impreuna cu Marina Voica, a lansat un hit: "Pe aripa vantului" dansand si batand castaniete (text G. Mihalache, orchestra P. Firulescu). O aude George Grigoriu si ii compune "Chemarea Marii" (cunoscut si sub numele "Si-n apa marii"), care devine primul ei mare slagar si, totodata, prima inregistrare la Radio Bucuresti. Tot "Chemarea marii" marcheaza si debutul discografic al Margaretei, batand toate recordurile de vanzare al anilor '60.
Nascuta pe 9 iulie 1943 in Bucuresti, Margareta Paslaru este interpreta de muzica usoara si populara, compozitoare si textiera, actrita de teatru si film, vedeta a anilor '60-'70, ocupand primul loc in clasamentul de popularitate timp de 72 de luni la rand. A studiat pian, balet, pictura. A interpretat-o de 400 de ori pe Polly Peachum (alaturi de Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Clody Berthola, George Maruta) in spectacolul "Opera de trei parale" de Brecht, in regia lui Liviu Ciulei. In film a debutat odata cu "Tunelul", coproductie romano-sovietica in care joaca impreuna cu Emerich Scaffer, Ion Dichiseanu, Stefan Banica, Florin Piersic si care ii aduce diploma de interpretare pentru rolul Iulia (foto 2). Canta cu la fel de mult talent si intr-un stil aparte si muzica populara (foto 3). Detine un impresionant palmares, in care se regasesc premii din tara si din strainatate, iar in ultimii ani si-a dedicat o buna parte din timp activitatilor umanitare. (L.D.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Eh.. ce stiti voi CUM SE FACE PASLA.!! Se ia o blana (paroasa si nu de lemn), se imbiba cu extract    de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Romanii merg cu decalogul in Ungaria    1 comentariu
  Cartile cenzurate peste Prut    
  Vremuri europene in Capitala    
  Ce citeau romanii acum 68 de ani?    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00960 sec.