Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Se pregateste un deces
Sorin RoSca StAnescu 
-- Nu este deloc exclus sa asistam, si inca repede, la decesul unui proiect politic, transformat in lege, promulgata de presedintele Traian Basescu: alegerile in sistem uninominal. Un partid parlamentar, PRM, a atacat uninominalul atat in Justitie, cat si la Curtea Constitutionala. Va avea castig de cauza demersul lui Vadim? Si daca da, cine va avea de castigat? Si daca da, putem concluziona inca de pe acum ca partidele una declara si alta fac? Ca, de fapt, pe ascuns, atacul PRM asupra uninominalului va fi sprijinit in Justitie si la Curtea Constitutionala? La ce poate conduce avortarea uninominalului?
Singura experienTA romaneasca ce poate oferi cat de cat o imagine asupra votului uninominal este alegerea presedintilor consiliilor judetene. Pentru prima data, printr-un scrutin direct. De fapt, prin doua tururi de scrutin. Iar rezultatul a fost halucinant, daca nu cumva chiar inspaimantator pentru greii partidelor. Cei mai multi dintre acestia - vezi, de pilda, cazul Radu Berceanu - au esuat pe cat de lamentabil, pe atat de spectaculos. In schimb, au castigat in general personalitati locale, contestate la centru ori privite cu suspiciune.
Pe ansamblu, desi a existat o confruntare pana la capat cu electoratul, prin doua tururi de scrutin, se poate concluziona ca, cel putin sub aspectul moralitatii politice a ideii, de multi vehiculata, a innoirii clasei politice, sistemul de vot uninominal aplicat la locale nu si-a atins scopul. Bazat pe carisma, uneori discutabila, a unor persoane, succesul, la capatul acestui mecanism de vot, isi produce efectele pozitive in planul intaririi extraordinar de mari a puterii baronilor locali care devin, astfel, un fel de stapani ai inelelor, beneficiind in viitor si de uriase alocatii ale Uniunii Europene, dar si al unei mari legitimitati politice. Dar exista si efecte negative. Cel mai important este, in oglinda, o scadere a importantei centrului.
Partidele, la nivel central, cedeaza puterea, astfel incat multi lideri devin activisti cu picioare de lut. Voci care, dincolo de notorietatea conferita de participarea la talk show-uri pe micul ecran, nu se aleg cu nimic din business-ul lor politic. Iar partidele isi dilueaza mesajul doctrinar, si asa destul de precar. Unde mai este stanga? Unde mai este centrul? Unde mai este dreapta? Atunci cand interesul local, mult mai pragmatic, dicteaza, politica reala la nivelul celor cateva partide ramase in cursa, dincolo de mesajele demagogice si din ce in ce mai populiste, isi arunca la pubela doctrinele. Si ce mai ramane? O simpla suma a intereselor locale, eventual mediate la sediile partidelor din Bucuresti.
Dar alegerea viitorilor parlamentari, sub auspiciile legii votului uninominal, va mai avea o consecinta mai dramatica chiar decat cea conferita de alegerea presedintilor consiliilor judetene. De aceasta data, nu vor mai exista doua tururi de scrutin. Si, in consecinta, cu exceptia celor care vor obtine peste 50 la suta din voturile exprimate, lista viitorilor parlamentari va fi data de jocuri de culise. Incepand cu modul discutabil in care au fost decupate colegiile electorale si terminand cu mecanismul redistribuirii voturilor. Electoratul va fi inselat, in momentul in care un candidat care a obtinut 48 la suta din sufragii va pierde, prin simplul mod de calcul, in fata unui adversar care a beneficiat doar, sa spunem, de 10 la suta din voturi. Va fi nu numai un Parlament mai slab decat cele anterioare, ci si mai putin legitimat. Pentru ca, in realitate, el nu va exprima vointa electoratului.
Cele de mai sus sunt cateva concluzii ale unei analize bazate exclusiv pe interesul public. Nu vrem un viitor Parlament delegitimizat si cu o componenta mai slaba. Dar de ce ezita partidele? Chiar si cele mai importante? De ce PSD, PD-L si PNL, favorizate indiscutabil prin eliminarea partidelor mici de votul uninominal, doresc in secret abandonarea acestui proiect? Oare numai din ratiuni legate de interesul politic? Sau din interes egoist de grup? Voi explica maine.
 Comentarii: 23 Afiseaza toate comentariile  
Dlui Bizonescu .   de sorge
Stiati ca la prima venire a minerilor ,   de sorge
Solutia: Re-organizarea statului pentru a respecta doctrina democratiei reprezentative   de Constantin Timoc
Problema: Constitutia Romaniei nu respecta doctrina democratiei reprezentative   de Constantin Timoc
uninominalul - tamaia politicianului <dah> Dambovita, <care este>   de Bumerang
Sa-i fie tarana usoara decedatului.   de Socrate
Erata:SRS for ever...   de La Grandiflora
SRA idei putine in multe cuvinte...   de La Grandiflora
Greseala!   de emil_calinescu
uninominalul original ...   de Hantzy
Plecand de la cateva cuvinte...   de alwis46
Intotdeauna criminalii comunisti nu au nume si nici chip.   de rosu ovidiu
Da ... dintai cerem si pe urma vedem daca ne convine    de Ghita Bizonu'
Mare afacere Parlamentul asta !!! Foarte mare!!!   de Ion Ionescu de la Brad
Avortat   de Ion Ionescu
SRS, ai de gand sa dai "coltzu"?   de Elena-Elly
Doua tururi?   de cborda
In domeniul clonarii svantii romani au succese deosebite mai ales in    de ionion
De ca va este frica nu scapati.   de Giuseppe Cocos
Fi atent ca esti pe lista BAH !!   de Aladin
Da Basarabia cu 3 milioane de romani unde e?    de Miron Hancu
Struto-camila uninominala    de gerula al III-lea
CAT SI DECE A SCAZUT PD-L IN SONDAJE   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Disperare si speranta    2008-09-17
  Marca Traian    2008-09-16
  Premierii de rezerva    2008-09-13
  Flasneta si trompeta    2008-09-06
  Tandemul Basescu- Vadim    2008-09-05
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09428 sec.