Ziua Logo
  Nr. 4343 de luni, 22 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Huliganismul - fenomen tolerat
-- Huliganismul din societatile moderne este imaginea reflectata a gradelor de incompetenta, coruptie si complicitate a autoritatilor cu partea anarho-interlopa a societatii civile. In Romania si oriunde altundeva, pe stadioane si in afara lor, huliganismul are cauze sociale si culturale complexe. Intre numeroasele variabile independente si variabila dependenta, huliganismul, se intercaleaza o variabila intermediara cheie - atitudinea autoritatilor fata de huliganism. Germenii huliganismului exista oriunde, ca si cei ai coruptiei.
InsA amplitudinea fenomenelor este data de gradul de toleranta a autoritatilor fata de ele. Sunt si alte concepte care ar putea fi puse in joc, insa mai important decat orice este ce vor face de acum incolo autoritatile din aceasta tara impotriva unor fenomene precum huliganismul suporterilor dinamovisti, care si-a aratat din nou fata monstruoasa la meciul din Olanda. Daca isi va respecta traditia si blazonul, politia nu va face nimic altceva decat sa promita ca ia masuri si sa nu se tina de promisiuni.
Culmea este ca fosta echipa a Securitatii si Militiei, aflata inca intr-o neclara relatie cu Ministerul de Interne, nu a luat niciodata masuri ferme impotriva manifestarilor de huliganism ale propriei galerii, cu toate ca nu duce lipsa de mijloace. Cand ii vezi pe politisti si jandarmi ca privesc pasivi, nepasatori, cum huliganii agreseaza verbal sau fizic antrenori, fotbalisti, ziaristi, alti suporteri, iti dai seama ca aceste atitudini sunt incurajate de mentalitatea retrograda a conducatorilor respectivelor institutii.
Huligani existA in toate aglomerarile urbane din tara noastra, in cartiere, mahalale, la fotbal si hochei, in sport si in afara lui, in trafic si intre pietoni. Huliganismul este si produsul unei societati tolerante fata de violenta, vulgaritate, necinste, smecherie. Pariez ca huliganii bastinasi nu sunt iubitori de Bach ori Leonard Cohen, ci de manele. Unii dintre ei sunt alcoolici, chiar drogati, penali cu dosare sau fara. Politia ii cunoaste mai bine decat oricine. Mai ales uscaturile din politie, acea categorie de militieni-politisti care face de rusine respectiva institutie, care se afiseaza cu "baietii rai" prin carciumi si pe la petreceri. Ii recunosti pe cei din categoria militieni-politisti prin intimitatea calda pe care o intretin cu interlopii si baietii de cartier, in contrast radical cu resentimentele pe care le au fata de intelectuali si fata de cetatenii care nu le dau mita. Versiunea apocrifa a unui incident petrecut pe 4 iulie a.c. spune ca un senator liberal i-a aplicat unuia dintre ei aprecierea meritata. Politia va castiga razboiul cu huliganii si interlopii doar cand politistii competenti si cinstiti vor reusi sa aiba o influenta mai mare decat militienii-politisti. Doar cand politistii de tip nou vor intelege ca sunt functionari publici, platiti de noi din taxe (nu din "spaga"), care servesc interesul public, interesul comunitatilor, al cetatenilor, abia atunci se vor gasi solutii eficiente impotriva huliganilor, interlopilor si a complicilor acestora, militienii-politisti.
Din casa de toleranTA in care coexista huliganii, interlopii si militienii-politisti fac parte si politicieni. Ei reprezinta protectia la nivel inalt de care beneficiaza tot ce este mai rau in societate. Nu prea i-am vazut pe presedintele Basescu, premierul Tariceanu, pe deputati, senatori, ministri, primari, prefecti, sefi de partide, sa ia atitudine impotriva huliganismului si a protectorilor acestui fenomen. Probabil ca nu realizeaza faptul ca huliganismul are si un profund potential politic subversiv, antidemocratic. Daca este captat de catre liderii radicali de stanga sau de dreapta, el poate rasturna guverne sau regimuri politice. Natiunile care au incaput pe mana huliganilor au avut parte de politici antiintelectualiste, coruptie institutionalizata, persecutarea minoritatilor etnice, religioase, sexuale, precum si de crime in masa.
DAN PAVEL 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Deci se stie cine sponsorizeaza acest comportament...   de Rhodos
deci teleptualii e homo ?!   de Ghita Bizonu'
Tolerarea intentionata a raului   de Eufrosin
La, si in afara, tractirului   de Ion Caramache
Delincventa de grup la adolescenti   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Aliante, negustorii mortii si cursa inarmarilor (I)    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Atac sexual in partidul rozelor (7292 afisari)
 Se pregateste un deces (2826 afisari)
 Nea Nicu presedinte (1982 afisari)
 Dumnezeii falsi (1936 afisari)
 Atac la ortodoxie (1596 afisari)
 Ronaldo, in tandreturi cu o prostituata de 5.000 de euro pe noapte, mare consumatoare de cocaina (3360 afisari)
 Heidi Klum, dezbracata pe scena de patru barbati, la gala Emmy (2469 afisari)
 La varsta de 104 ani, flirteaza cu un fotomodel de 22 de ani! (2432 afisari)
 Au aparut primele imagini cu Windows 7 (2183 afisari)
 Oglinda, oglinjoara... Jennifer Lopez nu-i cam rotunjoara? (1844 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00966 sec.