Ziua Logo
  Nr. 4342 de sambata, 20 septembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Drept la replica al CNSAS
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii
Domnului
Roland-Catalin PENA
Redactor sef
al cotidianului "Ziua"
Stimate domnule redactor sef
Fata de continutul articolului aparut in cotidianul "Ziua" sub titlul "Felix-Turnatorul fuge de judecata" si avand in vedere ca subiect desfasurarea sedintei de judecata de la termenul din 16 septembrie 2008, in procesul ce se desfasoara la Tribunalul Bucuresti, intre C.N.S.A.S si Domnul Dan Voiculescu, tinem sa facem o serie de precizari.
CNSAS nu a cerut, prin reprezentantul sau, ca "judecata sa continue iar decizia data de CNSAS in 2006, prin care Voiculescu era etichetat ca si colaborator ca politie politica al fostei securitati, sa ramana definitiva". Consilierul juridic delegat in instanta de CNSAS a sustinut ca institutia "staruie in continuarea judecatii" (conform cerintelor art.34 din O.U.G nr. 24/2008) si a cerut ca, in baza aceleiasi prevederi, dar si in continuarea practicii de pana acum a instantei, sa ni se acorde un termen in vederea depunerii unei actiuni in constatarea calitatii de colaborator al Securitatii.
Cererea noastra se intemeia pe continutul articolului amintit mai sus, dar si pe imprejurarea ca in alte patru cauze identice, sub acest aspect, acceasi instanta -dupa ce partile au staruit in con�tinuarea judecatii - a incuviintat cererea noastra si a acordat termen CNSAS pentru promovarea actiunii in constatare, ca prim pas in vederea intrarii cauzei sub auspiciile procesuale ale noii norme care guverneaza materia.
Tocmai acest aspect, privitor la lipsa de justificare a unei schimbari de practica, in conditiile in care nu se adusesera nici macar argumente noi impotriva pozitiei de pana la acea data a instantei, a fost subliniat de catre reprezentantul nostru. Mai mult, discutia asupra acestei cereri a CNSAS a ocupat cea mai mare parte a timpului sedintei.
Surprinzator, articolul nu aminteste absolut nimic tocmai despre acest aspect.
Cat priveste aprecierea conform careia reprezentantul CNSAS "i-a cerut judecatorului 24 de ore pentru a gasi argumente necesare in vederea combaterii cererii de trimitere a cauzei la CC", trebuie sa precizam faptul ca, potrivit articolului 29 alineat 4 din Legea nr. 47/1992, republicata privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale cuprinde punctele de vedere ale partilor dar si opinia instantei asupra exceptiei. Institutia noastra a primit textul exceptiei de neconstitutionalitate la finalul sedintei de judecata si avea dreptul sa ceara un termen pentru studierea acestuia si formularea unui punct de vedere scris, care sa fie opus cu succes textului conceput de partea adversa. Daca reprezentantul nostru s-ar fi limitat sa puna concluzii verbale in ceea ce priveste inadmisibilitatea ori netemeinicia exceptiei, dosarul inaintat Curtii Constitutionale nu ar fi continut decat punctul de vedere scris al domnului Dan Voiculescu. Punctul nostru de vedere ar fi fost redus doar la concluzia sa, retinuta intr-o fraza, prin incheiere. Mai mult, un punct de vedere exprimat ad-hoc nu s-ar fi putut baza pe o studiere temeinica a textului exceptiei depuse de cealalta parte (care se intindea pe sase file de text). In plus opinia instantei asupra exceptiei, care va avea un rol deosebit de important in luarea deciziei ce va fi pronuntata de Curtea Constitutionala, ar fi fost formulata de catre magistrat avand in fata doar pozitia scrisa a domnului Dan Voiculescu. Pe cale de consecinta, atitudinea sugerata de autoarea articolului ca fiind cea mai potrivita( reprezentantul CNSAS sa nu fi cerut un termen pentru depunerea unui punct de vedere scris) ar fi pus institutia noastra intr-o grava pozitie de inferioritate fata de partea potrivnica, inca de la trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala.
Sperand ca precizarile noastre sunt de natura sa clarifice toate aspectele taratate de articolul publicat in ziarul dumneavoastra, va rugam ca, in virtutea dreptului la replica, sa publicati integral pozitia noastra. In final, dorim sa va multumim pentru interesul si sprijinul pe care cotidianul "Ziua" le-a dovedit intotdeauna fata de activitatea CNSAS.
Cu deosebita cosideratie,
Director al Directiei Juridice din cadrul CNSAS
Francesco-Alexandru POPESCU
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
...intre altele...   de Ion Ionescu
la fel de clar   de the
"Cu deosebita cosideratie" zice acolo, luatzi aminte!   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Rusia sparge scutul    50 comentarii
  Alungati din scoala    2 comentarii
  SMS-ul mai tare ca vodca    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Rusia sparge scutul (3084 afisari)
 Actualitatea "Principiului Trotki": nici pace, nici razboi! (2172 afisari)
 Dedesupturile "scutului anti-racheta" (1848 afisari)
 Bagabontii lui Dinamo le-au stricat imaginea (1478 afisari)
 Kim Jong il cu un picior in groapa (1450 afisari)
 Fidel Castro a facut sex cu cel putin 35.000 de femei (5960 afisari)
 Ghici cine este vedeta care si-a aratat sanii in public? (3130 afisari)
 Arges: Preot acuzat de agresiune sexuala (VIDEO) (2249 afisari)
 Britanicii se tem ca raman fara muncitori romani, dupa ce se speriasera ca vor fi invadati de ei (2096 afisari)
 Madonna a cazut pe scena (VIDEO) (2053 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01016 sec.